HVKK03251U Visuel kultur: Visuel kultur og teori
Visual Culture: Visual Culture and Theory
Visuel kultur
Kurset har til hensigt at give deltagerne grundlæggende teoretisk viden om visuel kultur med fokus på visuelle fænomener, som giver det sociale og kulturelle liv en særlig dimension.
Den første del af kurset består af to dele; ”Visuel kultur: historie og teori - et nyt felt i det 20. århundrede,” samt, ”Det visuelle: mellem kropslig erfaring og betydning.” Herunder behandles temaer som repræsentation og billede, visuel erfaring og betydning, det visuelle som dimension og organisation, samt visuel haptik, affekt og intersektionalitet. (500 normalsider).
Som led i første del, inddrages Aktiv Undervisningsdeltagelse fra starten i tematikker som ”problemfokus, hvordan gør man?”, ”synopsisudvikling - hvad er det?” samt udvikling af selvstændige vinkler på visuel kultur-feltet. Dette samles op i første del af Aktiv Undervisningsdeltagelse en obligatoriske skriftlig opgave på 3-5 normalsider, baseret på delvis søgning af selvvalgt supplerende teori (max. 400 normalsider) i uge 42 (efterårsferie), og skrivning af opgaven på 3-5 i uge 43 med feedback umiddelbart efter.
Anden del af kurset behandler ”Det visuelles sociale organisation: kommunikation, kritik og transvisualitet” og afsluttes med en workshop, hvor fokus er deltagernes videre bearbejdning af den første opgave (eller en ny tilgangsvinkel/emne) og mere omfattende inddragelse af selvvalgt supplerende teori (400 normalsider) sammen med en case efter deltagernes eget valg udcvikles til til en 1-2 siders synopsis til fagets frie eksamensopgave.
Til kurset hører et fast pensum på 500 normalsider, der læses og behandles i første del. Teksterne er markeret med primær- og sekundær-tekster i kursusplanen. Nogle steder er der i sekundærteksterne anført særlige uddrag, som skal læses for at fastholde en avanceret tilgangsvinkel men lette læsebyrden. Derudover skal deltagerne selv finde 400 normalsiders relevant litteratur til brug i obligatoriske skriftlige opgave på 3-5 normalsider i uge 43 samt i den senere workshop til fremstilling af en 1-2 siders synopsis og i den afsluttende skriftlige opgave. Kurset er baseret på, at primær- og sekundær-tekster (evt. uddrag) læses grundigt til hver gang. Primær-tekster må gerne læses to gange, over flere dage.
Det faste pensum er samlet i kursets kompendium, som er klar til køb, start august 2021 i Campus Print Webshop:
Anden del af kurset er organiseret i forelæsninger, gruppearbejde og dynamisk dialog mellem alle som afsluttes med videreudvikling af den skriftlige opgave på 3-5 normalsider til en 1-2 siders synopsis.
Kursets materiale og struktur afspejles i kursusrummet på Absalon. Kurset er organiseret i faste arbejdsgrupper på tre-fire medlemmer som organiseres ved kursusstart i samarbejde med kursets deltagere.
NB: Man kan altid henvende sig til underviseren, direkte ifbm med undervisningen, pr. email eller telefon, med kommentarer, kritik og forslag.
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 44
- Forberedelse (anslået)
- 292
- Eksamen
- 84
- I alt
- 420
- Point
- 15 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig stedprøveSkriftlig stedprøve
- Hjælpemidler
- Ingen hjælpemidler tilladt
Kriterier for bedømmelse
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- HVKK03251U
- Point
- 15 ECTS
- Niveau
- Kandidat
- Varighed
- 1 semester
- Placering
- Efterår
- Skemagruppe
- Efterårssemester 2025
Studienævn
- Studienævnet for Kunst- og Kulturvidenskab
Udbydende institut
- Institut for Kunst og Kulturvidenskab
Udbydende fakultet
- Det Humanistiske Fakultet
Kursusansvarlige
- Anders Ib Michelsen (7-64706c666b686f436b7870316e7831676e)
Undervisere
Anders Ib Michelsen