NIFK14021U Forvaltningsret
Administrative Law
Kandidatuddannelsen i naturforvaltning
Kandidatuddanelsen i jordbrugsøkonomi
Kandidatuddannelsen i landskabsarkitektur
Kurset henvender sig bredt til alle studieretningerne på Science og giver de studerende indsigt i juridisk metode herunder retskildebegrebet i forvaltningsretlig kontekst. På kurset indlæres de grundlæggende principper for og krav til myndighedernes forvaltning i dansk ret med henblik på at kunne arbejde enten i den offentlige forvaltning eller rådgive virksomheder og enkeltpersoner i deres samspil med myndigheder.
Kurset indfører de studerende i den retlige regulering af forholdet mellem borgere eller virksomheder og myndigheder, og på baggrund heraf gives de studerende indsigt i og forståelse for generel regelstyring, varetagelsen af behandlingen af konkrete sager, klagesystemet og håndhævelse af trufne beslutninger.
Hovedvægten vil være på den danske generelle forvaltningsret, men praksis og eksempler fra konkrete særlovsområder med relation til uddannelserne på Science inddrages løbende. Der skabes rum for at de studerende kan udvikle den retlige forståelse af deres eget kompetencefelt, hvad enten det knytter sig til miljø, planlægning, skovbrug, fødevarer eller andet.
Kurset sigter mod at give de studerende et godt kendskab til de forvaltningsretlige regler og administrative problemer, der kan opstå i forbindelse med behandlingen af konkrete sager med særlig betydning for de områder, der dækkes af uddannelserne på Science.
Når kurset er færdigt, forventes den studerende at:
Viden:
- kende grundelementerne i juridisk metode, herunder retskildebegrebet og til hvordan relevante forvaltningsretlige retskilder identificeres og anvendes.
- kende de retlige institutioner i dansk forvaltningsret og deres funktioner samt relationen til EU ret og international ret.
- kunne redegøre for de centrale statsretlige og forvaltningsretlige principper i forholdet mellem myndighed og borger og virksomheder herunder for hjemmelsspørgsmål, saglige og formelle krav til sagsbehandlingen, aktindsigt og klagemuligheder.
Færdigheder:
- kunne identificere, analysere og diskutere forvaltningsretlige problemstillinger
- kunne anvende juridisk metode til at træffe beslutninger i forvaltningsretlige spørgsmål, herunder finde de relevante retskilder og inddrage afgørelser fra myndigheder, klageinstanser og domstolene.
- have forståelse for forvaltningsrettens tværgående betydning i forhold til særlovgivningen.
- være istand til at argumentere juridisk både skriftligt og mundtligt.
Kompetencer
- kunne varetage behandlingen af konkrete sager i overensstemmelse med forvaltningsrettens almindelige regler.
- kunne yde rådgivning i forbindelse med forvaltningsretlige spørgsmål.
- forøge forudsætningerne for at følge andre kurser med juridisk indhold.
En grundbog i forvaltningsret. Hertil relevante love, domme, administrative afgørelser samt enkelte relevante undervisningsnoter og cases.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 1
- Forberedelse
- 95
- Forelæsninger
- 30
- Projektarbejde
- 40
- Teoretiske øvelser
- 40
- I alt
- 206
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøveDen mundtlige eksamen er på 20 min uden forberedelsestid. Den studerende må medbringe love, noter m.v. Den mundtlige eksamen omhandeler en prøvelse i hele pensum, men tager udgangspunkt i den obligatoriske opgave. Det er udelukkende den mundtlige eksamen, der danner grundlag for eksamenskarakteren.
- Krav til indstilling til eksamen
Der skal udarbejdes en skriftlig opgave, der er obligatorisk for at kunne blive indstillet til den mundtlige eksamen. Den obligatoriske opgave, der skal aflevreres kan både afleveres individuelt eller i grupper på op til 4 personer. Opgaven skal være på max 5 sider for 1 person, ved en gruppe på 2 personer max 8 sider, en gruppe på 3 personer max 10 sider og en gruppe på 4 personer max 12 sider. En side skal være på max 2.400 tegn. Der gives ikke karakter for den obligatoriske opgave. Den obligatoriske opgave skal blot afleveres for at man er indstillet til eksamen.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
- Reeksamen
Som ved den ordinære eksamen.
Hvis den skriftlige opgave ikke er afleveret inden den ordinære eksamen, skal den afleveres senest tre uger inden reeksamen.
Kriterier for bedømmelse
For at opnå karakteren 12 henvises til målbeskrivelsen.
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NIFK14021U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Kandidat
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 4
- Skemagruppe
- C
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Naturressourcer, Miljø og Husdyr
Udbydende institut
- Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Søren Stig Andersen (soeren.stig.andersen@ifro.ku.dk)
- Lasse Baaner (lb@ifro.ku.dk)
Undervisere
Evt. gæsteundervisere