NFOB16006U Produktion af flydende fødevarer
Liquid Food Processing
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Kurset omhandler enhedsoperationer og processeringsteknologier brugt i fødevareindustrien under tilvejebringelse af flydende fødevarer. Eksempler på disse er: spray- og frysetørring, inddampning, opvarmning og nedkøling, blanding, transport af væsker vha. pumpning, homogenisering og forskellige separationsprocesser). Kurset vil også berøre forståelse for og indblik i design af proceslinjer. Der vil i kurset desuden blive undervist i teorien bag væskers flydeegenskaber og hvordan disse relaterer sig til processeringen.
Kurset baserer sig meget på den kvantitative forståelse for processerne og derfor vil procesberegninger og forståelsen af de fysiske fænomener som processerne baserer sig på være det underliggende tema for kurset.
Målet med kurset er at give de studerende en detaljeret viden om udstyr/processer samt hvordan produktegenskaber samspiller med processeringen af væsker i fødevareindustrien. En væsentlig del af kurset er at give de studerende viden og værktøjer til at beregne processtider, processeringseffekter samt analysere proceslinjer.
Når kurset er gennemført, forventes den studerende at kunne:
Viden
- Beskrive hvordan man kan karakterisere og måle rheologiske egenskaber for flydende fødevarer
- Beskrive sensitiviteten af vanlige enhedsoperationer ud fra fysiske ligninger.
- Beskrive principperne bag nyere procesteknologier.
Færdigheder
- Forklare hvordan de rheologiske egenskaber samspiller med processeringen af væsker.
- Udføre masse og energibalancer for enhedsoperationer og proceslinjer.
- Beregne energiforbrug for almindelige enhedsoperationer.
- Beregne inaktiveringskinetik for bakterier, enzymer og vitaminer ved forskellige temperaturprofiler.
Kompetencer
- Analysere proceslinjer og diskutere udfordringer samt komme med simple løsningsforslag på disse.
- Dimensionere udstyr til opvarmning og inddampning med henblik på kapacitet og regenerering af energi.
- Vurdere valg af procesudstyr til en proceslinje på baggrund af produktets rheologiske opførsel
Se Absalon for kursuslitteratur.
Kurset er målrettet studerende på bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring (specialisering i kvalitet og teknologi/fødevareingeniør). Øvrige fødevarestuderende kan tage kurset som valgfrit.
DTU-studerende kan ansøge eget studienævn om forhåndsgodkendelse til kurset.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 4
- Ekskursioner
- 4
- Forberedelse
- 77,5
- Forelæsninger
- 32
- Teoretiske øvelser
- 20
- I alt
- 137,5
De studerende får løbende mundtlig feedback som en del af deres teoretiske øvelser, hvor de bliver vejledt til løsning af opgaver og case.
Derudover får de studerende gruppevist (kollektiv) skriftlig feedback på den obligatoriske case de afleverer til slut for at blive godkendt til eksamen
Som meritstuderende – klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik her!
- Point
- 5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 4 timer med opsyn.Eksamen vil bestå af beregninger, vurderinger og multiple choice spørgsmål
- Krav til indstilling til eksamen
Aflevering og godkendelse af case
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
- Eksamensperiode
Eksamen er placeret i uge 50.
- Reeksamen
Samme som ordinær eksamen. (Gen)aflevering af eventuelt ikke-godkendt case, der skal godkendes senest 2 uger inden re-eksamen.
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NFOB16006U
- Point
- 5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 semester
Kursets varighed er 13 uger (fra semesterstart)
- Placering
- Blok 1 og Blok 2
- Skemagruppe
- Undervisningen på kurset foregår på Danmarks Tekniske Universitet(DTU) og afholdes tirsdage fra klokken 08.00 til 12.00.
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Fødevarevidenskab
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Jacob Judas Kain Kirkensgaard (jjkk@food.ku.dk)