NFOB14014U Råvarekvalitet
Quality of Raw Food Materials
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Bacheloruddannelsen i husdyrvidenskab
DTU diplomingeniør i fødevaresikkerhed og -kvalitet
Kurset omhandler råvarerne kød, mælk og vegetabilier (som korn, frugt, grøntsager og råvarer til vegetabilske olier). I kurset undervises der i råvarernes opbygning, kemiske sammensætning, ernæringsmæssige betydning og fysiske egenskaber. Desuden gennemgås principper for vurdering af bæredygtighed i forbindelse med udvalgte råvarer.
Der lægges vægt på den kemiske sammensætning og struktur, samt
egenskaberne af de enkelte bestanddele, således at der opnås en
baggrund for at vurdere hvorledes disse påvirkes ved forskellige
behandlinger.
I kurset får de studerende indsigt i, hvordan råvarernes
kvalitet kan variere afhængig af genetisk oprindelse (race/sorter)
og produktionsforhold (f.eks. fodring, slagtning, malkning,
dyrkningsbetingelser, høst) og opbevaring, samt hvilke forskellige
krav en råvare skal opfylde afhængigt af, hvad den skal anvendes
til. Der gives kendskab til, hvordan kvaliteten af udvalgte råvarer
kan måles og vurderes gennem brug af vigtige analysemetoder i de
praktiske øvelser.
Kursets hovedmålsætning er at give de studerende kendskab til
kvaliteten af de enkelte råvarer og deres anvendelsesmuligheder.
Dette omfatter viden om hvilke faktorer, der har indflydelse på
kvaliteten af de enkelte råvarer, og hvilke kvalitetskrav, der
stilles til de enkelte råvarer både til brug for fersk konsum og
til videre forarbejdning afhængig af hvilken fødevare råvaren skal
udnyttes til.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden
- Beskrive den anatomiske opbygning, struktur og kemiske sammensætning af de forskellige råvarer
- Redegøre for de kemiske og biokemiske ændringer, som sker i råvarerne
- Udvise overblik over råvarernes ernæringsmæssige betydning
- Definere målemetoder til bestemmelse af kvaliteten af de væsentligste råvarer
- Kendskab til principper for bæredygtig produktion
- Udtrykke indgående viden om hvilke kvalitetskrav, der stilles til de væsentligste råvarer
Færdigheder
- Forklare sammenhængen mellem råvarens kvalitet, genetisk oprindelse, produktionsforhold, behandling og opbevaring
- Anvende praktiske analysemetoder til bestemmelse af råvarens kvalitet
- Forklare principperne bag de anvendte analysemetoder og reflektere over analysernes styrker og svagheder
Kompetencer
- At vejlede og rådgive fødevareindustrien om kvalitet, anvendelse og opbevaring af råvarer
- At beskrive hvordan en given råvare skal kvalitetsvurderes afhængigt af anvendelsen
- At kende sammenhængen mellem den kvalitet, der kan ses, smages og måles, og de påvirkninger, som produktet har været udsat for
- At kunne forholde sig kritisk til beregninger og mål for bæredygtighed i produktionen af de forskellige råvarer
Se Absalon for kursuslitteratur.
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 56
- Forberedelse (anslået)
- 119
- Øvelser
- 24
- Vejledning
- 3
- Eksamen
- 4
- I alt
- 206
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig stedprøve, 4 timer med opsyn.
- Prøveformsdetaljer
- Den skriftlige prøve består af nogle overordnede spørgsmål i essay format kombineret med en række kortere spørgsmål.
- Krav til indstilling til eksamen
Godkendelse af alle laboratorieøvelser og øvelsespræsentationer.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
- Reeksamen
Alle laboratorieøvelser skal være godkendt senest 2 uger før reeksamen.
Reeksamen er 4 timers skriftlig eksamen som beskrevet under den ordinære eksamen. Ved 10 eller færre studerende tilmeldt ændres reeksamen til en mundtlig prøve (alle hjælpemidler, 20 minutters forberedelse af trukket spørgsmål, 20 minutters eksamination).
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NFOB14014U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 3
- Skemagruppe
- BEnkelte øvelser kan ligge uden for ugestruktur.
Den endelige plan for øvelsestimerne afhænger af deltagerantal og offentliggøres inden kursusstart på Absalon. - Kursuskapacitet
- 120
Der kan være færre pladser, hvis du tilmelder dig i eftertilmeldingsperioden (BA og KA) eller som merit- eller enkeltfagsstuderende.
Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Fødevarevidenskab
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Mikael Agerlin Petersen (3-7d718050767f7f743e7b853e747b)
- Rene Lametsch (3-827c7150767f7f743e7b853e747b)