NFOB15006U Fødevarefremstilling og ernæring
Food Manufacturing and Nutrition
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Kurset giver en introduktion til grundlæggende problemstillinger omkring fødevarefremstilling og hvordan fremstillingsprocessen påvirker det færdige produkts kemiske og ernæringsmæssige kvalitet.
Undervisningen veksler mellem forelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser, samt projektarbejde. Hver projektgruppe får et projektemne som skal belyses ved litteraturstudie og eksperimentelle forsøg.
Kurset vil indeholde følgende:
- Introduktion (kursusoversigt, holdinddeling og introduktion til projektarbejde)
- Fremstilling (fx varmetransmission, masse- og energibalance og termofysiske egenskaber)
- Analyse (fx kemisk sammensætning af makronæringsstoffer, tekstur og farve)
- Ernæring (fx mærkningslovgivning, tilsætningsstoffer og processens indflydelse på næringsindhold)
- Projektarbejde over bundet emne vil have en videnskabelig og innovativ tilgang (idé-generering, problemformulering, litteraturstudie, eksperimentelt forsøg og udarbejdelse af projektrapport).
At den studerende får kendskab til grundlæggende principper for fødevarefremstilling og opnår en forståelse for sammenhængen mellem fødevarefremstilling og det færdige produkts kemiske sammensætning, kvalitet og ernæringsmæssige værdi.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at have/kunne:
Viden:
- Grundlæggende kendskab til fødevarefremstillingsprocesser (fx. transport af energi og masse, og vekselvirkninger mellem proces og produkt)
- Grundlæggende kendskab til fødevareanalyse (fx. makronæringsstoffer, tekstur og farve)
- Grundlæggende kendskab til næringsindhold (fx. ingredienser, lovgivning, næringsstoffer og fødevarefremstillingens indflydelse på næringsindhold)
- Viden om innovativ tilgang i fødevarefremstilling
Færdigheder:
- Forstå energi og massebalance ved fødevareprocessering
- Beskrive produktion af en fødevare og indflydelsen på det færdige produkts kemiske sammensætning og ernæringsmæssige kvalitet
- Udføre og resultatbehandle eksperimentelle forsøg
- Formidle eksperimentelle resultater på en videnskabelig korrekt måde
Kompetencer:
- Samarbejde med medstuderende om gennemførsel og udarbejdelse af projektrapport
- Reflektere over opnåede praktiske og teoretiske resultater
Se Absalon for kursuslitteratur.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 2
- Forberedelse
- 114
- Forelæsninger
- 110
- Praktiske øvelser
- 16
- Projektarbejde
- 160
- Vejledning
- 10
- I alt
- 412
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 15 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig aflevering, Løbende under kursetSkriftlig prøve, 2 timer med opsyn.Den skriftlige aflevering er en projektrapport.
Kurset er udtaget til ITX
Den skriftlige prøve er en 2 timers eksamen med alle hjælpemidler.
Projektrapport og skriftlig prøve tæller hver 50% i den samlede eksamenskarakter og begge dele skal bestås. - Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
OBS: Da eksamen afholdes på ITX, stiller ITX computere til rådighed. Egen computer, tablet eller mobiltelefon må IKKE medbringes. Hvis lærebøger og noter er tilladte iflg kursusbeskrivelsen skal de medbringes i papirform eller på USB-stik.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
- Reeksamen
Samme som ordinær eksamen. Såfremt en deleksamen er bestået overføres dette så reeksamen alene er i den deleksamen der ikke er bestået.
Hvis projektrapporten ikke er bestået skal den afleveres senest 2 uger inden reeksamen.
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NFOB15006U
- Point
- 15 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
15 ETCS
- Placering
- Blok 4
- Skemagruppe
- A (tirs 8-12 + tors 8-17) og BUndervisning vil kunne finde sted alle ugens hverdage (undtagelsesvist også fredag eftermiddag) for at sikre plads til laboratorieøvelser for alle. Dette vil afhænge af deltagerantallet på kurset. Undervisningsplanen meldes ud ved kursusstart.
- Kursuskapacitet
- 120
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institutter
- Institut for Fødevarevidenskab
- Institut for Idræt og Ernæring
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Birthe P Møller Jespersen (bm@food.ku.dk)
- Jane Nygaard Eriksen (j-n-e@nexs.ku.dk)
Undervisere
Kurset er et samarbejde mellem Institut for Fødevarevidenskab og Institut for Human Ernæring og Idræt på KU samt Fødevareinstituttet på DTU. Nina Gringer er kursusansvarlig for DTU (50%)