NFOB14014U Råvarekvalitet
Quality of Raw Food Materials
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Bacheloruddannelsen i husdyrvidenskab
DTU diplomingeniør i fødevaresikkerhed og -kvalitet
Kurset omhandler råvarerne kød, mælk og vegetabilier (som
korn, frugt, grøntsager og råvarer til vegetabilske olier). I
kurset undervises der i råvarernes opbygning, kemiske
sammensætning, ernæringsmæssige betydning og fysiske egenskaber.
Der lægges vægt på den kemiske sammensætning og struktur, samt
egenskaberne af de enkelte bestanddele, således at der opnås en
baggrund for at vurdere hvorledes disse påvirkes ved forskellige
behandlinger.
I kurset får de studerende indsigt i, hvordan råvarernes kvalitet
kan variere afhængig af genetisk oprindelse (race/sorter),
produktionsforhold (fodring, slagtning, malkning,
dyrkningsbetingelser, høst m.v.) og opbevaring, samt hvilke
forskellige krav en råvare skal opfylde afhængigt af, hvad den skal
anvendes til. Der gives kendskab til, hvordan kvaliteten af
udvalgte råvarer kan måles og vurderes gennem brug af vigtige
analysemetoder i de praktiske øvelser. Endvidere gives kendskab til
principper for bæredygtig fødevareproduktion.
Kursets hovedmålsætning er at give de studerende kendskab til
kvaliteten af de enkelte råvarer og deres anvendelsesmuligheder.
Dette omfatter viden om hvilke faktorer, der har indflydelse på
kvaliteten af de enkelte råvarer, og hvilke kvalitetskrav, der
stilles til de enkelte råvarer både til brug for fersk konsum og
til videre forarbejdning afhængig af hvilken fødevare råvaren skal
udnyttes til.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden
- Beskrive den anatomiske opbygning, struktur og kemiske sammensætning af de forskellige råvarer
- Redegøre for de kemiske og biokemiske ændringer som sker i råvarerne
- Udvise overblik over råvarernes ernæringsmæssige betydning
- Definere målemetoder til bestemmelse af kvaliteten af de væsentligste råvarer
- Kendskab til principper for bæredygtig produktion
- Udtrykke indgående viden om hvilke kvalitetskrav, der stilles til de væsentligste råvarer
Færdigheder
- Forklare sammenhængen mellem råvarens kvalitet og genetisk oprindelse, produktionsforhold, behandling og opbevaring
- Anvende praktiske analysemetoder til bestemmelse af råvarens kvalitet
- Forklare principperne bag de anvendte analysemetoder og reflektere over analysernes styrker og svagheder
Kompetencer
- At vejlede og rådgive fødevareindustrien om kvalitet, anvendelse og opbevaring af råvarer
- At beskrive hvordan en given råvare skal kvalitetsvurderes afhængigt af anvendelsen
- At kende sammenhængen mellem den kvalitet, der kan ses, smages og måles, og de påvirkninger, som produktet har været udsat for
Se Absalon for kursuslitteratur.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 4
- Forberedelse
- 119
- Forelæsninger
- 56
- Vejledning
- 3
- Øvelser
- 24
- I alt
- 206
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 4 timer med opsyn.Den skriftlige prøve består af nogle overordnede spørgsmål i essay format kombineret med en række kortere spørgsmål.
Kurset er udtaget til ITX - Krav til indstilling til eksamen
Deltagelse i alle laboratorieøvelser og samtlige post-test skal være godkendte.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
OBS: Da eksamen afholdes på ITX, stiller ITX computere til rådighed. Egen computer, tablet eller mobiltelefon må IKKE medbringes. Hvis lærebøger og noter er tilladte iflg kursusbeskrivelsen skal de medbringes i papirform eller på USB-stik.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
- Reeksamen
Alle øvelses-posttests skal være godkendt senest 3 uger før reeksamen.
Reeksamen er 4 timers skriftlig eksamen som beskrevet under den ordinære eksamen.
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NFOB14014U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 3
- Skemagruppe
- BEnkelte øvelser kan ligge uden for ugestruktur.
Den endelige plan for øvelsestimerne afhænger af deltagerantal og offentliggøres inden kursusstart på Absalon. - Kursuskapacitet
- 120
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institutter
- Institut for Fødevarevidenskab
- Fødevareøkonomisk Institut
- Institut for Plante- og Miljøvidenskab
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Birthe P Møller Jespersen (bm@food.ku.dk)
- Mikael Agerlin Petersen (map@food.ku.dk)