HFAB00731U F. ARK Periodekursus 3 - neolitikum og bronzealderen
Archaeology, period 3
Forhistorisk Arkæologi
Landbrugets indførelse er en af de mest epokegørende omvæltninger i menneskehedens historie og danner grundlaget for øget bofasthed, stabil fødevareproduktion og ultimativt de tidlige civilisationers opståen. Kurset starter med indførelsen af landbruget, det vi gerne referer til som neolitiseringen, og slutter med udgangen af bronzealderen. Kurset berører vigtige elementer i samfundsudviklingen som gravskikke, bopladsstrukturer, deponeringspraksisser, ”monumentalisering”, elitedannelse, udnyttelse af metaller og andre råstoffer samt transport i form af heste, vogne og skibe. Kurset har hovedvægt på forholdene i Sydskandinavien ca. 4000-500 f.Kr. set i lyset af den overordnede europæiske udvikling samt på en række nye metoder og teorier.
Pensum er sammensat af en lang række artikler og uddrag af videnskabelige værker. Der indgår ikke egentlige grundbøger i pensum. Som supplement til pensum anbefales følgende som baggrundslæsning: Jørgen Jensens Danmarks Oldtid, Bind 1 (sektionen om den yngre stenalder) samt Bind 2: Bronzealder. Hertil Peter Vang Petersens Flint fra Danmarks oldtid.
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 46
- Holdundervisning
- 18
- Forberedelse (anslået)
- 10
- Øvelser
- 12
- I alt
- 86
Centralfagsstuderende tilmeldes automatisk kurset af administrationen. Tilvalgsstuderende skal selv tilmelde sig kurset gennem Selvbetjening på KU-net.
- Point
- 15 ECTS
- Prøveform
- Andet
- Krav til indstilling til eksamen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- HFAB00731U
- Point
- 15 ECTS
- Niveau
- BachelorBachelor tilvalg
- Varighed
- 1 semester
- Placering
- Forår
- Skemagruppe
- Se skemalink
Studienævn
- Studienævnet for Saxo-Instituttet
Udbydende institut
- Saxo-Instituttet - Arkæologi, Etnologi, Historie og Græsk og Latin
Udbydende fakultet
- Det Humanistiske Fakultet
Kursusansvarlige
- Inga Merkyte (7-7068756e7c7768436b7870316e7831676e)