HLVK03861U Litteraturvidenskab: Forskningsemne: Filosofisk æstetik - Fra Baumgarten til Berlant

Årgang 2022/2023
Engelsk titel

Philosophical Aesthetics -From Baumgarten to Berlant

Uddannelse

Litteraturvidenskab

Kursusindhold

Kurset giver en introduktion til moderne filosofisk æstetikteori og stiller på den baggrund et spørgsmål om forholdet mellem æstetikteori og kulturvidenskab. I afhandlingen Aesthetica fra 1750 grundlagde Alexander Baumgarten den filosofiske æstetik som en videnskab om den sanselige erkendelse, om cognitio sensitiva. Hvor den logiske erfaring benytter sig af klare og distinkte forstandsbegreber, bygger den sanselige erfaring på aisthēta, skriver Baumgarten, det vil sige på "sanselige indtryk, indbildninger, opdigtninger og alle virvarrene af følelser og lidenskaber."⁠ Efter Baumgarten blev æstetikkens genstandsfelt hurtigt indsnævret til kunstens område. Den sanselige erkendelse blev forstået som den æstetiske erfaring i eminent forstand, og først og fremmest som de skønne, sublime og interessante erfaringer der kendetegner vores omgang med kunstværker.

 

På den ene side vil kurset spørge ind til, hvordan kulturvidenskaben og den politiske teori har taget æstetikbegrebet til sig i dag og brugt det som en indgangsvinkel til at forstå de a priori eller habituelle rammer, der betinger vores sanselige erkendelse af verden og de uligheder, som bestemte rammesætninger potentielt indeholder. På den anden side vil vi have et vedvarende praktisk blik på den æstetiske disciplin og diskutere hvilke intersubjektive dimensioner, vi kan udlede af traditionen. Med andre ord: giver det, i forlængelse af Kant, fortsat mening at tale om en fælles sans, en sensus communis?

 

Undervisningen består af 9 gange med forelæsninger à tre timer, og derefter vil vi afholde 3 femtimers workshops med studenteroplæg, gruppeanalyse og opgavebrainstorm.

Blandt de æstetikteoretiske værker der vil blive gennemgået på kurset (og som det er en god idé at anskaffe og måske ligefrem orientere sig i før kursusstart), er: Immanuel Kant, Kritik af dømmekraften, Friedrich Nietzsche, Tragediens fødsel, Gilles Deleuze og Félix Guattari, Hvad er filosofi?, Jacques Rancière, The Politics of Aesthetics, Lauren Berlant, Cruel Optimism og Sianne Ngai, Our Aesthetic Categories. Herudover vil blandt andre Hegel, Adorno, Merleau-Ponty og Arendt blive gennemgået på kurset.

 

De fleste af kursets primærværker findes i en lang række forskellige udgaver, herunder i forskellige danske og engelske oversættelser, så de er generelt ikke vanskelige at få fat i (fx er de ovennævnte værker af Deleuze og Guattari, Rancière og Berlant tilgængelige online på KB). Sekundærlitteraturen vil blive gjort tilgængelig på Absalon. Et autoritativt, meget detaljeret baggrundsværk er Paul Guyer, A History of Modern Aesthetics (2014); en nyttig antologi er Peter Kivy, The Blackwell Guide to Aesthetics (2004); begge værker er tilgængelige online på KB.

Holdundervisning
Hvis du skal skrive BA-projekt, kan du bruge dette kursus som inspiration. Du skal tilmelde dig BA-projekt forløbet samt eksamen, og samtidig kontakte Liselotte på studie_litvid@hum.ku.dk for at blive tilmeldt inspirationskurset.
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 42
  • Forberedelse (anslået)
  • 294
  • Eksamen
  • 84
  • I alt
  • 420
Mundtlig
Kollektiv
Løbende feedback i undervisningsforløbet
Feedback ved afsluttende eksamen (ud over karakteren)
Peerfeedback (studerende giver hinanden feedback)
Point
15 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Censurform
Ekstern censur
Kriterier for bedømmelse

Studieordning: 

KA-2019