NFOB16006U Produktion af flydende fødevarer
Liquid Food Processing
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Kurset omhandler enhedsoperationer og processeringsteknologier brugt i fødevareindustrien under tilvejebringelse af flydende fødevarer. Eksempler på disse er: spray- og frysetørring, inddampning, opvarmning og nedkøling, blanding, transport af væsker vha. pumpning, homogenisering og forskellige separationsprocesser. Kurset vil også berøre forståelse for og indblik i design af proceslinjer. Der vil i kurset i høj grad blive undervist i teorien bag væskers flydeegenskaber og hvordan disse relaterer sig til processeringen.
Kurset baserer sig meget på den kvantitative forståelse for processerne og derfor vil procesberegninger og forståelsen af de fysiske fænomener som processerne baserer sig på være det underliggende tema for kurset.
Målet med kurset er at give de studerende en detaljeret viden om udstyr/processer samt hvordan produktegenskaber samspiller med processeringen af væsker i fødevareindustrien. En væsentlig del af kurset er at give de studerende viden og værktøjer til at beregne processtider, processeringseffekter samt analysere proceslinjer.
Når kurset er gennemført, forventes den studerende at kunne:
Viden
- Beskrive hvordan man kan karakterisere og måle reologiske egenskaber for flydende fødevarer
- Beskrive principperne bag nyere procesteknologier.
Færdigheder
- Forklare hvordan de rheologiske egenskaber samspiller med processeringen af væsker
- Udføre masse og energibalancer for enhedsoperationer og proceslinjer.
- Beregne energiforbrug for almindelige enhedsoperationer
- Beregne inaktiveringskinetik for bakterier, enzymer og vitaminer ved forskellige temperaturprofiler.
Kompetencer
- Analysere proceslinjer og diskutere udfordringer samt komme med simple løsningsforslag på disse
- Vurdere valg af procesudstyr til en proceslinje på baggrund af produktets reologiske opførsel.
Se Absalon for kursuslitteratur.
Kurset undervises som hovedregel på dansk, men engelske forelæsninger kan forekomme.
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 32
- Forberedelse (anslået)
- 77,5
- Teoretiske øvelser
- 20
- Ekskursioner
- 4
- Eksamen
- 4
- I alt
- 137,5
De studerende får løbende mundtlig feedback som en del af deres teoretiske øvelser, hvor de bliver vejledt til løsning af opgaver.
Som meritstuderende – klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik her!
- Point
- 5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 4 timer med opsyn.
- Prøveformsdetaljer
- Eksamen vil bestå af beregninger, vurderinger og multiple
choice spørgsmål
Kurset er udtaget til ITX-eksamen.
Se vigtig information om ITX-stedprøver på Studieinformation under punktet: Eksamen -> Eksamensform og regler -> Skriftlig stedprøve (ITX-prøve) - Krav til indstilling til eksamen
Godkendelse af case
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
Da eksamen afholdes som ITX-eksamen, stiller KU’s eksamenshus computere til rådighed. Egen computer, tablet eller mobiltelefon må IKKE medbringes.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
- Eksamensperiode
Eksamen er placeret i uge 50.
- Reeksamen
Samme som ordinær eksamen. (Gen)aflevering af eventuelt ikke-godkendt case, der skal godkendes senest 2 uger inden re-eksamen.
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NFOB16006U
- Point
- 5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 semester
Kursets varighed er 13 uger (fra semesterstart)
- Placering
- Blok 1 og Blok 2
- Skemagruppe
- Undervisningen på kurset foregår på Danmarks Tekniske Universitet(DTU) og afholdes tirsdage fra klokken 08.00 til 12.00.
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning
Der kan være færre pladser i eftertilmeldingsperioden
Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Fødevarevidenskab
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Jacob Judas Kain Kirkensgaard (jjkk@food.ku.dk)
- Lilia Ahrné (lilia@food.ku.dk)