LLEB10270U Fødevaregrundkursus
Basic Course in Food Science
Bacheloruddannelsen i fødevarevidenskab
Kurset giver et overblik over dansk fødevareproduktion og
fødevareforskning samtidig med, at de studerende får kendskab til
udvalgte råvarer.
Kurset indledes med en introduktion til kurset og Institut for
Fødevarevidenskab.
De fleste uger indledes med eksterne plenumforedrag samt
forelæsning eller studiegruppe omkring metodelære
(rapportskrivning, præsentation, gruppearbejde etc.).
Plenumforedrag vil holdes af væsentlige levnedsmiddelaktører
omhandlende et kursusaktuelt emne f.eks. en dansk råvareproducent,
den danske fødevarepolitik, forbrugertrends, fødevareforskning og
fødevareindustri. Sidstnævnte gøres blandt andet med repræsentanter
fra erhvervet (f.eks. Dansk Industri, Landbrug og Fødevarer,
Ministeriet for Fødevarer). Plenumforedrag vil normalt være 40
minutter hvortil der udpeges et studenterpanel som får til opgave
at forberede og stille uddybende spørgsmål.
Kurset vil indeholde følgende:
1) Introduktion (kursusoversigt, holdinddeling og udlevering af
eksamensprojektemner).
2) Råvare (introduktion til dansk mad og ernæring, grundlæggende
principper for sensorik samt råvarekvalitet - undervisningen vil
være balanceret mellem vegetabilier, mejeriprodukter og kød).
3) Ekskursion (delvis studenterbetaling) til den lokale
fødevareindustri i en udvalgt egn.
4) Projektarbejde over bundet projektemne (problemformulering,
litteratursøgning og rapportering).
At de studerende bliver i stand til at forstå forudsætningerne
for kvalitet af udvalgte råvarer samt får kendskab til
forudsætningerne for den danske fødevareproduktion og dens samspil
med det øvrige samfund.
At de studerende får kendskab til grundlæggende principper for
fødevareanalyse, udvikling, design og produktion af udvalgte
fødevarer i relation til kvalitetsegenskaber som sensorisk kvalitet
og råvarekvalitet.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden:
-udvise overblik over dansk industriel fødevareproduktion og dens
samspil med det øvrige samfund
-beskrive de grundlæggende sensoriske metoder (difference tests,
descriptive tests and hedonic tests) og deres anvendelse
-beskrive betydningen af produktionsforhold og fysisk-kemisk
struktur for kvaliteten af udvalgte vegetabilske og animalske
råvarer
Færdigheder:
-gennemføre et teoretisk funderet projektarbejde i samarbejde med
medstuderende herunder:
-indsamle tilgængelig viden/litteratur om grundlæggende
problemstillinger inden for fødevareområdet
-formidle denne viden skriftligt på videnskabeligt korrekt måde
Kompetencer:
- Diskutere problemstillinger omkring variation i kvaliteten
af udvalgte råvarer forårsaget af genetisk oprindelse,
produktionsforhold, behandling og/eller opbevaring
- Samarbejde med medstuderende om gennemførsel og afrapportering af
sensoriske forsøg og projektrapport
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 8
- Ekskursioner
- 30
- Forberedelse
- 50
- Forelæsninger
- 56
- Praktiske øvelser
- 8
- Projektarbejde
- 44
- Vejledning
- 10
- I alt
- 206
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig afleveringSkriftlig prøve, 1 time med opsyn.Den skriftlige aflevering er en projektrapport.
Den skriftlige prøve er en multiple choice eksamen.
Projektrapport og multiple choice tæller hver 50% i eksamenskarakteren - Krav til indstilling til eksamen
- Afleveret projektrapport.
Er kravet ikke opfyldt, kan det opfyldes inden reeksamen. En projektrapport, der skal godkendes inden reeksamen, afleveres senest to uger inden tilmeldingsperioden til reeksamen slutter. - Hjælpemidler
- Uden hjælpemidler
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
- Reeksamen
- Den skriftlige aflevering er en projektrapport.
Den skriftlige prøve er en multiple choice eksamen.
Projektrapport og multiple choice tæller hver 50% i eksamenskarakteren.
Kriterier for bedømmelse
Opfyldelse af målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LLEB10270U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 1
- Skemagruppe
- B (man 8-12 + tirs 13-17 + fre 8-12)
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institutter
- Institut for Fødevarevidenskab
- Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Kursusansvarlige
- Birthe P Møller Jespersen (2-6671446a737368326f7932686f)
bm@food.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 353-33507 - Mikael Agerlin Petersen (3-726675456b74746933707a336970)
map@food.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 353-33243 - Søren Balling Engelsen (2-7769446a737368326f7932686f)
se@food.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 353-33205