HMVB00602U Musikvidenskab: Praktiske discipliner 2: Solosang (Solister)
Musicology: Practical disciplins 2
Musikvidenskab
Undervisningen er struktureret som fire parallelle forløb med undervisning i henholdsvis hørelære/brugsklaver, sang, korledelse samt rotation og lydproduktion.
Hørelære/brugsklaver
Der arbejdes med videreudvikling af gehør samt praktisk-musikalske færdigheder på mellemniveau: Rytmelæsning med taktering, melodilæsning med anvendelse af solmisation, harmonik i form af AHA og visuel becifringsanalyse, diktat, becifrings-, node-, kadence- og partiturspil, transponering, kombinationsøvelser, grooves, imitation og improvisation.
Sang
Gennem øvelsesarbejde og udvalgte sange skabes en fundamental bevidsthed om og en beherskelse af egen sangstemme. Forskellige sangteoretiske temaer gennemgås og de studerende udfører de dertil hørende praktiske øvelser.
Korledelse
Der undervises i elementær kormetodik og elementær direktion. Undervisningen omfatter timer med instruktion fra underviseren og timer hvor de studerende på skift indstuderer samt dirigerer hele eller dele af korsatser, superviseret af underviseren.
Rotation og lydproduktion
Der undervises i rotationssammenspil i et bredt udsnit af genrer med henblik på at udbygge den praktiske viden om instrumenternes udtryksmuligheder og deres funktion i sammenspillet. Live Electronics (Ableton Live) indgår fortsat som et pædagogisk redskab/kreativt instrument og ledelsesmæssige teknikker til indtælling og tegngivning introduceres løbende. De studerende bliver undervist og prøvet særskilt i hvordan instrumenter og anlæg fungerer teknisk, samt i viden om spilleteknik på det enkelte instrument.
Hørelære/brugsklaver
Kompendie
Sang
Udvalgt litteratur samt gennemgåede sangøvelser.
Korledelse
Enkle korsatser noteret i 4 nodelinjer. Dansk og andre sprog kan forekomme.
Rotation og lydproduktion
Pagsberg og Schultz: Sammenspilsbogen: Spil i Flow. Systime, 2012
Pagsberg og Raabo; Rytmisk Musikledelse:Metoder og Værktøjer. Wilhelm Hansen, 2013
- Hørelære/brugsklaver: Holdundervisningen på 4 hold i klaverlaboratorier.
- Sang: Der veksles mellem soloundervisning og holdundervisning på 2 hold i Korsalen
- Korledelse: Holdundervisning på 2 hold i Korsalen
- Rotation og lydproduktion: Holdundervisning på 4 hold i Rytmisk sal.
Eksamen i Praktiske discipliner tæller i alt 10 ECTS. Eksamen er tilknyttet (teknisk set) modulet i Hørelære/brugsklaver. Dette modul er derfor sat til 10 ECTS i kurser.ku.dk. De andre moduler er sat til 0 ECTS. Dette er kun en teknisk formalitet.
- Kategori
- Timer
- Praktiske øvelser
- 24
- I alt
- 24
Feedback fra underviser og medstuderende fylder en stor del af undervisningen. Således får alle både individuelt og kollektivt feedback på konkret præstation, foruden at alle bliver fortrolige med at give og modtage feedback.
Studerende bliver administrativt tilmeldt af administrationen.
- Point
- 10 ECTS
- Prøveform
- Andet
- Prøveformsdetaljer
- Se studieordningen: BA 2020-ordn.: https://hum.ku.dk/uddannelser/aktuelle_studieordninger/musikvidenskab/musikvidenskab_ba.pdf, BA sidefag 2020-ordn.: https://hum.ku.dk/uddannelser/aktuelle_studieordninger/musikvidenskab/musikvidenskab_basf
- Krav til indstilling til eksamen
Kurset afsluttes med en praktisk prøve under forudsætning af aktiv undervisningsdeltagelse. Den praktiske prøve, der bedømmes efter 7-trins-skalaen, varer 10 minutter inkl. votering og består af:
- Fremførelse af en godkendt selvvalgt becifringsbaseret klaverakkompagnementssats med enkle grooves til en sang sunget af medbragt sanger.
- Fremførelse af en godkendt selvvalgt solosang til akkompagnement af medbragt akkompagnatør.Den aktive undervisningsdeltagelse, der kun er gyldig i den eksamenstermin, hvor den er registreret, består af følgende:
- Mindst 80% deltagelse i undervisningen i hver af disciplinerne hørelære/brugsklaver, korsang samt rotation og lydproduktion. Den studerende må ikke udeblive fra mere end 1 sololektion og 1 holdlektion i sang i løbet af semesteret.
- 5 aktiviteter, der udføres på et tidspunkt fastlagt af underviserne ved semesterets start: En i hørelære, to i brugsklaver, en i korledelse og en i lydproduktion og rotation. En aktivitet, som ikke godkendes, kan genfremføres igen inden en frist, der fastsættes af underviseren. Kan genfremførelsen heller ikke godkendes, anses den aktive undervisningsdeltagelse for ikke godkendt.Den samlede praktiske prøve under forudsætning af aktiv undervisningsdeltagelse skal demonstrere at den studerende har:Viden om og forståelse af
- et varieret udvalg af enstemmige og flerstemmige vokal- og instrumentalsatser inden for et dansk og internationalt repertoire- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
- Reeksamen
Hvis man som studerende ikke får godkendt sin aktive undervisningsdeltagelse kan man indstille sig til reeksamen og gå til prøve ved ikke godkendt aktiv undervisningsdeltagelse (se studieordningen)
Kriterier for bedømmelse
Færdigheder i at
- anvende hørelærefærdigheder til korrektion af flerstemmig
sang og forespille kor- og instrumentalstemmer samt spille
forberedte becifringsbaserede akkompagnementssatser med enkle
grooves
- synge forberedte akkompagnerede sange og demonstrere en
fundamental bevidsthed om og en beherskelse af egen sangstemme
- indstudere en lettere korsats for SATB samt lede den med
adækvat slagteknik
- udføre alle roller i sammenspilsarrangementer (inklusiv live
electronics) samt anvende elementær tegngivning og håndtere
delopgaver i sammenspilsledelse
Kompetencer til at
- indstudere kor- og instrumentalstemmer i kor- og
sammenspilssammenhænge.
Hvis man som studerende ikke får godkendt sin aktive undervisningsdeltagelse kan man indstille sig til reeksamen og gå til prøve ved ikke godkendt aktiv undervisningsdeltagelse (se studieordningen)
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- HMVB00602U
- Point
- 10 ECTS
- Niveau
- BachelorBachelorsidefag
- Varighed
- 1 semester
- Placering
- Forår
- Skemagruppe
- Se skemalink..
- Kursuskapacitet
- max. 90 studerende, fordelt på hhv. 3 og 6 hold samt soloundervisning
Studienævn
- Studienævnet for Kunst- og Kulturvidenskab
Udbydende institut
- Institut for Kunst og Kulturvidenskab
Udbydende fakultet
- Det Humanistiske Fakultet
Kursusansvarlige
- Britt Hein Jespersen (6-867e7a494446527a877f407d8740767d)
- Morten Hjelt (5-797b767d855179867e3f7c863f757c)
Undervisere
Britt Hein Jespersen
Morten Hjelt