NFOB15006U Fødevarefremstilling og ernæring
Food Manufacturing and Nutrition
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Kurset giver en introduktion til grundlæggende problemstillinger omkring fødevarefremstilling og, hvordan fremstillingsprocessen påvirker det færdige produkts kemiske og ernæringsmæssige kvalitet.
Undervisningen veksler mellem forelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser, samt projektarbejde. Hver projektgruppe får et projektemne, som skal belyses ved litteraturstudie og eksperimentelle forsøg.
Kurset vil indeholde følgende:
Introduktion (kursusoversigt, holdinddeling og introduktion til projektarbejde)
Fremstilling (fx varmetransmission, masse- og energibalance og termofysiske egenskaber)
Analyse (fx bestemmelse af makronæringsstoffer, tekstur og farve)
Ernæring (fx mærkningslovgivning, tilsætningsstoffer og processens indflydelse på næringsindhold)
- Projektarbejde over bundet emne vil have en videnskabelig og innovativ tilgang (idé-generering, problemformulering, litteraturstudie, eksperimentelt forsøg og udarbejdelse af projektrapport).
At den studerende får kendskab til grundlæggende principper for fødevarefremstilling og opnår en forståelse for sammenhængen mellem fødevarefremstilling og det færdige produkts kemiske sammensætning, kvalitet og ernæringsmæssige værdi.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at have/kunne:
Viden:
- Grundlæggende kendskab til fødevarefremstillingsprocesser (fx. transport af energi og masse, og vekselvirkninger mellem proces og produkt)
- Grundlæggende kendskab til fødevareanalyse (fx. makronæringsstoffer, tekstur og farve)
- Grundlæggende kendskab til næringsindhold (fx. ingredienser, lovgivning, næringsstoffer og fødevarefremstillingens indflydelse på næringsindhold)
- Viden om innovativ tilgang i fødevarefremstilling
Færdigheder:
- Forstå energi og massebalance ved fødevareprocessering
- Beskrive produktion af en fødevare og indflydelsen på det færdige produkts kemiske sammensætning og ernæringsmæssige kvalitet
- Udføre og resultatbehandle eksperimentelle forsøg
- Formidle eksperimentelle resultater på en videnskabelig korrekt måde
Kompetencer:
- Samarbejde med medstuderende om gennemførsel og udarbejdelse af projektrapport
- Reflektere over opnåede praktiske og teoretiske resultater
Se Absalon for kursuslitteratur.
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 110
- Forberedelse (anslået)
- 113
- Praktiske øvelser
- 16
- Projektarbejde
- 160
- Vejledning
- 10
- Eksamen
- 3
- I alt
- 412
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 15 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig aflevering, Løbende under kursetSkriftlig stedprøve, 3 timer med opsyn.
- Prøveformsdetaljer
- Den skriftlige aflevering er en projektrapport.
Individuelle bidrag skal angives i projektrapporten.
Den skriftlige prøve er en 3 timers eksamen med alle hjælpemidler, dog ikke ChatGPT.
Projektrapport og skriftlig prøve tæller hver 50% i den samlede eksamenskarakter og begge dele skal bestås.
Den skriftlige stedprøve er en ITX-eksamen.
Se vigtig information om ITX-stedprøver på Studieinformation under punktet: Eksamen -> Eksamensform og regler -> Skriftlig stedprøve (ITX-prøve) - Krav til indstilling til eksamen
Tilstedeværelse i fælles projektaktiviteter: Fremstillings- og analyseøvelse, refleksion af forsøg 1, peer-review og projektpræsentation.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
KU’s eksamenshus stiller computere til rådighed ved ITX-eksamenen.
Egne digitale hjælpemidler, såsom computer, tablet, lommeregner, mobiltelefon mv. må ikke medbringes.Bøger, noter og lignende kan medbringes i papirform eller uploades før eksamen og tilgås digitalt fra ITX-computeren. Læs mere om dette på Studieinformation.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
- Reeksamen
Samme som ordinær eksamen.
Såfremt et prøveelement er bestået overføres dette, så reeksamen alene er i det prøveelement, der ikke er bestået.
Hvis projektrapporten ikke er bestået, skal den genafleveres individuelt i redigeret form på baggrund af undervisernes evaluering og med indikation af de foretagne ændringer.
Genaflevering skal ske senest to uger før reeksamen.
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NFOB15006U
- Point
- 15 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
15 ETCS
- Placering
- Blok 4
- Skemagruppe
- A (tirs 8-12 + tors 8-17) og BUndervisning vil primært finde sted i skemagruppe A og B. Undtagelsesvis vil der være undervisning uden for skemagrupperne for at sikre plads til laboratorieøvelser for alle. Dette vil afhænge af deltagerantallet på kurset. Undervisningsplanen meldes ud ved kursusstart.
- Kursuskapacitet
- 120
Der kan være færre pladser, hvis du tilmelder dig i eftertilmeldingsperioden (BA og KA) eller som merit- eller enkeltfagsstuderende.
Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institutter
- Institut for Fødevarevidenskab
- Institut for Idræt og Ernæring
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Louise Kjølbæk (louisekjoelbaek@nexs.ku.dk)
- Søren Balling Engelsen (se@food.ku.dk)
Undervisere
Kurset er et samarbejde mellem Institut for Fødevarevidenskab og Institut for Human Ernæring og Idræt på KU samt Fødevareinstituttet på DTU. Nina Gringer er kursusansvarlig for DTU (50%)