NNEB16000U Grundkursus i menneskets ernæring
Introduction to Human Nutrition
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Kurset opbygges omkring en række forelæsninger og øvelser indenfor følgende emner:
- Makronæringsstoffer: Protein, kulhydrat og fedt. Definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, metabolisme samt fysiologiske funktion
- Energiomsætning og kropssammensætning
- Mikronæringsstoffer med fokus på systematisk gennemgang af udvalgte mineraler og vitaminer vedr. definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, kilder i kosten, absorption, metabolisme samt fysiologisk funktion
Under gennemgang af næringsstofferne berøres også næringsstofanbefalinger og kostråd, herunder ernæring til særlige befolkningsgrupper, fx børn og unge og udsatte grupper.
Forelæsninger og øvelser vedrørende energiomsætning, makronæringsstoffer og udvalget mikronæringsstoffer vil danne grundlag for, at de studerende opnår indsigt i principper og metodikker indenfor ernæringsvidenskab, herunder målemetoder i til bestemmelse/vurdering af ernæringsstatus og de afledte sundhedsmæssige betydninger.
Kurset henvender sig til 2. års fødevarebachelorer. Kurset er et
grundkursus til forskningsområdet menneskets ernæring. Med dette
kursus skal den studerende opnå en basisviden om ernæring med
udgangspunkt i gennemgang af makronæringsstoffer og udvalgte
mikronæringsstoffer. Det gennemgås under hvert emne desuden
næringsstofanbefalinger og metoder til bestemmelse af
ernæringsstatus.
Når kurset er afsluttet forventes den studerende at kunne:
Viden:
- Forstå næringsstoffernes grundlæggende fysiologiske funktion, fordøjelse, absorption og metabolisme
- Beskrive de grundlæggende principper for næringsstofanbefalinger og kostråd for det raske individ (barn som voksen) og til særlige befolkningsgrupper, for eksempel børn og unge og udsatte grupper
- Forstå de grundlæggende principper for udvalgte målemetoder anvendt i ernæringsforskning
- Anvende viden om næringsstoffer og human ernæring til at vurdere sundhedsaspekter af fødevarer og kost
Færdigheder:
- Gennemføre et teoretisk funderet projektarbejde
- Formidle den opnåede viden på en tilfredsstillende måde
Kompetencer:
- Kunne anvende den basale viden om ernæring der er opnået på kurset til at sætte andre problemstillinger, særligt indenfor fødevarevidenskab, i et ernæringsmæssigt perspektiv
Oplyses på Absalon inden kursusstart.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 3
- Forberedelse
- 60
- Forelæsninger
- 27
- Projektarbejde
- 79
- Teoretiske øvelser
- 35
- Vejledning
- 2
- I alt
- 206
Mundtlig feedback på Poster, der udarbejdes i grupper.
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 2 timer med opsyn.Skriftlig multiple choice eksamination på 1/2 time uden hjælpemidler (vægtning 25%). Efterfulgt af 1,5 timers skriftlig eksamen med hjælpemidler (vægtning 75%).
- Krav til indstilling til eksamen
Godkendt poster er en forudsætning for at gå til eksamen.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
1. del af skriftlig prøve: Skriftlig multiple choice på 1/2 time, uden hjælpemidler
2. del af skriftlig prøve: 1,5 timers skriftlig eksamen, med hjælpemidler. - Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
- Reeksamen
Samme som ordinær eksamen. Ved 10 eller færre tilmeldte til reeksamen, vil eksamensformen blive ændret til mundtlig eksamen.
Forberedelsestid 20 minutter. Mundtlig eksaminering i det forberedte spørgsmål 15 minutter. Mundtlig eksaminering i et curriculumspørgsmål (uden forberedelse) 5 minutter.
En ikke afleveret/godkendt poster skal afleveres og godkendes senest 3 uger inden reeksamen.
Kriterier for bedømmelse
Se venligst under "Målbeskrivelser".
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NNEB16000U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 4
- Skemagruppe
- A (tirs 8-12 + tors 8-17)
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning.
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Idræt og Ernæring
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Anne Raben (ara@nexs.ku.dk)