NFYB14030U Fødevarefysik
Food Physics
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
I kurset gennemgås grundlæggende teori for mekanik,
hydromekanik, termodynamik og elektromagnetisk stråling. Der vises
relevante anvendelser inden for disse hovedområder.
Mekanikdelen introducerer generelle begreber som kraft,
bevægelsesmængde, kraftmoment, energi og effekt samt anvendelser
inden for stoffers elasticitet (træk/tryk, bøjning, drejning) og
bevægelse, herunder rotation.
Hydrodynamikdelen beskriver viskøse væskers og gassers strømning
samt overfladespænding. Desuden gives der en introduktion til
reologi.
Termodynamikken uddyber energi- og temperaturbegreberne og
definerer entalpi, entropi og Gibbs' energi samt det kemiske
potential. Derudover gennemgås faseovergange og varmetransport.
Elektromagnetisk stråling beskrives i forbindelse med
varmetransport.
Kurset søger at give de studerende en grundlæggende forståelse
for nogle af de fysiske love, som optræder senere i løbet af
studiet i fødevarevidenskab samt kort introducere anvendelserne af
de samme fysiske love i fødevarerelevante sammenhænge.
Når kurset er færdigt, kan den studerende:
Viden:
Redegøre for grundlæggende fysiske love, principper, begreber og
metoder, indenfor de udvalgte emneområder, som er relevante for
fødevarevidenskab.
Færdigheder:
Anvende og kombinere definitioner og formler fra de udvalgte
emneområder samt udføre enkle beregninger (inkl. enheder).
Kompetencer:
Identificere og analysere fødevarerelevante fysiske
problemstilinger, fortolke resultatet af analysen og drage
relevante konklusioner.
Se Absalon
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 48
- Forberedelse (anslået)
- 106
- Teoretiske øvelser
- 48
- Eksamen
- 4
- I alt
- 206
Der gives løbende mundtlig feedback ved de teoretiske øvelser i det omfang de studerende beder om det.
Der er desuden en prøveeksamen midtvejs i forløbet, hvor de studerende retter, kommenterer og giver karakter til hinandens opgavebesvarelser.
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig stedprøve, 4 timer med opsyn.
- Prøveformsdetaljer
- Den skriftlige prøve består af 4 opgaver med hver 4-5
delspørgsmål.
Alle delspørgsmål vægtes ligeligt.
Den skriftlige stedprøve er en ITX-eksamen.
Se vigtig information om ITX-stedprøver på Studieinformation under punktet: Eksamen -> Eksamensform og regler -> Skriftlig stedprøve (ITX-prøve) - Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
KU’s eksamenshus stiller computere til rådighed ved ITX-eksamenen.
Egne digitale hjælpemidler, såsom computer, tablet, lommeregner, mobiltelefon mv. må ikke medbringes.Bøger, noter og lignende kan medbringes i papirform eller uploades før eksamen og tilgås digitalt fra ITX-computeren. Læs mere om dette på Studieinformation.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Én intern censor
- Reeksamen
Samme som ordinær eksamen.
Hvis 10 eller færre personer er meldt til reeksamen, vil denne blive afholdt som en 30 minutters mundtlig eksamen med 30 minutters forberedelsestid med alle hjælpemidler undtagen computer.
Kriterier for bedømmelse
Se Målbeskrivelse.
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NFYB14030U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 2
- Skemagruppe
- B
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning – medmindre du tilmelder dig i eftertilmeldingsperioden (BA og KA) eller som merit- eller enkeltfagsstuderende.
Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Niels Bohr Institutet
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Jacob Judas Kain Kirkensgaard (jjkk@food.ku.dk)
- Amin Doostmohammadi (doostmohammadi@nbi.ku.dk)