SASA10143U Dyrs ernæring og præstation
Animal Nutrition and Performance
Bacheloruddannelsen i husdyrvidenskab - obligatorisk
Kurset er bygget omkring udarbejdelse af 7 sammenhængende projektrapporter, som består af en komparativ fysiologisk og ernæringsmæssig analyse af foderplaner og næringsstofomsætning for pre-definerede modeldyr med definerede egenskaber (dyreart, race), fysiologisk status, præstationsniveau og under definerede nærmiljøbetingelser. Modeldyrene omfatter primært en drøvtygger (ko i laktation), et enmavet planteædende huspattedyr (primært gris) og et andet dyr efter eget valg dog ikke et kæledyr (hund eller kat).
Analysen skal give indsigt i forhold der er bestemmende for dyrets præstationsevne i et livslangt perspektiv udfra en biologisk synsvinkel, og omfatter følgende hovedspørgsmål:
• Hvilke karakteristika ved fodermidler og deres fordøjelse er
bestemmende for den kvantitative næringsstofforsyning til dyrene og
for dyrenes udskillelse af næringsstoffer til omgivende miljø?
• Hvordan fordøjes, absorberes, omsættes og udnyttes næringsstoffer
i organismen, og hvilken regulering ligger til grund for ændringer
i næringsstofomsætning og dermed livsytringernes størrelse?
• Hvilke fysiologiske og ernæringsmæssige faktorer er begrænsende
for modeldyrenes mælkeydelse, vækst, reproduktion og evt. andre
livsytringer under givne fodrings- og nærmiljøbetingelser?
• Hvordan hænger dyrets fysiologiske tilstand, livsytringernes
størrelse og dyrets næringsstofforsyning sammen med andre
nærmiljøforhold og dyrets sundhedtilstand?
• Er der kritiske perioder i dyrets liv som kan have betydning for
dets sundhed og præstationsevne senere i livet?
• Hvilke muligheder er der for at påvirke den kvantitative
produktion og de kvalitative egenskaber af animalske fødevarer på
dyreniveau i forhold til aftageres efterspørgsel?
• Hvordan kan foderforsyningen afstemmes efter dyrenes
næringsstofbehov til specifikke livsytringer og dermed sikre den
ønskede præstationsevne i et langsigtet perspektiv?
Der foretages en detaljeret men simpel kvantitativ modellering af næringsstofomsætning fra foderindtag til dyrenes livstyringer og næringsstofudskillelse for de to første modeldyr, mens det tredje modeldyr inddrages ved en komparativ diskussion.
Kurset bygger videre på den opnåede viden fra tidligere kurser
såsom “Anatomi og fysiologi”, ”Ernæringsfysiologi” og ”Avl og
reproduktionsstyring”. Disse kurser har givet den basale viden om
det biologiske grundlag for dyrenes livsytringer, egenskaber ved
fodermidler anvendt i husdyrernæringen, samt introduceret energi-
og næringsstofomsætning i organismen og den tilgrundliggende
regulering. Ved afslutning af dette kursus skal den studerende
kunne foretage en fysiologisk og ernæringsmæssig vurdering af
foderplaner, udarbejde simple modeller til vurdering af
næringsstofomsætning i kroppen, tilrettelægge en strategi for at
sikre en ønsket præstation af dyrene gennem deres livsforløb og
under forskellige forhold og under hensyntagen til dyrets
fysiologiske tilstand og genetiske egenskaber. Denne vurdering skal
kunne bruges til at reflektere over udledning af miljøbelastende
næringsstoffer fra dyret, kvaliteten af animalske fødevarer ab dyr,
og sundhedsfremmende foranstaltninger under givne forhold. Det vil
sige at den studerende efter at have afsluttet faget skal kunne
følgende:
Viden
- Skal kunne demonstrere kendskab til de fodervurderingssystemer, der anvendes ved planlægning og vurdering af fodertildelingen til kvæg, svin og valgte modeldyr
- Skal kunne demonstrere kendskab til de egenskaber ved fodermidler der bestemmer deres ernæringsmæssige egenskaber
- Skal kunne demonstrere kendskab til de fysiologiske processer, der ligger til grund for vækst, reproduktion, laktation, og andre livsytringer karakteristiske for de pre-definerede modeldyr, samt den regulering, der ligger til grund for livsytringernes størrelse
- Skal kunne demonstrere kendskab til hvordan næringsstoffer fordøjes og omsættes i organismen hos drøvtyggere, enmavede pattedyr og valgte modeldyr, og hvad der styrer udskillelse af affalds-/næringsstoffer fra dyret til det omgivende miljø
- Skal kunne reflektere over det fysiologiske grundlag for ernærings- og præstationsbetingede lidelser
- Skal kunne definere behov for næringsstoffer og energi til forskellige livsytringer
- Skal kunne reflektere over sammenhængen mellem dyrenes præstationsevne og deres krav til næringsstofforsyning afhængig af genetiske egenskaber
- Skal kunne reflektere over mulighederne for at påvirke produktionen af animalske fødevarer på dyre-niveau både kvantitativt og kvalitativt
Færdigheder
- Skal kunne anvende fysiologiske og ernæringsmæssige principper til sammenstilling af næringsstofforsyning i henhold til definerede målsætninger for præstation under forskellige nærmiljøforhold og i forhold til dyrenes genetiske og fysiologiske karakteristika
- Skal kunne analysere hvilke fysiologiske og ernæringsmæssige faktorer, der begrænser næringsstofudnyttelse og dermed dyrets afgivelse af potentielt miljøbelastende stoffer
- Skal kunne analysere hvilke fysiologiske, ernæringsmæssige og præstationsrelaterede faktorer, der kan have indflydelse på udvikling af præstationsbetingede lidelser i et livslangt perspektiv
Kompetencer
- Skal selvstændigt kunne vurdere og udarbejde en realistisk foderplan til de mest gængse produktionsdyr (primært gris og malkeko) der opfylder deres behov for energi og næringsstoffer i en given fase af dyrets liv.
