HHIB02633U HIS 63. Klostre og byer. Hverdag i Danmark mellem ca. 1400 og 1600

Årgang 2021/2022
Engelsk titel

HIS 63. Klostre og byer. Hverdag i Danmark mellem ca. 1400 og 1600

Uddannelse

Historie
Område 2: Arkiv og museum med håndskriftlæsning (HHIB00631E)
[Bacheloruddannelsen, 2019-ordningen]

Kursusindhold

Få overblik på Historie, BA, lektionskatalog forår 2022

HIS 63. Klostre og byer. Hverdag i Danmark mellem ca. 1400 og 1600
Perioden mellem 1400 og 1600 har efterledt mange dokumenter, men de fleste editioner af breve og andre historiske dokumenter er ikke kommet så langt op i historien. Vi er derfor behov for, at kunne læse dokumenterne selv, for at forske idenne periode.

Holdet vil behandle to elementer af Danmarks senmiddelalderlige hverdagshistorie. På den ene side skal vi se på to klostre i Roskilde:  St. Clara Kloster og måske Vor Frue Kloster. Begge klosternes arkiv er i den Arnamagnæanske Samling af Københavns Universitet, som er del af UNESCOs Memory of the World Register og er opbevaret i bygning 27 ved vores campus. Håndskrifterne skal bruges til, at belyse klosternes hverdagshistorie igennem danske kilder.

På den anden side skal vi se på Københavns und Malmøs historie i denne periode. Vi skal se på gilder, husene, kirker og indvånere i begge byer. Hertil skal vi bruge material bl.a. fra Malmøs og Københavns Stadsarkiv.  I begge tilfælde skal vi belyse det normale liv af institutioner og borgere og skal se på, hvordan danskerne i senmiddelalder har livet og ageret.

Dokumenter af begge område skal blive brugt til, at introducere senmiddelalderlige håndskrifter. Teksterne vil være på datidens dansk og skal blive brugt til, at tabe forbeholdene imod ukendte kilder og at læse dem. Igennem gruppe- og individuelle øvelser vil læsefærdigheden blivet opbygget og stærkt. Målet er, at alle til sidst kan i hvert fald læse en pænt skreven tekst fra denne periode.

Under semestret er det planlagt at lære kende de vigtigste arkiver i området, deres opbygning og brug, så som den Arnamagnæanske Samling, Rigsarkivet, Stadsarkiverne i København og Malmø så som vel Arkivcenter Syd i Lund. Samtidig er det aftalt et besøg i Københavns Museum og forhåbentlig den arkæologiske afdeling af Malmøs Museer.

- Sven Rosborn: Det medeltida Malmö. Belgrad, 2016.
- Åke Norström: 1500-talets Malmö. Om människor i en stad. Malmö, 2012 (Gryps № 11).
- Thelma Jexlev: Et nonneklosters godshistorie gennem 300 år. Sankt Clara kloster i Roskilde 1256-1561. IN: Historisk årbog for Roskilde Amt. udgivet af Historisk samfund for Roskilde Amt, 1994, s. 13-32.

Holdundervisning / øvelser / ekskursioner
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 84
  • Forberedelse (anslået)
  • 175
  • Eksamensforberedelse
  • 129,5
  • I alt
  • 388,5
Mundtlig
Individuel
Løbende feedback i undervisningsforløbet
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Krav til indstilling til eksamen

Aktuelle studieordninger for Historie og Studiehåndbogen.

Kriterier for bedømmelse