NGEA04077U Fødevarernes globale geografi
The Global Geography of Food
Bacheloruddannelsen i geografi og geoinformatik
Kurset giver en indføring i den globale produktion og fordeling af fødevarer med fokus på regionale, agro-økologiske, miljømæssige, teknologiske og økonomiske aspekter af verdens fødevareforsyning og fødevaresikkerhed. Tekniske og organisatoriske aspekter af produktion og handel med fødevarer introduceres, herunder forskellige former for styring og koordinering i globale værdikæder. På kurset diskuteres fordele og ulemper ved forskellige teknologier, international fødevarehandel, scenarier for produktion og forbrug af fødevarer, samt bæredygtig udvikling inden for fødevaresektoren.
Viden:
Fødevareproduktion og -fordeling, fødevaresikkerhed,
fødevaresuverænitet, global/regional udvikling i fødevareproduktion
(herunder agroøkologiske, teknologiske og økonomiske forhold),
forarbejdning og handel med fødevarer, fødevarestandarder og
kvalitetskrav i globale værdikæder, fordele og ulemper ved
teknologisk udvikling (f.eks. genmodificerede (GMO) afgrøder),
husdyrproduktion, økologi, bæredygtig fødevareproduktion,
miljøeffekter af fødevareproduktionen og fremtidige udfordringer
for bæredygtig fødevareproduktion og -fordeling.
Færdigheder:
- Redegøre for relevante teorier og begreber til at belyse fødevarernes globale geografi.
- Beskrive og klassificere de vigtigste fødevareafgrøder og husdyr, deres globale fordeling, dyrkningsbetingelser, deres betydning for den globale fødevareforsyning og placering i den globale fødevarehandel.
- Kortlægge de vigtigste aktører og reguleringsordninger i globale værdikæder for fødevarer.
- Indsamle, behandle og formidle digitale data fra FAOSTAT.
Kompetencer:
- Analysere og diskutere den globale fødevareforsyning og -fordeling ud fra teoretiske og empiriske analyser.
- Vurdere fødevareforsyningens udvikling og de processer, der kendetegner overgangen fra subsistensproduktion til markeds- og industrielt orienteret fødevareproduktion.
- Analysere og diskutere potentialer og begrænsninger ved teknologisk udvikling i fødevareproduktionen, herunder bl.a. brug af GMO og økologisk jordbrug.
- Vurdere udfordringer og potentialer i fremtidens fødevareproduktion og -distribution.
Se kursushjemmeside på Absalon.
- Kategori
- Timer
- Forberedelse (anslået)
- 164
- Teoretiske øvelser
- 39
- Ekskursioner
- 3
- I alt
- 206
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig aflevering, 30 timer
- Prøveformsdetaljer
- Den skriftlige opgave er en 30 timers tag-med-hjem-opgave.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere.
- Reeksamen
Identisk med ordinær eksamen.
Kriterier for bedømmelse
Der henvises til målbeskrivelsen.
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NGEA04077U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 1
- Skemagruppe
- C
- Kursuskapacitet
- 25
Der kan være færre pladser, hvis du tilmelder dig i eftertilmeldingsperioden (BA og KA) eller som merit- eller enkeltfagsstuderende.
Studienævn
- Studienævn for Geovidenskaber og Planlægning
Udbydende institut
- Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Ole Mertz (om@ign.ku.dk)