TTEABIKBAU BA-1. semester: Bibelkundskab
Introduction to the Bible
Teologi
Der gives en oversigt over Bibelens tekstunivers gennem en indføring i centrale dele af Det Gamle Testamente samt alle de nytestamentlige skrifter.
I forelæsningsform gennemgås hovedlinjerne i alle nytestamentlige skrifter og udvalgte dele af Det Gamle Testamente. Der lægges i gennemgangen vægt på teksternes primære indhold, særlige træk og de historiske forhold, der har haft betydning for deres tilblivelse. Man skal derved tilegne sig et overblik over den gammeltestamentlige og nytestamentlige skriftsamling og en viden om, hvad det enkelte skrift handler om og hvorfor det er skrevet.
I gennemgangen af skrifterne indføres i relevante historiske problemstillinger, som har betydning for forståelsen af skrifterne. Man skal derved tilegne sig grundlæggende indsigt i de historiske situationer, hvori bibelteksterne er blevet til, og lære at se, hvad den historiske baggrund betyder for teksternes udlægning.
Forelæsningerne fremhæver teksternes lighedstræk og forskelle samt præsenterer forskellige måder at gruppere dem på. Man skal derved lære forskellige kategorier (tekstgenrer) at kende og kunne placere bibelskrifterne efter deres genre.
Undervisningen består af to dobbeltlektioner om ugen. Til hver dobbeltlektion er der i gennemsnit afsat 5 timer forberedelse. Før hver dobbeltlektion bør man bruge ca. 4,5 timer til at læse de pågældende tekster og det udleverede materiale. Dette er en gennemsnitlig forberedelsestid for en ”gennemsnitlig studerende”. Det forventes, at man læser ca. 15 sider bibeltekst i timen. Forud for hver dobbelttime lægges henvisninger ud til de relevante sider i de noter, som findes på Absalon, og som fungerer som støtte og guide til arbejdet med bibelteksterne. Der vil desuden løbende blive givet henvisninger til andre relevante hjælpemidler (f.eks. Bibelatlas og bibelleksikon). Mens man læser bibelteksterne bør man lave en indholdsoversigt i punktform på ca. en side. Efter hver dobbeltlektion lægges en e-test ud på Absalon. Den bør man bruge ca. en halv time på at løse for at sikre sig, at hovedpointerne fra undervisningen er forstået.
|
Bibelen i den autoriserede oversættelse (1992)
Materiale (Noter til bibelkundskab) udleveret via Absalon, ca. 50 sider om GT og ca. 50 sider om NT
Lisbet Kjær Müller og Mogens Müller, En bog om Bibelen. Den historiske bibel – Bibelens historie, København 2010: Forlaget ANIS
Afsnittet ”Prolegomena: Det Gamle Testamente” i: Niels Peter Lemche, Det Gamle Testamente mellem teologi og historie: Den historisk-kritiske bibelforsknings storhed og fald, København 2008: Forlaget ANIS, s. 17-44
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 1
- Eksamensforberedelse
- 59
- Holdundervisning
- 56
- Undervisningsforberedelse
- 94
- I alt
- 210
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøvePrøven er en skriftlig stedprøve af en times varighed med begrænsede hjælpemidler
- Bedømmelsesform
- bestået/ikke bestået
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Ingen censur
- Eksamensperiode
Vintereksamen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- TTEABIKBAU
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- BachelorBachelor tilvalg
- Varighed
- 1 semester
- Placering
- Efterår
- Skemagruppe
- Første undervisningsgang i uge 36
- Kursuskapacitet
- ..
- Efter- og videreuddannelse
- Pris
Studerende under Åbent Universitet LINK
- Studienævn
- Studienævnet for Teologi
Udbydende institut
- Teologi
Udbydende fakultet
- Det Teologiske Fakultet
Kursusansvarlige
- Heike Omerzu (ho@teol.ku.dk)
- Frederik Poulsen (fpo@teol.ku.dk)
Undervisere
GT: Frederik Poulsen
NT: Heike Omerzu