HMSK0107EU MIN, Hadefuld tale i en digital tid (E25)

Årgang 2025/2026
Engelsk titel

Hateful speech in a digital era

Uddannelse

Udbydes efter:

  • Fagstudieordning for bachelortilvalg på Minoritetsstudier 2019-ordningen
  • Fagstudieordning for kandidattilvalg i Minoritetsstudier 2019-ordningen

 

Tilvalgsstuderende (BA & KA) på og uden for Humaniora.

Kurset er specialdesignet til tilvalgsstuderende. Det betyder, at det bygger på mange års erfaring med at optimere forskning og undervisning i tværfaglige kontekster. Din grunduddannelses særlige faglighed bliver sat i perspektiv og i spil i forhold til en tematisk præcis optik og i forhold til en mere omfattende faglig horisont. Således søger vi at bidrage til at du kommer ud med en profil, der rummer en god balance mellem tematisk skarphed og faglig horisont. 

Kursusindhold

Hadtale er et omdiskuteret fænomen, som trækker tråde til både politiske, historiske, juridiske og sociale sfære. For hvor går grænsen for, hvad der er hadtale, humor eller legitim politik? Er lovgivning mod hadtale med til at beskytte minoriteter eller begrænser det ytringsfriheden? Og hvordan fortolkes hadefulde ytringer i en digital æra, hvor multimodale objekter og kodesprog udgør en stor del af indholdet, og hvor præmissen for spredning af had har fået helt nye forudsætninger?

I dette kursus vil du blive introduceret til hadtale som teoretisk begreb, og hvordan du kan arbejde med fænomenet i praksis. Kurset består af fire blokke. I første blok undersøger vi definitioner af hadtale, og hvordan det relaterer sig til begreber som had, fordomsfuldhed, essentialisering og stereotypisering. I anden blok ser vi på, hvordan man kan arbejde analytisk, etisk og metodisk med hadtale i den digitale sfære. Vi vil bl.a. diskutere, om hadtale overhovedet fungerer som analysebegreb, når hadefulde ytringer tager nye digitale former påvirket af sociale mediers arkitektur. I tredje blok undersøger vi hadtales samfundsmæssige konsekvenser, hvad der sker når hadtale bliver mainstream, sammenhængen mellem hadtale og fysisk vold og på forebyggende tiltag mod hadtale. I fjerde og sidste blok fokuserer vi på jeres eksamensprojekter med analyse- og skriveworkshops.

Kurset er opbygget som en fælles udforskning af fænomenet hadtale med en tæt relation mellem undervisning, igangværende forskning og praksis. Der vil derfor være besøg fra relevante aktører i undervisningen samt en tæt forbindelse til, hvordan man kan arbejde med hadtale også uden for akademia.

Målbeskrivelser

BA-tilvalg 2019-studieordning
Særligt studeret emne 1 i minoritetsstudier A (aktivitetskode HMSB10121E)
Særligt studeret emne 1 i minoritetsstudier B (aktivitetskode HMSB10131E)
Særligt studeret emne 2 i minoritetsstudier A (aktivitetskode HMSB10141E)
Særligt studeret emne 2 i minoritetsstudier B (aktivitetskode HMSB10151E)

KA-tilvalg 2019-studieordning
Specialiseret emne 1 i minoritetsstudier A (aktivitetskode HMSK13061E)
Specialiseret emne 1 i minoritetsstudier B (aktivitetskode HMSK13071E)
Specialiseret emne 2 i minoritetsstudier A (aktivitetskode HMSK13081E)
Specialiseret emne 2 i minoritetsstudier B (aktivitetskode HMSK13091E)

Hvis du er tilvalgsstuderende så kan du som eksamensform vælge mellem 1) en mundtlig prøve baseret på en synopsis (1A & 1B) eller 2) en fri skriftlig hjemmeopgave (16-20 sider) (2A & 2B).

Du er selv ansvarlig for eksamensvalget, og det er derfor vigtigt, at du selv konsulterer studieordningen for at se de nøjagtige eksamensformer og krav. Du finder studieordningen her:

https:/​/​hum.ku.dk/​uddannelser/​aktuelle_studieordninger/​

Har du spørgsmål bør du kontakte eksamensleder Frank Sejersen (sejersen@hum.ku.dk)

 

Grundbog: Michael Herz og Peter Molnar, The content and context of hate speech (Cambridge University Press). Herudover elektronisk kompendium.

Forelæsninger, tekstanalyse, dialog med inviterede gæster og hold diskussion.
  • Kategori
  • Timer
  • Forelæsninger
  • 84
  • Forberedelse (anslået)
  • 328,5
  • I alt
  • 412,5
Mundtlig
Kollektiv
Løbende feedback i undervisningsforløbet

Feedback ved afsluttende eksamen (ud over karakteren) efter aftale.

Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Prøveformsdetaljer
Eksamen: Mundtlig med synopsis (1A & 1B) eller fri hjemmeopgave (16-20 pages) (2A & 2B). Se eksamenskrav i studieordningen https:/​/​hum.ku.dk/​uddannelser/​aktuelle_studieordninger/​
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt

Se studieordning.

Kriterier for bedømmelse