NIFM18000U Fødevaresikkerhed i et samfundsvidenskabeligt perspektiv
Food Safety in a Societal Perspective
Masteruddannelsen i fødevarekvalitet og -sikkerhed
Kurset vil give en forståelse af samspillet mellem
fødevaresikkerheden og en række samfundsmæssige forhold. Kurset er
opbygget omkring fire gennemgående temaer:
Fødevaresystemet som en analytisk ramme: Her er fokus på
en præsentation af produktions- / forbrugssystemet som en analytisk
ramme for arbejdet med fødevaresikkerheden som en kvalitet. Fokus
vil være på centrale begreber og teorier, der kan anvendes til at
forstå udviklingen i hvad der opfattes som fødevarekvalitet .
Særlig vægt tildeles præsentation af fødevaresikkerhed som et
element i det brede kvalitetsbegreb, hvor kvalitet består af såvel
materielle elementer, der er repræsenteret i selve produktet; og
immaterielle elementer, der relateres til produktionsprocessen og
dens konsekvenser for f.eks. miljøet, fødevaresikkerheden eller
sundheden.
Aktørernes og deres interesser: Inden for dette tema
sættes fokus på dels de enkelte aktører (primærproduktion industri
og detailhandel over myndigheder til forbrugerne og deres
organisationer), deres interesser og muligheder for at forfølge
disse interesser. Her berøres de væsentligste strukturer (f.eks.
levevilkår, markedet eller lovgivning), som udgør
rammebetingelserne for aktørernes adfærd.
Håndtering af fødevaresikkerhed: Dette tema handler om sociale og kulturelle aspekter af arbejdet med fødevaresikkerhed i et one-health perspektiv. Dels hvilken rolle fødevaresikkerhedskulturen spiller for den faktiske fødevaresikkerhed hos producenterne. Dels hvordan forskelle i opfattelsen af centrale begreber som risiko og fødevaresikkerhed har betydning for både forbrugeres og producenters adfærd.
Kvalitet og sikkerhed i et historisk perspektiv: Her er fokus på den historiske udvikling af fødevareproduktionen, med særlig vægt på betydningen af den strukturelle og teknologiske udviklings konsekvenser for sikkerhed og kvalitet; samt udviklingen samspillet mellem sektoren og det omgivende samfund.
Formålet med kurset er, at give den studerende en
samfundsvidenskabeligt baseret forståelse af de dynamikker i
fødevaresektoren, som har betydning for fødevarernes kvalitet og
sikkerhed. Herunder at introducere de aktører, strukturer og
væsentligste begreber (såsom kvalitet, sikkerhed, risiko, magt, og
politisk forbrug), der har betydning for dette. På denne baggrund
er det målet, at den studerende dels bliver i stand til at forstå
og analysere samfundsvidenskabelige aspekter af fødevaresystemet;
og dels at den studerende får et grundlag for en nuanceret
forståelse af de samfundsmæssige aspekter, der tematiseres i
uddannelsens øvrige kurser.
Den studerende vil efter at have bestået dette kursus have følgende
kvalifikationer
Viden
-kunne gøre rede for centrale teorier og begreber, der kan anvendes
i en samfundsvidenskabelig analyse af fødevaresystemer
-have et overblik over den historiske udvikling i opfattelserne af
kvalitet og sikkerhed
-have indsigt i hvordan forskellige grupper af aktører domineres af
forskellige opfattelser af fødevarekvalitet og -sikkerhed.
Færdigheder
-kunne anvende relevante samfundsvidenskabelige begreber og teorier
til at analysere en konkret fødevarerelateret problemstilling i et
one-health perspektiv.
Kompetencer
-være i stand til, såvel selvstændigt som i samarbejde med andre,
at gennemføre en analyse af samfundsvidenskabelige aspekter af en
fødevaresikkerhedsmæssig problemstilling.
-på denne baggrund være i stand til at pege på samfundsmæssige
forhold, det vil være væsentligt at inkludere i håndteringen af
sådanne problemstillinger i forbindelse med hans/hendes
beskæftigelse.
Undervisningsmaterialet består af et kompendie med en samling obligatoriske tekster (udleveres). Hertil kan komme køb af en eller flere bøger.
Kurset er identisk med det nedlagte kursus NNEM14016U Mad i samfundet: Kvalitet, sikkerhed og politik. Du kan altså ikke kan tage NIFM18000U Fødevaresikkerhed i et samfundsvidenskabeligt perspektiv, hvis du allerede har bestået NNEM14016U Mad i samfundet: Kvalitet, sikkerhed og politik.
Hvis du er registreret med eksamensforsøg i NNEM14016U Mad i samfundet: Kvalitet, sikkerhed og politikuden at bestå, skal du bruge dine sidste eksamensforsøg på at bestå eksamen i NIFM18000U Fødevaresikkerhed i et samfundsvidenskabeligt perspektiv. Du har i alt 3 eksamensforsøg.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 1
- Forberedelse
- 50
- Forelæsninger
- 30
- Projektarbejde
- 74
- Øvelser
- 10
- I alt
- 165
- Point
- 6 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøve, 20 minutterDen mundtlige eksamen foregår som gruppeeksamen, hvor grupperne består af alle medlemmer af projektgrupperne. Den mundtlige eksamen er uden forberedelse og har en varighed af 20 minutter per studerende.
- Krav til indstilling til eksamen
Udarbejdelse og aflevering af projektrapport.
- Hjælpemidler
- Kun visse hjælpemidler tilladt
Noter og projektrapport må medbringes under eksaminationen.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere.
- Reeksamen
Samme som ordinær eksamen. Hvis den studerende ikke har afleveret projektrapporten, skal den afleveres senest to uger inden reeksamen. Projektrapporten skal godkendes inden reeksamen.
Kriterier for bedømmelse
Karakteren 12 gives til studerende, der fuldt ud tilfredsstiller de opstillede læringsmål (se 'målbeskrivelse' ovenfor)
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NIFM18000U
- Point
- 6 ECTS
- Niveau
- Master
- Varighed
- To måneder
- Placering
- Efterår
- Skemagruppe
- Afholdes næste gang med kursusstart august 2018 - følg med på uddannelsens hjemmeside: http://www.foedevaremaster.science.ku.dk/
- Kursuskapacitet
- 30
- Efter- og videreuddannelse
- Pris
Deltagerbetaling udgør 11.250,- kr.
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Jesper Lassen (4-7b7d7284517a7783803f7c863f757c)