TTEADO019U Valgfag: Mellem arbejdsliv og hjemmeliv: Sjælesorg og dogmatik (kompakt august 2020 - undervisning fysisk på Teologisk Fakultet)

Årgang 2020/2021
Engelsk titel

Between Workspace and Homespace: Pastoral Care and Dogmatics

Uddannelse

Teologi

Kursusindhold

NB: Det har tidligere været annonceret, at kurset blev afholdt online på grund af Corona-nedlukningen. Som en del af genåbningen er det ikke længere nødvendigt og kurset vil blive afholdt med fysisk undervisning på Det Teologiske Fakultet.

 

Kurset vil diskutere vekselvirkninger og spændinger mellem hjemmelivet og arbejdslivet i det moderne samfund med henblik på at oparbejde teologiske, sjælesørgeriske og sociologiske bud på at leve i krydsfeltet mellem familie, venner og arbejdsliv.

 

Så længe vi er i arbejde, ved vi, hvor vores arbejde er. Men hvor er vores hjemmeliv henne i det hele – og hvad med ægteskab og parforhold?  Har vi en teologi til at formulere dette efter den dialektiske teologis individualisme og efter 1968-opgøret med institutionerne? Hvor oplever vi resonanszoner mellem tillid og ekstase, ro og aktivitet, kærlighed og solidaritet (Hartmut Rosa)? Og fører klimakrisen til en genopdagelse af universet som vores hjem (Bruno Latour)? Kurset søger en ny teologi for hjemlighed og resonans, skam og skrøbelighed i et moderne hastighedssamfund. Vi tager udgangspunkt i teologiske kilder, herunder den såkaldte trestands-lære (med hjemmet placeret mellem politik og kirke), kaldstanken inden for skandinavisk skabelsesteologi (Gustaf Wingren o.a.), samt en række nyere forsøg på at formulere en forståelse af relationen mellem kærlighed og arbejde (Dorothee Sölle, Miroslav Wolf o.a.).

 

De historiske og samtidsteologiske bud på hjemlighedens og arbejdets teologi vil komme fra alle tre undervisere med hjælp fra Derek Nelson, professor på Wabash College, Indiana, samt danske undervisere som Johanne Stubbe Teglbjærg, KU, og Pernille Steen Pedersen, CBS.  

 

Tid

Kompaktkursus med undervisning i uge 33 (mandag-torsdag kl 10-15) og uge 34 (mandag-onsdag kl. 10-15).

 

 

Kurset vil blive lagt ud på Absalon i juni måned, og det meste af kursuslitteraturen (ca. 800 s.) forventes læst før kurset.

 

Deltagerne bedes anskaffe disse to bøger før kurset:

(1) Hartmut Rosa, Resonance: A Sociology of our Relationship to the World (Polity Press 2019) el. Resonanz: Eine Soziologie der Weltbeziehungen (Suhrkamp 2017),

samt

(2) Bruno Latour, Down to Earth: Politics in the New Political Regime (Polity Press 2018).

 

 

Se studieordningen
Holdundervisning
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 28
  • Forberedelse (anslået)
  • 122
  • Eksamensforberedelse
  • 150
  • Eksamen
  • 120
  • I alt
  • 420
Mundtlig
Individuel
Løbende feedback i undervisningsforløbet
Feedback ved afsluttende eksamen (ud over karakteren)
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Eksamensperiode

Vintereksamen

Bachelor- og studerende under Åbent Universitet – se bachelorstudieordningen

Kandidat- og masterstuderende – se kandidatstudieordningen

Merit- og tilvalgsstuderende – se den relevante studieordning

 

Link til studieordningerne – klik her