NFOB14028U Fødevaremikrobiologi
Food Microbiology
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Kurset vil give en basal forståelse af principperne bag taksonomisk inddeling af mikroorganismer. Kurset giver endvidere kendskab til mikrobielle stofskifteprocesser, som er vigtige i forbindelse med vækst i fødevarer, ligesom mikroorganismers vækst- og overlevelsesstrategier i fødevarer belyses. Kurset belyser epidemiologi og signifikans af fødevarebårne sygdomme med en grundig gennemgang af de vigtigste fødevarebårne humanpatogene bakterier, samt specifikke lovkrav. Udover sygdomsfremkaldende organismer bliver mikrobiologisk kvalitetsforringelse og fordærv beskrevet, herunder konservering og mikrobiologi i forarbejdede fødevarer. Problemstillinger omhandlende madspild forårsaget af mikrobiel fordærv ifht risiko for fødevarebårne sygdomme vil blive diskuteret. Værktøjer til styring af mikrobiologisk kvalitet, f.eks. HACCP, bliver introduceret. Fermenterede fødevarer som f.eks. ost, øl og vin har stor økonomisk betydning, og derfor bliver særlige problemstillinger ved produktion af fermenterede produkter gennemgået. I de senere år har der været en stigende interesse for interaktionen imellem mikroorganismer i tarmen og menneskekroppen, og i denne sammenhæng, bliver brugen af såkaldte probiotiske kulturer også berørt.
Ved de praktiske øvelser indøves: Mikrobiologisk undersøgelse af levnedsmidler med henblik på prøveudtag fra fødevarer, isolering og identifikation af ”typiske” bakterier og svampe, kimtalsvurderinger fra fødevarer og påvisning af udvalgte patogene bakterier. Ved de teoretiske øvelser arbejdes der med cases til diskussion af mulige smittekilder ved fødevarebårne udbrud, beskrivelse af naturlige antimikrobielle stoffer, forskellige fermenteringer og HACCP.
De studerende skal opnå et basalt kendskab til mikroorganismer
og tilknyttede mikrobiologiske teknikker, med henblik på at
undersøge og vurdere fødevarer ud fra mikrobiologiske kriterier.
Overordnet skal de studerende opnå en forståelse for hvorfor
mikroorganismer optræder i vores fødevarer, og hvordan deres
tilstedeværelse kan styres. Kurset omhandler både negative aspekter
som fordærv og patogene organismer, og positive aspekter som f.eks.
fermentering
Når kurset er færdigt forventes den studerende at have:
Viden:
- Kendskab til taxonomiske metoder til opdeling af mikroorganismer.
- Kendskab til mikroorganismers vækst og hvorledes væksten kontrolleres i fødevarer.
- Kendskab til forekomst og betydning af udvalgte patogene mikroorganismer.
- Kendskab til gavnlige effekter af mikroorganismer i fødevarer.
- Have kendskab til HACCP som værktøj til styring af mikrobiologisk kvalitet.
Færdigheder:
- Kunne arbejde forsvarligt i et mikrobiologisk laboratorium.
- Kunne isolere og identificere mikroorganismer fra en fødevare.
- Kunne kvantificere mikroorganismer i en fødevare, herunder vurdere passende fortyndinger.
- Bruge on-line genomiske databaser
Kompetencer:
- Vurdere hvorledes tilstedeværelsen af mikroorganismer vil påvirke en fødevareproduktion.
- Vurdere hvordan forekomst eller vækst af en uønsket mikroorganisme kan kontrolleres.
- Vurdere om tilsætning af mikroorganismer vil kunne løfte kvaliteten af en fødevare.
Se Absalon for kursuslitteratur.
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 52
- Forberedelse (anslået)
- 106
- Teoretiske øvelser
- 6
- Praktiske øvelser
- 36
- Vejledning
- 5
- Eksamen
- 1
- I alt
- 206
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøve, 20 min
- Prøveformsdetaljer
- Individuel mundtlig eksamen uden forberedelse, som tager udgangspunkt i et af flere udleverede eksamensspørgsmål. Alle emner, som er gennemgået i undervisningen, kan inddrages i eksaminationen efter behov.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
- Reeksamen
Som ordinær eksamen
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NFOB14028U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 2
- Skemagruppe
- C
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning – medmindre du tilmelder dig i eftertilmeldingsperioden (BA og KA) eller som merit- eller enkeltfagsstuderende.
Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institutter
- Institut for Fødevarevidenskab
- Institut for Veterinær Sygdomsbiologi
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Henrik Siegumfeldt (6-766c686a78704369727267316e7831676e)
- Jørgen Leisner (3-6c6c6e4275777066306d7730666d)