HSAXO0522U HELGA. Nuklear arv og renæssance. Historiske perspektiver på atomkraft

Årgang 2025/2026
Engelsk titel

HELGA. Nuklear arv og renæssance. Historiske perspektiver på atomkraft

Uddannelse

Forskningsområde knyttet til kurser på Saxo-Instituttet for Arkæologi-, Etnologi og Historiestuderende på 3. semester og Græsk- og Latinstuderende på 5. semester.

Kursusindhold

HELGA. Nuklear arv og renæssance. Historiske perspektiver på atomkraft
Gennem det 20. århundrede har atomkraft leveret energi samt løfter om en uudtømmelig og CO2-neutral ressource. Kernekraftbaseret teknologi har også efterladt radioaktive spor, der har omkalfatret menneskets forhold til sine omgivelser i en sådan grad, at der kan peges på kronologiske sammenfald mellem den omstridte geologiske epoke, Antropocæn, og Atomalderens begyndelse omkring 1945. Samfundet, naturen og klimaet samt vores viden om disse størrelser er tæt sammenfiltret med en nuklear arv.

I disse dage tales der i højere grad om en nuklear renæssance. Atomkraftens andel af den global elektricitetsforsyning har i en årrække ligget stabilt på 9 % og løbende spekulationer om teknologiens økonomiske, samfunds- og miljømæssige omkostninger har holdt investeringer tilbage. Menneskeskabte klimaforandringer, krigsramte forsyningskæder og fremskrivninger af et stigende elektricitetsforbrug har i imidlertid fremmet en ny interesse for atomkraft blandt stater, markedsaktører og i civilsamfundet.

I dette kursus skal vi se nærmere på atomkraftens historie fra en række humanistiske perspektiver. Den røde tråd gennem kurset vil være en kredsen om følgende spørgsmål: I hvilket omfang lever vi i og med resterne fra atomkraft? Hvorfor, og i hvilke former, genopstår atomkraft i samtidige debatter om grøn omstilling, sikkerhed og fremtidige samfund i det hele taget? Hvad vil det i grunden sige at genføde en eksisterende teknologi?

Kurset interesserer sig altså for spændingen mellem atomkraftens historiske arv og påstået renæssance. Kurset vil tilgå denne spænding i to dele: For det første via en introduktion til forskellige temaer indenfor atomkraftens historie – herunder humanistiske perspektiver på forurening, affald, ulykker/risici, ekstraktion, fremtidsforestillinger og teknopolitisk kontrovers. For det andet via analyse af atomkraftens arv og renæssance i en dansk kontekst.

Kurset vil dermed give den enkelte studerende en introduktion til centrale værktøjer og værker i atomkraftens historie og nuklear humaniora samt et kendskab til atomkraftens danmarkshistorie. Kursets læsninger vil overlappe med andre faghistoriske felter – såsom miljø-, energi-, teknologi-, ide- og videnskabshistorie – og vi vil også støde på tilgange der blander historisk og etnografisk metode.

OBS:
"Forskningsområde" indgår som en integreret del af:
- Metode 1: Feltarkæologi med forskningsområde (Arkæologistuderende)
- Kulturanalyse med forskningsområde (Etnologistuderende)
Blanketnavn: HELGA, 3.semester: Forskningsområde, efterår 2025

- Klassisk filologi: historie og metode med forskningsområde (Græsk- og Latinstuderende)
Blanketnavn: HELGA, 5.semester: Forskningsområde, efterår 2025

- Område 3: historieformidling med formidlingsteori og forskningsområde (Historiestuderende - se Historie, BA, lektionskatalog efterår 2025).
Blanketnavn: Historie, BA, 3.semester: Forskningsområde, efterår 2025

Kursets arbejder uden en grundbog, men vil i stedet være baseret på en række udvalgte tidsskriftsartikler og bogkapitler.

Holdundervisning / øvelser / ekskursioner
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 42
  • Forberedelse (anslået)
  • 88
  • Eksamensforberedelse
  • 62
  • I alt
  • 192
Mundtlig
Kollektiv
Løbende feedback i undervisningsforløbet
Feedback ved afsluttende eksamen (ud over karakteren)
Point
0 ECTS
Prøveform
Andet
Prøveformsdetaljer
Portfoliobestemmelser: To afleveringer på 3-4 sider i løbet af semestret. Første portfolio indleveres halvvejs i forløbet, mens anden afleveres ved kursets afslutning. Første del kan genafleveres i omarbejdet form ved kursets afslutning.
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Censurform
Ingen ekstern censur