NNEB21006U Sundhed, ernæring og livskvalitet A
Health, Nutrition and Quality of Life A
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Kurset belyser, hvordan sundhedsadfærd (herunder kost, alkohol, motion og rygning), vaner og levevilkår påvirker sundhed, livskvalitet, livsstilsygdomme og dødelighed i den danske befolkning. Der vil være ernæringsmæssigt fokus på fødevaregrupper som menes at have en særlig betydning for sundhed og sygdom samt på at kunne vurdere forskellige typer af evidens. Sundhedsbegrebet vil blive belyst ud fra både biologiske samt ernærings- og samfundsfaglige vinkler, herunder betydningen og konsekvenserne af socioøkonomiske og kulturelle forhold. Kurset giver en introduktion til eksisterende og historiske virkemidler indenfor politik, forebyggelse og sundhedsfremme samt konsekvenserne heraf. Bæredygtig kost og ressourceforbrug indgår også.
Viden:
- Udvise overblik over danskernes sundhedsadfærd på de mest centrale områder (kost, alkohol, motion og rygning) og dennes betydning for sundhed, livsstilssygdomme og dødelighed.
- Beskrive mulige sammenhænge mellem levevaner og samfundsmæssige, sociale og kulturelle forhold, herunder hvordan forskellige strukturelle betingelser og politikker indvirker på befolkningens sundhed.
- Beskrive hvordan fødevareproduktion og –forbrug kan belaste miljøet.
Færdigheder:
- Sammenfatte de væsentligste sundhedsmæssige aspekter af centrale fødevaregrupper samt evidensen herfor.
- Beskrive forskellige positioner inden for livskvalitet samt betydningen af sundhed for livskvalitet og omvendt.
- Redegøre for centrale virkemidler inden for sundhedsfremme og forebyggelse samt kritisk diskutere forskellige konsekvenser af dette arbejde.
Kompetencer:
- Vurdere betydningen af sundhedsadfærd i forhold til sundhed, sygelighed og dødelighed ud fra videnskabelig evidens.
- Ud fra et naturvidenskabeligt og samfundsfagligt perspektiv kunne identificere, hvilke handlinger der påvirker livskvalitet og sundhed og betydningen af samfundsmæssige forhold for disse sammenhænge.
- Definere hvad bæredygtighed er i relation til kost og vurdere sundhedsmæssige fordele og ulemper ved en bæredygtig kost.
Kursuslitteratur oplyses på Absalon inden kursusstart.
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 50
- Forberedelse (anslået)
- 115
- Teoretiske øvelser
- 30
- Øvelser
- 10
- Eksamen
- 1
- I alt
- 206
De studerende præsenterer for hinanden.
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøve, 20 minutter inkl. votering
- Prøveformsdetaljer
- Uden forberedelse.
- Hjælpemidler
- Uden hjælpemidler
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere.
- Reeksamen
Som ordinær 20 minutter mundtlig uden hjælpemidler og uden forberedelse.
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NNEB21006U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 3
- Skemagruppe
- A (tirs 8-12 + tors 8-17)
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning – medmindre du tilmelder dig i eftertilmeldingsperioden (BA og KA) eller som merit- eller enkeltfagsstuderende.
Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institutter
- Institut for Idræt og Ernæring
- Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Camilla Trab Damsgaard (ctd@nexs.ku.dk)