SFKM18003U Mikrobiologisk fødevaresikkerhed
Microbial Food Safety
Masteruddannelsen i fødevarekvalitet og -sikkerhed - obligatorisk
På master kurset i Mikrobiologisk Fødevaresikkerhed undervises i fødevarebårne patogene bakterier og vira og desuden gives en basal introduktion til mikroorganismers vækst, og hvorledes denne påvirkes af konserverende principper såsom temperatur og pH. Med baggrund i førdevarebårne patogene bakteriers forskellige biologiske karakteristika bibringes kursisterne en grundlæggende forståelse for, hvorfor forskellige patogene bakterier associeres med forskellige typer mad. Eksempelvis, hvorfor Listeria typisk har været et problem i rullepølse og røgede fiskeprodukter. Bakteriers evolution/tilpasningsevne vil være et gennemgående fokus, og vi vil forklare, hvorfor og hvordan nye varianter af Salmonella, E. coli og andre sygdomsfremkaldende bakterier hele tiden opstår i takt med at nye nicher opstår. Forekomst, spredning og transmission af patogene bakterier og vira i fødekæden fra jord til bord behandles i et ”one-health”perspektiv med fokus på aktuelle og fremtidige trusler; eksempelvis hvordan fødevarer kan medvirke til spredning af antibiotika resistente bakterier, og hvílke udfordringer den globale handel med fødevarer udgør for fødevaresikkerheden.
Undervisningen varetages af førende eksperter indenfor feltet.
Formålet med kurset er at give de studerende en grundig indsigt i fødevare-bårne patogene bakeriers biologi. Med denne viden forventes kursisterne at kunne identificere og forebygge mikrobiologiske trusler mod fødevaresikkerheden.
Viden
Udvise overblik over biologiske karakteristika for betydningsfulde fødevarebårne patogene bakterier og vira
Beskrive de molekylærbiologiske principper som er en forudsætning for bakteriers evolution og tilpasningsevne.
Beskrive de mekanismer fødevarebårne bakterier anvender til at forårsage sygdom.
Reflektere over hvilke udfordringer globaliseringen vil have for den mikrobiologisk føevaresikkerhed.
Udvise overblik over nationale og europæiske bestemmelser for forekomsten af patogene bakterier i fødevarer.
Færdigheder
Med baggrund i biologien kunne forklare forekomst, spredning og transmission af de patogene bakterier i fødekæden fra jord til bord samt hvornår deres forekomst kan medføre at fødevaren bliver uegnet til konsum.
Forklare zoonoser betydning for fødevaresikkerheden, og hvilke faktorer der driver denne udvikling i et dansk og globalt perspektiv.
Analysere konkrete tilfælde af fødevarebåren sygdom af mikrobiologisk med henblik på at opstille kriterier der kan forbedre fødevaresikkerheden.
Kompetencer
Rådgive om opbevaring og håndtering af fødevarer.
Evaluere tiltag der kan influere på den mikrobiologiske fødevaresikkerhed.
Der udleveres kompendium indeholdende relevant skriftligt materiale inden for kursets fagområde.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 0
- Forberedelse
- 92
- Forelæsninger
- 30
- Projektarbejde
- 100
- Teoretiske øvelser
- 25
- I alt
- 247
For information om tilmelding - klik her
http://www.foedevaremaster.science.ku.dk/praktiske_detaljer/
- Point
- 9 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig aflevering, løbende under kursetBedømmelse af projektrapport.
- Krav til indstilling til eksamen
Udarbejdelse og aflevering af projektrapport indenfor selv-valgt emne relateret til mikrobiel fødevaresikkerhed.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
- Reeksamen
Samme som ordinær eksamen. Hvis den studerende ikke har afleveret projektrapporten, skal den afleveres senest to uger inden reeksamen.
Kriterier for bedømmelse
Helhedsvurdering, hvor det af projektrapporten skal fremgå at den studerende på tilfredsstillendevis har opnået ovenstående viden, færdigheder og kompetancer.
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- SFKM18003U
- Point
- 9 ECTS
- Niveau
- Master
- Varighed
- To samlinger på Frederiksberg af 3 dages varighed
- Placering
- Efterår
Kurset afholdes næste gang 1. september – 30. november 2019. Undervisningsformen er forelæsninger, diskussioner og case-arbejde ved to samlinger og selv-studie af udleveret materiale og lærebog (kemisk del) samt projektarbejde og E-learning udenfor samlingerne.
- Skemagruppe
- Master kursus
- Kursuskapacitet
- 30
- Efter- og videreuddannelse
- Pris
16.250 kr.
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Veterinær Sygdomsbiologi
Udbydende fakultet
- Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Dorte Frees (2-686a4477797268326f7932686f)
Undervisere
Dorte Frees, Marianne Halberg Larsen, Lone Brøndsted, Kåre Mølbak + eksterne eksperter