LPLB10286U Afgrødelære
Årgang 2014/2015
Engelsk titel
Crop Science
Uddannelse
Bacheloruddannelsen i
naturressourcer
Bacheloruddannelsen i husdyrvidenskab
Bacheloruddannelsen i husdyrvidenskab
Kursusindhold
Kurset omhandler følgende
afgrødekategorier: Korn, græsser, bælgplanter, rodfrugter,
industriafgrøder og grøntsager.
* Identifikation,
* Afgrøders iboende egenskaber herunder fænologi, udvikling og fysiologi.
* Forædlingsmål og sortsvalg
* Dyrkningskrav og forhold;
* Samspil med naturlige dyrkningsfaktorer
* Samspil med "menneskeskabte dyrkningsfaktorer"
* Sædskifte
* Anvendelse (f. eks. foder-, brød-, olie- , maltkvalitet, grøntsager)
Øvelser omfatter foruden ovennævnte, overvejende faktorer og målinger: fænologi og udvikling (BBCH skala), udbyttekomponenter, bestandstæthedsrelationer, aksudvikling (korn og græsser), vækstmålinger, rodvækst, afgrødefysiologi.
* Identifikation,
* Afgrøders iboende egenskaber herunder fænologi, udvikling og fysiologi.
* Forædlingsmål og sortsvalg
* Dyrkningskrav og forhold;
* Samspil med naturlige dyrkningsfaktorer
* Samspil med "menneskeskabte dyrkningsfaktorer"
* Sædskifte
* Anvendelse (f. eks. foder-, brød-, olie- , maltkvalitet, grøntsager)
Øvelser omfatter foruden ovennævnte, overvejende faktorer og målinger: fænologi og udvikling (BBCH skala), udbyttekomponenter, bestandstæthedsrelationer, aksudvikling (korn og græsser), vækstmålinger, rodvækst, afgrødefysiologi.
Målbeskrivelser
Formålet med kurset er, at give
studerende med interesse for såvel konventionel som økologisk land-
og havebrug et afrundet undervisningsforløb om afgrøders iboende
egenskaber, så de forstår de muligheder og begrænsninger, der
eksisterer ved dyrkning af afgrøder i land/havebrug. De studerende
vil også blive præsenteret for afgrødernes anvendelse i bred
betydning.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden
-beskrive afgrøders iboende egenskaber, herunder biologi, fysiologi, økologi og klimatiske krav.
- beskrive afgrøders vækst, udbyttedannelse, fænologi og anvendelse.
Færdigheder:
- forklare betydningen af planteforædling, -ernæring og -beskyttelse
- forklare sædskiftets betydning
- forklare sammenhængen imellem afgrødernes og deres udnyttelse af vækstfaktorer (lys, vand, temperatur og næringsstoffer)
- reflektere over hvordan interne og eksterne faktorer, f.eks støtteordninger, vandmiljø- og pesticidplaner, påvirker afgrødevalg
Kompetencer:
- diskutere den miljømæssige baggrund for valg af land/havebrugsafgrøder
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden
-beskrive afgrøders iboende egenskaber, herunder biologi, fysiologi, økologi og klimatiske krav.
- beskrive afgrøders vækst, udbyttedannelse, fænologi og anvendelse.
Færdigheder:
- forklare betydningen af planteforædling, -ernæring og -beskyttelse
- forklare sædskiftets betydning
- forklare sammenhængen imellem afgrødernes og deres udnyttelse af vækstfaktorer (lys, vand, temperatur og næringsstoffer)
- reflektere over hvordan interne og eksterne faktorer, f.eks støtteordninger, vandmiljø- og pesticidplaner, påvirker afgrødevalg
Kompetencer:
- diskutere den miljømæssige baggrund for valg af land/havebrugsafgrøder
Undervisningsmateriale
Lærebog: Connor, Roberts and
Cassman (2011) Crop Ecology – Productivity and Management in
Agricultural Systems
En række supplementsartikler, bl.a.
Kapitler fra The physiology of crop yield, second edition, (Hay R & Porter) 2006. Blackwell
Øvelsesvejledninger
En række supplementsartikler, bl.a.
Kapitler fra The physiology of crop yield, second edition, (Hay R & Porter) 2006. Blackwell
Øvelsesvejledninger
Undervisningsform
Foruden forelæsninger, vil
der være teoretiske og praktiske øvelser i drivhus og mark for at
belyse centrale problemstillinger i kurset. Der udarbejdes
rapporter over de praktiske øvelser, som indgår i pensum. Øvelser
omfatter foruden ovennævnte, overvejende målelige faktorer,
fænologi og udvikling (BBCH skala), udbyttekomponenter,
bestandstæthedsrelationer, aksudvikling (korn og græsser),
vækstmålinger, rodvækst og afgrødefysiologi. Der vil være to
ekskursioner i løbet af kurset.
Arbejdsbelastning
- Kategori
- Timer
- Ekskursioner
- 16
- Forberedelse
- 50
- Forelæsninger
- 70
- Praktiske øvelser
- 35
- Teoretiske øvelser
- 35
- I alt
- 206
Tilmelding
Selvbetjeningen på KUnet
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
Eksamen (4 timers skriftlig eksamen)
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 4 timer med opsyn.---
- Krav til indstilling til eksamen
- Godkendelse af 75% af øvelsesrapporter
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Én intern censor
- Reeksamen
- Ved 10 eller færre tilmeldte til reeksamen vil eksamensformen være mundtlig eksamination.
Kriterier for bedømmelse
Se under "Målbeskrivelser"
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LPLB10286U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 4
- Skemagruppe
- A (tirs 8-12 + tors 8-17)
- Kursuskapacitet
- ingen begrænsning
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Naturressourcer og Miljø
Udbydende institut
- Institut for Plante- og Miljøvidenskab
Kursusansvarlige
- Kristian Thorup-Kristensen (3-717a714676726b7434717b346a71)
ktk@life.ku.dk
Tlf.: 35332216
Institut for Plante og Miljøvidenskab,
Faggruppe Afgrødevidenskab
Tlf.: 35332216
Institut for Plante og Miljøvidenskab,
Faggruppe Afgrødevidenskab
Undervisere
Kristian Thorup-Kristensen
Sven-Erik Jacobsen
Jesper Rasmussen
Dorte Bodin Dresbøll
Nanna Karkov Ytting
Gemt den
04-12-2014