SVEB10408U Besætnings- og folkesundhed

Årgang 2017/2018
Engelsk titel

Herd Health and Public Health

Uddannelse

Bacheloruddannelsen i veterinærmedicin - obligatorisk for adgang til kandidatuddannelsen i veterinærmedicin.

Kursusindhold

Kurset indeholder fire overordnede emneområder:

• Kædebetragtninger vedrørende miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed herunder risikoanalyse, kvalitetsstyring, antibiotika resistens, globalisering, stald-, foder- og vand- hygiejne samt affaldshåndtering (1,5 ECTS)

• Produktions- og sundhedsstyring herunder basal besætningsanalyse, økonomi og repro-duktionsanalyse med særlig fokus på kvæg (herunder AMS og sundhedsindikatorer), fjerkræ og i mindre grad mink (2.0 ECTS) 

• Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, patogenese, diagnostik, -terapi, profylakse og hygiejniske aspekter i relation til svin (2.0 ECTS)

• Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi, – profylakse og miljøforhold i relation til fisk (2.0 ECTS)

Målbeskrivelser

Kursets formål er at give de studerende basale forudsætninger for at varetage funktionen som besætnings- og embedsdyrlæge, som senere trænes i praktiske kurser på kandidatuddannelsen i veterinærmedicin. Basal produktions- og sundhedsstyring dækkes for produktionsdyrsarterne kvæg, svin, fisk, fjerkræ og mink. Teoretiske besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi og -profylakse vil blive dækket indenfor svin og fisk.

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

 

Viden:

  • Beskrive de vigtigste metoder til og principper for sundhedsstyring hos kvæg, svin, fisk, fjerkræ, og mink
  • Beskrive relevant lovgivning og de vigtigste miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed.
  • Redegøre for de vigtigste enzootiske og eksotiske sygdomme hos svin og fisk

 

Færdigheder:

  • Anvende simple metoder til analyse af besætningers produktion og sundhed
  • Tolke simple analyser af besætningsdata
  • Vurdere problemstillinger indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi og –profylakse hos svin og fisk.

 

Kompetencer:

  • Forholde sig til sundhed, velfærd og produktionsøkonomi i husdyrbesætninger
  • Forholde sig til dyrlægens rolle som embedsmand indenfor fødevaresikkerhed, miljøhygiejne dyrevelfærd og folkesundhed
  • Kunne anvise diagnostik, terapi og profylakse i relation til sygdomme hos svin og fisk
  • Der indsættes følgende tekst i kursusbeskrivelsen under ”Målbeskrivelser” / kompetencer: Kurset bidrager til It-kompetencer indenfor de fire kompetence kategorier 1) ’Hands on it’ – teknikker og funktioner, 2) It i faglig kontekst, 3) It-begrebskendskab og 4) Kritisk og kreativt brug af it.

Anbefalede lærebøger:

  • Buchmann, K. & Pedersen, K (2009) Fish Diseases. BioFolia, Frederiksberg, Denmark
  • D.J. Taylor (2006) Pig Diseases
SVEB13026U Infektionsmikrobiologi
SVEB13003U Basal statistik og epidemiologi
SVEB13006U Mikrobiel fødevaresikkerhed
SVEB13022U Speciel patologi og fjerkræsygdomme - teori
SVEB13023U Speciel patologi og fjerkræsygdomme - praksis
Undervisningen gennemføres primært som forelæsninger og teoretiske øvelser i hold af 180 studerende. Herved møder de studerende undervisere fra de involverede fagområder, og inspireres til teoretiske studier af det brede pensum. E-læring anvendes til at motivere og demonstrere principper i undervisningen. Syntese og praktisk anvendelse af de opnåede kompetencer sker på kandidatdelen bl.a. i kurset Praktisk besætningsrådgivning og kødkontrol.

Evalueringsmodel: Dialogbaseret.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 3
  • E-læring
  • 8
  • Forberedelse
  • 128
  • Forelæsninger
  • 56
  • Teoretiske øvelser
  • 11
  • I alt
  • 206
Mundtlig
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Skriftlig prøve, 3 timer med opsyn.
Eksamen afholdes på Peter Bangsvej og består af multiple choice (MC) opgaver:
• Opgaver i produktions- og sundhedsstyring med særlig vægt på kvæg, svin, fisk og fjerkræ og i mindre grad mink
• Opgaver i samspil mellem miljøhygiejne, husdyrproduktion og folkesundhed
• Opgaver i sygdomme hos svin
• Opgaver i sygdomme hos fisk

Vægtning: Ved karaktergivning vægtes alle MC-opgaver lige. For at et opgavesæt er tilfredsstillende besvaret skal to krav være opfyldt: 1. Mindst 60% af opgaverne i det samlede opgavesæt skal være korrekt besvaret 2. Mindst 50% af opgaverne i hver af de 4 MC-kategorier skal være korrekt besvaret.
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt

På Peter Bangsvej vil der være mulighed for at medbringe USB-stik med noter.

Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Ingen censur. En bedømmer.
Kriterier for bedømmelse

For at opnå karakteren 12 skal den studerende kunne: 

Viden:
• Identificere de vigtigste metoder til og principper for sundhedsstyring hos kvæg, svin, fisk, fjerkræ, og mink
• Identificere relevant lovgivning og de vigtigste miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed
• Identificere for de vigtigste enzootiske og eksotiske sygdomme hos svin og fisk
 
Færdigheder:
• Anvende korrekte simple kvantitative og kvalitative  metoder til analyse af  produktion og sundhed på populationsniveau
• Tolke simple analyser af besætningsdata
• Vurdere problemstillinger indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi og –profylakse hos svin og fisk
 
Kompetencer:
• Forholde sig til afvejninger af sundhed, velfærd og produktionsøkonomi i husdyrbesætninger
• Forholde sig til dyrlægens opgaver og ansvar indenfor fødevaresikkerhed, miljøhygiejne dyrevelfærd og folkesundhed
• Kunne anvise diagnostik, terapi og profylakse i relation til sygdomme hos svin og fisk