SFKM18001U Kemisk og fysisk fødevaresikkerhed
Chemical and Physical Food Safety
Masteruddannelsen i fødevarekvalitet og -sikkerhed - obligatorisk
Kurset vil give en tværfaglig tilgang til toksikologiske begreber og metoder indenfor fødevaresikkerhed og deres anvendelse i overvågning og lovgivning. Den traditionelle toksikologi med fokus på dyreforsøg til bestemmelse af NOAELs (No Observed Adverse Effekt Level) vil blive diskuteret og suppleret med nyere metoder inden for ’adverse outcome pathways’, metabonomics og andre ’omics’ samt in siliko metoder. Styrker og svagheder ved epidemiologiske studier bliver gennemgået tillige med human biomonitering til bestemmelse af eksponeringsniveaer i mennesker. Klassificering og mærkning og det Europæiske Fødevareagenturs (EFSAs) koncept introduceres og der arbejdes med cases. Emballering og konservering, herunder bestråling gennemgås.
Målet med kurset er at gøre deltagerne fortrolige med metoderne til og principperne for at identificere, analysere og håndtere aktuelle nationale og internationale problemstillinger i forhold til kemiske og fysiske faktorer i relation til fødevaresikkerhed.
Viden
Den studerende vil efter dette kursus kunne:
•Redegøre for de toksikologiske metoder der anvendes i
risikoidentifikation: Absorption, Distribution, Metabolisme,
Ekskretion (ADME), toxikokinetik og toksikodynamik, No Observed
Adverse Effekt Level (NOAEL) samt sikkerhedsfaktorer.
•Redegøre for metoder til bestemmelse af eksponering (human
biomonitering, epidemiologi).
•Redegøre for EFSAs koncept for risikoidentifikation og fastsættelse af grænseværdier
•Have kendskab til de nyeste metoder inden for
fareidentifikation –Adverse Outcome Pathways, metabonomics,
toxicogenmics mv.
•Vide hvordan toksikologiske data anvendes i risikovurdering.
•Udpege de væsentligste fødevarebårne kemiske og fysiske forureninger og deres kilder
•Reflektere over de anvendte metoders styrker og svagheder.
Færdigheder
Kandidater vil efter dette kursus kunne anvende de tillærte
redskaber og metoder til at
•Identificere potentielle kemiske og fysiske fødevarerisici
•Analysere relevante data (fx overvågningsdata fra dyr, fødevarer
og mennesker) med henblik på risikovurdering.
•Vurdere grænseværdier for eksponering
Kompetencer
Kandidater vil efter dette kursus kunne
•Redegøre for den videnskabelige baggrund for vurdering af risici
ved udsættelse for kemiske og fysiske fødevarebårne faktorer
•Foreslå yderligere undersøgelser eller iværksættelse af tiltag med
henblik på at sikre effektiv, forebyggelse og kontrol samt
•Diskutere resultaterne i relevante fora.
Undervisningsmaterialet består af et kompendie med en samling obligatoriske tekster (udleveres) Hertol kan komme køb af een eller flere bøger
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 1
- Forberedelse
- 60
- Forelæsninger
- 35
- Praktiske øvelser
- 20
- Projektarbejde
- 111
- Teoretiske øvelser
- 10
- Vejledning
- 10
- I alt
- 247
For information om tilmelding -klik her!
- Point
- 9 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøve, 60 minutterGruppeeksamen. Opgaven fremlægges og diskuteres.
- Krav til indstilling til eksamen
Udarbejdelse og aflevering af projektrapport
- Hjælpemidler
- Uden hjælpemidler
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
- Reeksamen
Samme som ordinær eksamen. Hvis den studerende ikke har aflveret projektrapporten, skal den afleveres senest to uger inden eksamen
Kriterier for bedømmelse
Karakteren 12 gives til studerende, der fuldt ud tilfredsstiller de opstillede læringsmål (se målbeksrivelse)
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- SFKM18001U
- Point
- 9 ECTS
- Niveau
- Master
- Varighed
- To gange 4 kursusdage og eksamen fordelt over 3 mdr
- Placering
- Forår
Udenfor almindelig blokstruktur
- Skemagruppe
- Udenfor skemastruktur
Afholdes næste gang april-juni 2019 - Kursuskapacitet
- 30
- Efter- og videreuddannelse
- Pris
16250
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Folkesundhedsvidenskab
Udbydende fakultet
- Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Lisbeth E. Knudsen (liek@sund.ku.dk)
Undervisere
Kursussekretær Hanne Teilmann Møller, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (mail mfks@ifro.ku.dk)