HMVB0159EU Musikvidenskab: Musikvidenskabeligt emne med analyse 2: Lieder og karakterstykker
Musicology: Musicology with Musical Analysis
Musikvidenskab, BA2012 ordn., KA2013 gymnasierettet sidefag
Undervisningsforløbet består af to koordinerede kurser, der henholdsvis musikanalytisk og musikhistorisk forfølger to beslægtede musikalske genrer, kunstlieden med klaverakkompagnement og karakterstykket for klaver, fra slutningen af det 18. århundrede til begyndelsen af det 20. århundrede.
Begge genrer repræsenterer en form for musikalsk miniaturekunst, der mere eller mindre udtalt udvikler sig i dialog med store former som symfoni og sonate. Vi vil blandt andet undersøge, hvor meget de to miniatureformer adskiller sig fra hinanden, hvilket også er et spørgsmål om, hvor meget tekstudlægningen betyder for liedens kompositionsteknikker.
De to kurser vil forhåbentlig virke positivt sammen, dels fordi de overvejende beskæftiger sig med den samme musik, dels fordi de gør det på meget forskellige måder. Hvor det teoretisk og analytiske kursus beskæftiger sig med de to genrer fra et kompositionsteknisk og teorihistorisk perspektiv - og vil inddrage forskellige bud på analyser af disse genrer - vil det historiske kursus beskæftige sig med de skiftende æstetiske, litterære og institutionelle kontekster, og bl.a. se på de meget forskellige virkninger fx lieden tiltænkes først som en som et udtryk for 18.tallets folkelighedsidealer, dernæst som en vigtig genre inderlighedskulturen i 19. tallets saloner, og endelig som en del af det moderne koncertsalsrepertoire.Dette kursus forbinder to forskningsinteresser, der for ofte plejes hver for sig. Det gælder på den ene side studiet af arabisk musik, som den er blevet praktiseret i arabisktalende lande siden etableringen af de første moderne institutioner for plejen af denne musik i Mellemøsten i begyndelsen af det 20. århundrede. Og det gælder på den anden side repræsentationen i Vesten af "det arabiske" og af "den arabiske musik" inden for det felt, vi sædvanligvis kalder musikalsk eksotisme.
Kurset tilbyder en grundig indføring i genrefeltet arabisk musik, som det har udviklet sig fra det tidlige 20.århundrede til i dag med hovedvægt på Egypten. Hertil kommer en diskussion af begreberne "orientalisme" og "eksotisme" og studier af repræsentative eksempler på musikalsk eksotisme fra den europæiske romantik til vore dage. Kurset udvikles i nær tilknytning til underviserens igangværende forskningsprojekter i Egypten.
- Kategori
- Timer
- Eksamensforberedelse
- 84
- Forelæsninger
- 28
- Praksishold
- 28
- Undervisningsforberedelse
- 279
- Vejledning
- 1
- I alt
- 420
- Point
- 15 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig afleveringSe BA2012 studieordningen (stud.element HMVB01591E): http://hum.ku.dk/uddannelser/aktuelle_studieordninger/musikvidenskab/musikvidenskab_ba.pdf
- Krav til indstilling til eksamen
Til eksamen formulerer de studerende et musikvidenskabeligt problemfelt og en problemformulering til en skriftlig opgave, der kombineres med en analysedel. Under hele undervisningsforløbet tilstræbes løbende kommunikation med underviser og de studerende således, at den endelige eksamen bliver en integreret og kombineret besvarelse imellem musikvidenskabelige problemstillinger og musikanalyse.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- HMVB0159EU
- Point
- 15 ECTS
- Niveau
- BachelorKandidat tilvalg
- Varighed
- 1 semester
- Placering
- Forår
- Skemagruppe
- Se link...
- Kursuskapacitet
- Max. 25 studerende
- Studienævn
- Studienævnet for Kunst- og Kulturvidenskab
Udbydende institut
- Institut for Kunst og Kulturvidenskab
Udbydende fakultet
- Det Humanistiske Fakultet
Kursusansvarlige
- Søren Møller Sørensen (sms@hum.ku.dk)
- Svend Hvidtfelt Nielsen (pjn364@hum.ku.dk)
Undervisere
Søren Møller Sørensen
Svend Hvidtfelt Nielsen