NFOB15007U Grundlæggende celle- og molekylærbiologi
Basic Cell and Molecular Biology
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
I kurset gennemgås den prokaryote og eukaryote celles opbygning, membranstruktur og transport, inter- og intracellulær signalering, exo- og endocytose, Mendels love, molekylær genetik, kromosomer, DNA, RNA, gener, replikation, transskription, translation, mutationer og epigenetik ligesom basale begreber ift. cellens metabolisme og energigenerering introduceres.
Formålet med kurset er at give den studerende en grundlæggende viden indenfor celle- og molekylærbiologi med relevans for mikrobiologi, biokemi, ernæring, fysisk aktivitet og sundhed.
Når kurset er gennemført forventes de studerende at kunne:
Viden:
- Udtrykke viden om prokaryote celler
- Udtrykke viden om eukaryote (gær og mammale) celler
- Udtrykke viden om genetik
- Forstå cellemembranens opbygning og transport
- Forstå opbygning og informationsvideregivelse fra arvematerialet, herunder grundlæggende forståelse af replikation, transskription og translation
- Forstå grundlæggende aspekter af cellesignalering, metabolisme og energigenerering
Færdigheder:
- Anvende databaser med relevans for celle- og molekylærbiologi
- Demonstrere basale molekylær- og cellebiologiske laboratorieteknikker
- Analysere og vurdere data fra molekylære og cellebiologiske studier
Kompetencer:
- Diskutere og formidle celle- og molekylærbiologisk viden med relevans for fødevarer, biokemi og ernæring i forhold til sundhed
- Diskutere basale molekylærbiologiske problemstillinger indenfor sundhed
Se Absalon for kursuslitteratur.
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 55
- Holdundervisning
- 12
- Forberedelse (anslået)
- 83
- Teoretiske øvelser
- 44
- Praktiske øvelser
- 10
- Eksamen
- 2
- I alt
- 206
Der gives mundtlig, kollektiv feedback i forbindelse med dels mindre tests og opgaver i forbindelse med undervisningen samt i forbindelse med prøveeksamen (gennemgang af tidligere eksamenssæt, som de studerende har udført i forbindelse med undervisningen). Endvidere gives kollektiv feedback på laboratorieøvelser.
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig stedprøve, 2 timer med opsyn.
- Prøveformsdetaljer
- Eksamenssættet består typisk af 20-25 opgaver. Den indbyrdes
vægtning, der kan variere, angives ud for de enkelte opgaver.
Den skriftlige stedprøve er en ITX-eksamen.
Se vigtig information om ITX-stedprøver på Studieinformation under punktet: Eksamen -> Eksamensform og regler -> Skriftlig stedprøve (ITX-prøve) - Krav til indstilling til eksamen
Ingen
- Hjælpemidler
- Uden hjælpemidler
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
- Reeksamen
Som ordinær eksamen
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NFOB15007U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 3
- Skemagruppe
- B
- Kursuskapacitet
- 120
Der kan være færre pladser, hvis du tilmelder dig i eftertilmeldingsperioden (BA og KA) eller som merit- eller enkeltfagsstuderende.
Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institutter
- Institut for Fødevarevidenskab
- Institut for Idræt og Ernæring
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Dennis Sandris Nielsen (dn@food.ku.dk)
Primær kursusansvarlig - Thomas Elbenhardt Jensen (tejensen@nexs.ku.dk)