TTEADOVBAU Valgfag: Dogmatik med Økumenisk Teologi: Teologisk antropologi
Dogmatics with Ecumenical Theology: Theological Anthropology
Teologi
Bachelorstuderende tilmeldes: TTEADOVBAU
Kandidatstuderende tilmeldes: TTEAVFDO6U
Dette kursus drejer sig om det kristne syn på mennesket. Dets formål er at opnå en dybere forståelse af det kristne syn på mennesket samt evne til at diskutere dette syn i konkrete nutidige sammenhænge. Kursets fokus er på, hvordan den kristne opfattelse af mennesket som skabt i Guds billede og synder er kommet til udtryk i det 20ende århundredes dogmatik og det drejer sig om, hvordan man i dag – i det 21 århundrede – kan udlægge den opfattelse, at mennesket er på én gang skabt, gudbilledligt, og synder. I den forbindelse skal vi undersøge klassiske temaer som begær, angst, tillid, frygt, vished, tvivl, håb, fortvivlelse, kærlighed, had, sex og død. Formålet med kurset skal vi således indfri gennem et studium af primært moderne teologisk-antropologiske hovedværker og med fokus på Paul Tillichs og Wolfhart Pannenbergs teologiske antropologi. Studiet koncentrerer vi om tre moderne teologiske-antropologiske problemstillinger:
1. Forholdet mellem gudbilledlighed og synd som udtryk for kamp eller konflikt i det enkelte menneske herunder forestillingen om mennesket som ”eksistens” og en skabning med behov for forsoning.
2. Forholdet gudbilledlighed og synd som udtryk for en konflikt mellem det enkelt menneske og samfundet herunder forestillingen om mennesket som relationelt eller ligefrem mellemmenneskeligt konstitueret. Herunder hører også spørgsmål om forholdet mellem selvforståelse og livsstil.
3. Forholdet mellem gudbilledlighed og synd som udtryk for samfundsmæssige problemer og konflikter herunder mellem religiøsitet og sekularisme, mellem forskellige konfessioner og mellem forskellige tilværelsesanskuelser. Herunder høre spørgsmålet om livsstil og samfund, kollektive forstyrrelser og globale lidelser.
Til undersøgelsen af disse problemstillinger skal vi tilegne os uddrag af følgende teologisk-antropologisk hovedværker: Paul Tillich ”Systematic Theology. Vol 2” samt ”The Courage to Be”, Wolfhart Pannenberg “Systematic Theology. Vol 2” samt “Anthropology in Theological Perspektive” og Sarah Coakley “The New Asceticism. Sexuality, Gender and the Quest for God”. Tilgangen til teksterne er problemorienteret og arbejdsformen kombinerer analyse og fortolkning med diskussion. Der lægges vægt på studiet af teksterne samt på selvstændigt arbejde med de tre teologisk-antropologiske problemstillinger.
Det tilstræbes, at den studerende opnår følgende kvalifikationer:
- avanceret og specialiseret viden om teologisk antropologi med fokus på gudbilledlighed og synd
- evne til selvstændig, kritisk analyse og diskussion af de tre teologisk-antropologisk problemstillinger
- evne til at udvælge og anvende relevant litteratur og
- evne til både enkel og problembevidst formidling af teologisk antropologi
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 120
- Eksamensforberedelse
- 150
- Holdundervisning
- 28
- Undervisningsforberedelse
- 122
- I alt
- 420
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- TTEADOVBAU
- Point
- 15 ECTS
- Niveau
- KandidatBachelor,Bachelor tilvalg,Kandidat tilvalg,Master
- Varighed
- 1 semester
- Placering
- Efterår
- Skemagruppe
- Første undervisningsgang i uge 36
- Kursuskapacitet
- ..
- Efter- og videreuddannelse
- Pris
Studerende under Åbent Universitet og Fleksibel Master – se link
- Studienævn
- Studienævnet for Teologi
Udbydende institut
- Teologi
Udbydende fakultet
- Det Teologiske Fakultet
Kursusansvarlige
- Johanne Stubbe T Kristensen (jst@teol.ku.dk)
Undervisere
Johanne Stubbe Teglbjærg Kristensen