NIFB14012U Produktionsøkonomi
Production Economics
Bacheloruddannelsen i jordbrugsøkonomi
Bacheloruddannelsen i husdyrvidenskab
Kurset bygger på den generelle produktions- og omkostningsteori,
der forudsætter at virksomheder har profitmaksimering som det
primære mål. Der udledes kriterier, som kan danne grundlag for at
vejlede virksomheder i deres økonomiske dispositioner i den løbende
produktion, og i forbindelse hermed gives en introduktion til
teorien om virksomheders økonomiske adfærd. Teorien er generel, men
der vil i vid udstrækning blive anvendt eksempler fra jordbrugs- og
fødevaresektoren.
Kurset omfatter følgende hovedemner: Produktions-og
omkostningsteori og teoriens relation til jordbrugsproduktionens
særkende. Produktionsfunktionen. Optimering af ressourceanvendelse
og produktion over tid. Optimal fordelingen af faste input på
alternative output. Optimal ressourceanvendelse og produktion under
begrænsninger. Optimering af produktion under forskellige
markedsformer. Virksomhedens udbudskurve og virksomhedens
eftersørgsel efter input. Økonomisk rente. Prisdannelse på jord.
Regulering af jordbrugsproduktion. Størrelsesøkonomiske fordele og
ulemper. Beslutning under usikkerhed. Introduktion til
Regnskabsvæsen og økonomistyring.
Andet:
Dette kursus henvender sig såvel til studerende, der ønsker at
specialisere sig i økonomi, som til studerende, der ønsker en lidt
mere omfattende behandling af økonomiske problemstillinger knyttet
til optimering af produktionen på en (jordbrugs)virksomhed. Viden
om de produktionsøkonomiske sammenhænge er vigtig for alle
kandidater, uanset om der sigtes på et job inden for private
virksomheder, erhvervsorganisationer, centraladministrationen,
politik, forskning eller rådgivning.
Kursets målsætning er, at de studerende skal lære at formulere
de økonomiske problemer, der er knyttet til en virksomheds løbende
produktion samt at angive optimale løsninger herpå. Et væsentligt
udgangspunkt for at de studerende er i stand til dette, er at de
bliver introduceret til formulering af modeller og metoder, der kan
danne grundlag for økonomisk analyse af virksomheders produktion.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden:
- Definere og beskrive produktionsfunktioner og de hertil hørende
begreber, produktivitet, efficiens og teknologiske ændringer
- Karakterisere produktionsfaktorer,herunder deres fasthed på kort
og lang sigt
- Beskrive kriterier for profitmaksimering og
omkostningsminimering, grafisk og matematisk
- Beskrive sammenhængen mellem virksomhedens omkostningsfunktion og
virksomhedens og markedets udbudsfunktion
- Beskrive økonomiske principper for kombination af flere
produktionsfaktorer og flere produkter
- Karakterisere alternative mekanismer for regulering af produktion
og ressourceanvendelse
- Karakterisere en virksomheds størrelse og beskrive sammenhænge
mellem virksomhedens størrelse og omkostninger
- Beskrive de kræfter, der påvirker landbrugserhvervets
strukturudvikling
- Beskrive årsager til usikkerhed i landbruget
- Beskrive statistiske mål for usikkerhed
- Beskrive teori om forventet nytte
- Beskrive mulige redskaber for risikostyring
- Forstå de grundlæggende principper i bogføring
Færdigheder:
- Optimere ressourceanvendelse under forskellige markedsformer
- Optimere ressourceanvendelse og produktion over tid
- Optimere fordelingen af faste input på alternative output
- Optimere ressourceanvendelse og produktion under begrænsninger
- På basis af produktionsfunktionen at udlede virksomhedens
efterspørgsel efter input
- Udlede virksomhedens udbudsfunktion
- Demonstrere muligheder for at planlægge og træffe beslutninger
under usikkerhed
- Demonstrere opgørelsen af værdi af information under usikkerhed
- Opstille og anvende et regnskab
Kompetencer:
- Anvende økonomisk teori til at forklare principper for
virksomheders økonomiske optimering af produktion
- Analysere konsekvenser af ændringer i priser på input og output
- Analysere konsekvenser af regulering
Rasmussen, Svend (2013): Production Economics. The basic theory
of production optimisation. 2nd ed., Springer Verlag, Heidelberg.
Supplerende litteratur der oplaodes på Absalon
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 2
- Forberedelse
- 128
- Forelæsninger
- 40
- Teoretiske øvelser
- 36
- I alt
- 206
Feedback på afleveringsopgaver
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig aflevering, i løbet af kursetSkriftlig prøve, 4 timer med opsyn.I den samlede karakter vægtes afleveringer med 33% og sluteksamen med 67%.
Karakteren fastsættes som et vægtet gennemsnit af delprøverne. Man består, hvis den vægtede karakter er bestået. - Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
En intern bedømmer
- Reeksamen
Ved reeksamen vil eksamensformen være mundtlig eksamination. 20 min forberedelse, 20 min eksamen, alle hjælpemidler.
Kriterier for bedømmelse
Kursets målbeskrivelse
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NIFB14012U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 3
- Skemagruppe
- A (tirs 8-12 + tors 8-17)
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Naturressourcer, Miljø og Husdyr
Udbydende institut
- Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Jens-Martin Roikjer Bramsen (jensm@ifro.ku.dk)