JJUA55902U Udvidet skatteret (obligatorisk 2017-studieordning)

Årgang 2018/2019
Engelsk titel

Advanced Tax Law

Kursusindhold

Kurset tilsigter at give deltagerne en solid forståelse for de bærende principper i hele skatteretten, således at deltagerne får kompetence til at se, hvornår der vil kunne opstå et spørgsmål om beskatning og hvorledes skatteretlige problemstillinger løses. Deltagerne tilsigtes gennem individuelt og kollektivt studium og drøftelse af skatterettens grundprincipper og anvendelse af disse på en række cases at opnå gode færdigheder i at identificere de skatteretlige problemstillinger og i at afsøge retskilderne i samarbejde med andre deltagere for at finde svar på problemstillingerne. Kursets læringsform er i høj grad er baseret på, at deltagerne trænes i skatteretlig argumentation såvel mundtligt som skriftligt.
Vælges dette kursus erstatter det dét obligatoriske fag Skatteret på 7,5 ects. Skatteret og Udvidet skatteret er gensidigt udelukkende.

Læringsforløbet er inddelt i syv overordnede temaer på følgende vis:

  • Introduktion til faget og til skatteretten: Skatterettens historie, skattepolitik, skatterettens kilder, skattemyndighedernes organisation og opgaver
  • Tema I: Skatterettens grundprincipper: Indkomstbeskatning, fradragsberettigede udgifter og kapitalgevinster
  • Tema II: Personbeskatning: Personers indkomstopgørelse, personlig indkomst, kapitalindkomst, aktieindkomst, familiebeskatning og afgift ved arv og gave.
  • Tema III: Kapitalgevinster: Ejendomsavancer, aktieavancer og kursgevinster
  • Tema IV: Beskatning af (selvstændige) erhvervsvirksomheder: Afskrivninger, immaterielle rettigheder, virksomhedsordningen, interessentskaber og kommanditselskaber m.v., ophør af virksomhed. Introduktion til moms.
  • Tema V: Beskatning af selskaber, fonde samt andre juridiske personer: Selskabsbeskatning, fondsbeskatning og ophør af virksomhed
  • Tema VI: Hovedaktionærdispositioner, armslængdeprincippet, maskeret udbytte.
  • Tema VII: International skatteret: Fuld og begrænset skattepligt, dobbeltbeskatningsoverenskomster og EU-skatteret (negativ integration – frihedsrettighederne, diskriminations- og restriktionsforbuddene).

 

Kurset, der er baseret på problembaseret læring, vil bibringe de, som har gennemgået kurset, forståelse for de skatteretlige grundprincipper samt erfaring med individuel og kollektiv bearbejdning af konkrete skatteretlige cases, dog uden nødvendigvis selv at kunne løse alle skatteretlige problemer i detaljer. Deltagerne forudsættes at deltage særdeles aktivt i undervisningen såvel individuelt som kollektivt.
Faget er ikke baseret på fast pensum. I stedet angives anbefalet litteratur, og deltagerne forudsættes selv at inddrage anden skatteretlig litteratur som led i studium af fagets temaer.

Det anbefales at studerende sideløbende med faget deltager i Landsskatterettens processpil, som er skatteretligt processpil i samarbejde med Skatteankestyrelsen, PwC, Danske skatteadvokater, Karnov og Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet, læs mere her: http://jura.ku.dk/fire/uddannelse/processpil/

Kurset er relevant for alle jurister, fordi skatteretlige spørgsmål opstår inden for og i relation til alle juridiske discipliner.
Efter endt undervisning kan den studerende med fordel tage kursusfagene Selskabsskatteret, Momsret for virksomheder i EU, International Taxation, Innovation og entreprenørskab inden for skatte- og afgiftsretten, projektorienteret forløb i en virksomhed med et skatteretligt projekt og Selskabsret.

Målbeskrivelser

-Identificere og reflektere over og argumentere på baggrund af de skatteretlige retskilder og redegøre for skattemyndighedernes organisation og arbejdsopgaver
-Diskutere og reflektere over reglerne om fuld og begrænset skattepligt, dobbeltbeskatningsoverenskomsternes og den negative integration af EU-rettens betydning samt bedømme, i hvilket omfang reglerne finder anvendelse på konkrete cases.
-Reflektere over og argumentere på baggrund af indkomstbegrebet og forklare forholdet mellem indkomstbeskatning og beskatning af kapitalgevinster.
-Analysere og diskutere reglerne om personlig indkomst, kapitalindkomst og aktieindkomst samt anvende disse regler på konkrete indtægter og udgifter samt træffe fagligt begrundede valg på baggrund af disse regler.
-Redegøre for, analysere og reflektere over det skatteretlige driftsomkostningsbegreb, herunder foretage begrundede sondringer mellem driftsomkostninger, privatudgifter og anlægsudgifter samt opregne særlige, lovregulerede udgiftstyper.
-Analysere og perspektivere periodeafgrænsningsreglerne og reglerne om skattemæssige afskrivninger.
-Analysere, argumentere og perspektivere på baggrund af reglerne om ejendomsavancebeskatning, kursgevinstbeskatning og aktieavancebeskatning samt træffe fagligt begrundede valg på baggrund af disse regler.
-Analysere og diskutere reglerne om beskatning af immaterielle aktiver, familiebeskatning samt redegøre for hovedtrækkene af fondsbeskatningen og gave- og boafgiftsreglerne.
- Analysere, diskutere og reflektere over hovedaktionærdispositioner, interesseforbundne parter, armslængdeprincippet, udbyttebegrebet og maskeret udbytte.
-Identificere baggrunden for virksomhedsskatteordningen samt redegøre for og reflektere over beskatningen af interessentskaber m.v.
-Analysere og argumentere på baggrund af reglerne om selskabsbeskatningen samt ophør af virksomhed og reflektere over forskelle og sammenhænge mellem personbeskatningen og selskabsbeskatningen.
-Formidle og formulere sin viden og argumentation fagligt og sprogligt korrekt på en struktureret og sammenhængende måde

-Reflektere og diskutere over implikationerne af digitaliseringen inden for skatteretten

Anbefalet litteratur:

Aage Michelsen, Steen Askholt, Jane Bolander, John Engsig, Liselotte Madsen, Anders Nørgaard Laursen & Inge Langhave Jepsen, Lærebog i indkomstskat, 2017, 17. udg.

En række kapitler og afsnit er undtaget, herunder bl.a. kap. 13, kap. 20, kap. 21, kap. 22, kap. 34, kap. 35, kap. 38, kap. 40, kap. 41 og kap. 43. Den præcise angivelse af relevante kapitler og afsnit vil fremgå af fagets læseplan.

En skattelovsamling. 

Anbefalet litteratur er på ca. 750 sider

Udvidet skatteret udelukker det obligatoriske fag Skatteret (STO17).
  • Kategori
  • Timer
  • Forberedelse
  • 356,5
  • Seminar
  • 56
  • I alt
  • 412,5
Point
15 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve, 20 minutter
Mundtlig eksamen uden forberedelse, 20 minutter
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Eksamensperiode

Efterår: ue 1, 2019 - onsdag, torsdag, fredag

Forår: uge 21, 2019 - mandag, tirsdag, onsdag

Reeksamen

Efterår: uge 5, 2019 - onsdag, torsdag, fredag

Forår: uge 31, 2019 - onsdag, torsdag, fredag