APSB11002U Videnskabsteori og psykologiens historie
Philosophy of Science and the History of Psychology
Videnskabsteori og psykologiens historie beskæftiger sig med introduktion til almene begreber og problemstillinger i tilknytning til psykologien som videnskab og psykologiens historiske udvikling. Formålet er, at den studerende opnår en indsigt i psykologiens historiske udvikling fra de filosofiske grundantagelser i 1600tallet og med hovedvægt på etableringen i 1800tallet samt en oversigt over de vigtigste retninger i 1900tallet. Videnskabsteoretisk introduceres til grundbegreber omkring ontologi, epistemologi, sprog, sandhed, relativisme, teori, empiri, metode (induktiv og hypotetisk-deduktiv tilgang), model og de tre fundamentale tilgange til psykologien: den naturvidenskabelige, den humanistiske og den samfundsvidenskabelige.
Efter endt kursus skal den studerende:
Viden
- kunne redegøre for de tre fundamentale tilgange til psykologien: den naturvidenskabelige, den humanistiske og den samfundsvidenskabelige
- kunne identificere og demonstrere forståelse af videnskabsteoretiske grundbegreber som ontologi, epistemologi, sprog, sandhed, relativisme, teori, empiri og metode, herunder den induktive og hypotetisk-deduktive tilgang i relation til givne teorier
- demonstrere indsigt i psykologiens historiske udvikling fra de filosofiske grundantagelser i 1600tallet og med hovedvægt på etableringen i 1800tallet, samt en oversigt over de vigtigste retninger i 1900tallet
Færdigheder
- fremanalysere evt. implicitte antagelser af videnskabsteoretisk art i en given teori
- kunne placere givne teorier i en historisk sammenhæng og relatere teoriens synspunkter til overordnede dikotomier såsom arv-miljø og frihed-determination, rationalisme-empirisme mm.
Kompetencer
- kunne fremanalysere og vurdere en teoris styrker og begrænsninger i forhold til givne problemstillinger
•Til forelæsningerne forventes den studerende at forberede sig gennem litteraturstudier. Anbefalet litteratur angives i forelæsningsplanen.
•På seminarholdene behandles de forskellige teoretiske retninger og begreber via forskellige læringsaktiviteter. Af den studerende kræves aktiv deltagelse, herunder aflevering af responspapirer. Studerende får vejledning på hold niveau til udformningen af responspapirer. Udfærdigelse af responspapirer kan ske i grupper
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 28
- Holdundervisning
- 28
- I alt
- 56
Førsteårsstuderende tilmeldes af administrationen.
- Point
- 5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig aflevering, 72 timerPRØVEFORM: Afsluttende bunden skriftlig 72 timers hjemmeopgave.
GRUPPEPRØVEBESTEMMELSER: Den bundne skriftlige hjemmeopgave er en gruppeopgave, der kan skrives i grupper på max 4 studerede. Ved gruppeprøver skal den enkelte studerende bidrag kunne konstateres, så det sikres, at en individuel bedømme finder sted. En mindre del af opgaven kan dog være fælles jr. Studieordningens pkt. 4.4.
OMFANG: Omfanget af den bundne skriftlige hjemmeopgave er max 12 sider for 4 studerende, max 10,5 for 3 studerende, max 9 for 2 studerende.
OBS
Reeksamen ved sommereksamen 2020
På grund af covid19 sistuationen er eksamensformen ved sommereksamen 2020 midlertidigt ændret til:
En online tag-hjem prøve på 4 timer, afviklet via Digital Eksamen.
Skriftlige hjælpemidler er tilladt.
Eksamen er fortsat individuel, og der må ikke kommunikeres med andre om eksamensopgaven eller løsning af opgaven under nogen omstændigheder. - Krav til indstilling til eksamen
Det er en forudsætning for opgaveaflevering, at den studerende har fået godkendt aktiv deltagelse på seminarhold i form af gruppearbejde og responspapirer.
- Aktiv deltagelse på seminarhold: 4 responspapirer på én side i løbet af semestret, hvoraf mindst tre ud af fire skal godkendes af holdets instruktor, evt. efter gen-aflevering (max. én gen-aflevering pr. responspapir).
- Bedømmelsesform
- bestået/ikke bestået
- Censurform
- Ingen ekstern censur
- Eksamensperiode
maj/juni
- Reeksamen
august
Kriterier for bedømmelse
- Point
- 5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 4 timer med opsyn.PRØVEFORM: Skriftlig prøve på universitetet.
GRUPPEPRØVEBESTEMMELSE: Prøven kan kun aflægges som individuel prøve. - Krav til indstilling til eksamen
Det er en forudsætning for opgaveaflevering, at den studerende har fået godkendt aktiv deltagelse på seminarhold i form af gruppearbejde og responspapirer.
- Aktiv deltagelse på seminarhold: 4 responspapirer på én side i løbet af semestret, hvoraf mindst tre ud af fire skal godkendes af holdets instruktor, evt. efter gen-aflevering (max. én gen-aflevering pr. responspapir).
- Hjælpemidler
- Kun visse hjælpemidler tilladt
Eksaminanden kan medbringe skriftlige hjælpemidler jf. studieordningens pkt. 4.1.9.
- Bedømmelsesform
- bestået/ikke bestået
- Censurform
- Ekstern censur
Prøven er en intern prøve (reeksamen dog ekstern prøve).
Kriterier for bedømmelse
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- APSB11002U
- Point
- Se eksamensbeskrivelse
- Niveau
- BachelorBachelor tilvalg
- Varighed
- 1 semester
Forelæsning 14 uger, med start uge 6
Holdundervisning 13 uger, med start uge 7 - Placering
- Forår
- Skemagruppe
- B
- Kursuskapacitet
- Ca. 30 studerende pr. hold
- Efter- og videreuddannelse
- Pris
800,00 kroner pr. ECTS
- Studienævn
- Studienævn for Psykologi
Udbydende institut
- Institut for Psykologi
Udbydende fakultet
- Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Simo Køppe (simo.koeppe@psy.ku.dk)