LLEK10200U Sygdomslære, ernæringsfysiologi ved sygdom og ernæringsterapi
Pato- and Nutritional Physiology, Diet Therapy
Kandidatuddannelsen i klinisk ernæring
Patofysiologi og kliniske manifestationer ved lidelser i mave-tarm-kanal, lunger, nyrer, hjerte, knogler m.v. og effekten heraf på omsætningen af mad/næringsstoffer. Metaboliske sygdomme og terapien heraf. Ernæringsterapi ved stress-metabolisme, cancer, kirurgi, dialyse og andre situationer, hvor denne terapiform forekommer.
Kurset præsenterer sammenhænge mellem sygdommes indflydelse på
ernæringstilstand og metabolisme af næringsstoffer,
ernæringsmæssige konsekvenser af sygdom og muligheder for
påvirkning af sygdomsforløbet hos den enkelte patient gennem
ernæringsterapi.
Viden:
- Beskrive basale sammenhænge i kroppens funktioner, herunder de
enkelte organers betydning for omsætningen af næringsstoffer
- Beskrive sygdomsprocessers påvirkning af de enkelte organers
omsætning af næringsstoffer og deres funktion
- Udvise overblik over sygdomme, der hyppigt ses på hospitalerne
- Nævne væsentlige træk i patofysiologien bag disse
- Sammenfatte grundlaget for stress-metabolisme
- Referere principper for lægelige behandlingsmetoder
Færdigheder:
- Formidle interaktioner mellem fysiologiske systemer og de basale
træk i cellers funktion
- Formidle ernæringsrelevante ændringer i fysiologien under sygdom,
i særlig grad ved svær sygdom, hvor stofskiftet er ændret markant
- Analysere en sygehistorie med hensyn til de ernæringsrelevante
aspekter
- Diskutere sygdommenes indflydelse på ernæringsbehov
Kompetencer:
- Anvende principperne til tværfagligt at kunne deltage i
diskussion af den enkelte patients situation
- Tage ansvar for opstart og opfølgning af programmer til sekundær
forebyggelse
- Selvstændigt kunne varetage ernæringsterapi, dvs.
a. planlægge ernæringsterapi, med kost, med sondeernæring eller
intravenøs ernæring
b. monitorere den ernæringsmæssige målopfyldelse for den enkelte
patient
c. tilpasse ernæringsplaner i relation til udviklingen i
sygdommen
Lærebøger oplyses ved studiestart på Absalon.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 4
- Forberedelse
- 200
- Forelæsninger
- 36
- Projektarbejde
- 60
- Teoretiske øvelser
- 112
- I alt
- 412
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 15 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 4 timer med opsyn.Beskrivelse af eksamen: 4 timers skriftlig auditorieeksamen med opgaver i teoretisk pensum, samt en case.
- Krav til indstilling til eksamen
I kursusforløbet afleveres to gruppebaserede, skriftlige rapporter om delemner indenfor henholdsvis absorption og ekskretion. Skal godkendes før eksamen.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
OBS: Hvis eksamen afholdes på ITX, stiller ITX computer til rådighed. Egen computer, tablet eller mobiltelefon må IKKE medbringes. Lærebøger og noter medbringes i papirform eller på USB-stik.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Intern censur. Én bedømmer.
- Reeksamen
Ved 10 eller færre tilmeldte til reeksamen vil eksamensformen være mundtlig eksamination.
Indstillingskravet kan opfyldes inden reeksamen. De to opgaver afleveres individuelt senest to uger før tilmelding til reeksamen lukker og godkendes inden reeksamen.
Kriterier for bedømmelse
Se venligst "Målbeskrivelser"
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LLEK10200U
- Point
- 15 ECTS
- Niveau
- Kandidat
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 3
- Skemagruppe
- A (tirs 8-12 + tors 8-17) og B
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning.
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Idræt og Ernæring
Kursusansvarlige
- Jens Rikardt Andersen (3-6d75644371687b76316e7831676e)