LOJB10225U Indledende økonomi
Principles of Economics
Bacheloruddannelsen i naturressourcer
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Kurset giver en generel introduktion til mikroøkonomiske principper. Mere konkret vil den studerende få kendskab til følgende emner:
- Den økonomiske model – markedet, agenterne og fuldkommen konkurrence
- Forbrugernes valg
- Producenternes valg
- Betydningen af tid
- Markedet og markedsformer (monopol)
- Markedsfejl, eksternaliteter og offentlige goder
- Økonomiske evalueringer i teori og praksis (cost-benefit- og omkostningseffektivitets-analyser)
Kursets hovedmålsætning er at give en forståelse af økonomi som fagdiciplin med udgangspunkt i neoklassisk økonomisk teori. Grundlæggende gives en indføring i, hvordan anvendelsen af knappe ressourcer kan optimeres ved anvendelse af mikroøkonomiens forklaringsmodel for forbrugeres og producenters valg. De studerende skal opnå en grundlæggende forståelse for økonomisk teori og dens anvendelse i forbindelse med problemstillinger knyttet til naturressourcer og fødevareproduktion, der kan bruges som introduktion til fortsatte økonomistudier.
Eksempler og illustrationer vil i videst muligt omfang være hentet fra naturressource- og miljøområdet.
Kursets hovedmålsætning er at give en indføring iprimært mikroøkonomiens hovedproblemstillinger og metoder, samt give de studerende en række redskaber, der kan bruges som introduktion til fortsatte økonomistudier.
Når kurset er gennemført forventes den studerende at kunne:
- definere de vigtigste mikroøkonomiske begreber
- redegøre for de vigtigste sammenhænge mellem de forskellige økonomiske begreber som f.eks. efterspørgsels- og udbudsfunktioner og produktions- og omkostningsfunktioner
- beskrive hvordan disse begreber og sammenhænge viser sig inden for det naturresource- og miljømæssige område, samt anvende dem til simple stiliserede analyser af relevante politikker.
Færdigheder og kompetencer:
- anvende kendskabet til mikroøkonomisk teori til at forklare simplere økonomiske fænomener
- analysere betydningen af priser, omkostninger og markedsformer under forskellige politiksituationer ved anvendelse af simple teoretiske og numeriske mikroøkonomiske modeller
- diskutere muligheder og begrænsninger ved anvendelse af neoklassisk funderede økonomisk teori til at forklare forbrugernes og producenternes valg, samt velfærdsøkonomsike effekter af miljø- og jordbrugspolitiske indgreb.
Oplyses på Absalon ved kursets begyndelse
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 4
- Forberedelse
- 142
- Forelæsninger
- 36
- Teoretiske øvelser
- 24
- I alt
- 206
Feedback gives mundtligt dels i forbindelse med diskussioner og multiple choice tests ifm. forelæsninger, dels i forbindelse med øvelser.
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 4 timer med opsyn.Kurset er udtaget til ITX
- Hjælpemidler
- Kun visse hjælpemidler tilladt
Lommeregner uden hukommelse tilladt.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
En intern bedømmer
- Reeksamen
Ved 10 eller færre tilmeldte til reeksamen vil eksamensformen være mundtlig eksamination (20 - 30 minutter) uden forberedelse og uden hjælpemidler.
Kriterier for bedømmelse
Der testes i henhold til målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LOJB10225U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 3
- Skemagruppe
- C
- Kursuskapacitet
- ingen begrænsning
Kurset kan ikke følges af jordbrugsøkonomi-studerende - Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Naturressourcer, Miljø og Husdyr
Udbydende institut
- Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Jesper Sølver Schou (jss@ifro.ku.dk)