- Skal kunne udføre simple beregninger for energi- og næringsstofomsætning i de mest gængse produktionsdyr (primært gris og malkeko), herunder benytte næringsstofværdier og fordøjelseskoefficienter som angivet i fodermiddel- og andre tabeller.
- Skal kunne beskrive dyrets udvikling fra nyfødt til pubertet, i relation til udvikling af udvalgte organer og vævstyper, og hvordan næringsstoftilførslen påvirker udviklingen, samt hvilke mekanismer der regulerer den.
- Skal kunne beskrive fordøjelsessystemet hos en-mavede dyr og drøvtyggere, herunder beskrive hvor og hvordan de enkelte næringsstoffraktioner fordøjes og absorberes.
- Skal kunne udarbejde ernæringsmæssige strategier der imødekommer de mest udfordrende faser i dyrets liv, eksempelvis fravænningsperioden.
- Skal kunne udarbejde en foderplan der sikrer en høj kvalitet af slutproduktet for produktionsdyret (primært kød og mælk).
1. Chwalibog A: Næringsværdi og Næringsbehov.
Samfundslitteratur, 20xx
2. Sjaastad, Sand & Hove: Physiology of Domestic Animals, xth
ed, Scan Vet Press
3. Hvelplund T & Nørgaard P: Kvægets Ernæring og Fysiologi. DJF
rapport Husdyrbrug nr. 53 (bind 1). 2003
4. McDonald P et al.: Animal Nutrition. 6th ed. Prentice Hall, 2002
5. Strudsholm F & Sejrsen K: Kvægets ernæring og fysiologi. DJF
rap. Husdyrbrug nr. 54 (bind 2). 2003
6. Strudsholm F et al.: Danske fodernormer til kvæg.,
Fodermiddeltabel. Rapport 84, Landskontoret for kvæg, 1999
7. Strudsholm F et al.: Fodermiddeltabel. Sammensætning af
fodermidler til kvæg, rapport 91, Landskontoret for kvæg, 2000
8. Videncenter for Svineproduktion (2012): Svinets ernæring og
fysiologi (elektronisk)
SASA10144U Anatomi og Fysiologi
SASA10145U Ernæringsfysiologi
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 92
- Holdundervisning
- 16
- Teoretiske øvelser
- 42
- Projektarbejde
- 177
- Vejledning
- 84
- Eksamen
- 1
- I alt
- 412
- Point
- 15 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøve, 25 min
- Prøveformsdetaljer
- Individuel mundtlig eksamination i målbeskrivelsen, der ligger
til grund for de 7 projektrapporter.
Den mundtlige prøve vægter 100%.
Der er 25 min forberedelse efter emnet er oplyst. - Krav til indstilling til eksamen
Aflevering af et samlet sæt bestående af min 75% af de 7 projektrapporter.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
- Reeksamen
Som ordinær eksamen.
Kriterierne for indstilling til reeksamen er at man skal kunne levere min 75% af de 7 projektrapporter. Evt. allerede afleverede rapporter i forbindelse med den ordinære eksamen kan genafleveres eller de kan skrives på ny.
Kriterier for bedømmelse
For at opnå karakteren 12 skal den studerende kunne:
• redegøre for de grundlæggende principper for evaluering af
fodermidlers ernæringsmæssige værdi og processer i fordøjelse af de
forskellige kemiske komponenter hos forskellige dyr
• sammensætte en rimelig foderplan og vurdere kvaliteten af
foderplaner udfra fysiologiske og ernæringsmæssige principper
• demonstrere grundlæggende kendskab til det fysiologiske og
ernæringsmæssige fundament for den kvantitative regulering af
livsytringernes størrelse
• udarbejde simple modeller til beskrivelse af den kvantitative
næringsstofomsætning under forskellige
produktions-/nærmiljøforhold og under hensyntagen til dyrets
fysiologiske tilstand og genetiske egenskaber
• demonstrere grundlæggende kendskab til betydningen af ernæring,
dyrets fysiologi og nærmiljø for opståen af ernærings- og
præstationsbetingede lidelser
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- SASA10143U
- Point
- 15 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 3
- Skemagruppe
- Kursusansvarlig fremlægger plan for undervisningens afholdelse ved kursusstart.
Undervisningen som hovedregel placeret hele mandag, tirsdag formiddag og onsdag eftermiddag. Nogle uger vil der desuden være undervisning onsdag og torsdag formiddag. - Kursuskapacitet
- 70 studerende
Studienævn
- Studienævn for Naturressourcer, Miljø og Husdyr
Udbydende institutter
- Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab (IVH)
- Institut for Fødevarevidenskab
- Institut for Plante- og Miljøvidenskab
Udbydende fakultet
- Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Johannes Gulmann Madsen (johannes.g.madsen@sund.ku.dk)