HMVB0157CU Musikvidenskab: Musikvidenskab med performance: Beatles Rebooted
Musikvidenskab, BA2012 studieordning
Som et musikvidenskabeligt fænomen peger The Beatles direkte på en række centrale problemstillinger i populærmusikstudier: Hvordan forhandles genrer og hvad er det der afgør om noget bliver defineret som ’mainstream’ eller ’modkultur’? Hvilken betydning har den teknologiske udvikling for ’live’-koncerter og studieproduktion? Hvordan kan køn, seksualitet, etnicitet og race have betydning og hvornår kan man tale om kulturel appropriation? På hvilke måder kan en sang fungere som en form for historiografi fordi en ’cover’-version ændrer betydningen af oplægget? Og hvordan forhandles gruppers og komponisters ‘vigtighed’ i forhold til fænomener som ’kulturarv’, ’kanonisering’ og ’den homogeniserende historiefortælling’?
Undervisningen frem til efterårsferien vil være struktureret således, at vi i de enkelte uger forbinder en af de ovennævnte problemstillinger med en praksisdimension, med fokus på hvordan man kan formidle kritiske indsigter i musikalske forhold omkring The Beatles med inddragelse af egen vokal og/eller instrumental performance. Det kommer blandt andet til at handle om Beatle-boots, Timothy Leary og Flower Power; om Shea Stadium, George Martin og ’backmasking’; om ‘Screamscapes’, Ravi Shankar og Jacksonville; om Paul McCartneys ”Long Tall Sally”, Aretha Franklins ”Eleanor Rigby” og Across the Universe (2007); om Abbey Road plugins, The Analogues og MA i Beatles ved Liverpool Hope University.
I tiden efter efterårsferien fastlægges de studerendes selvvalgte Beatles-problemstillinger med tilhørende selvvalgte bibliografier og performances, og undervisningen tilrettelægges med henblik på at træne de studerende i mundtlig formidling af indsigter i musikalske forhold omkring ’The Fab Four’ med inddragelse af egen performance.
Som en introduktion til genstandsfeltet anbefales det at orientere sig i Ian Inglis’ bog The Beatles: Icons of Pop Music. Bristol: Equinox Publishing, 2017 og/eller Tom O’Dells dokumentarfilm How The Beatles Changed the World, Symettrica Entertainment, 2017, som pt. kan ses på Netflix.
Praksisundervisning:
Sang: 1 time pr. uge i 14 uger v/Britt Hein
Sammenspil: 2 timer pr. uge i 14 uger v/Henrik Raabo
- Kategori
- Timer
- Eksamensforberedelse
- 84
- Forelæsninger
- 42
- Praksishold
- 42
- Undervisningsforberedelse
- 251
- Vejledning
- 1
- I alt
- 420
- Point
- 15 ECTS
- Prøveform
- Praktisk mundtlig prøveSe BA2012 studieordningen for nærmere beskrivelse af eksamen HMVB01571E: http://hum.ku.dk/uddannelser/aktuelle_studieordninger/musikvidenskab/musikvidenskab_ba.pdf
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- HMVB0157CU
- Point
- 15 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 semester
- Placering
- Efterår
- Skemagruppe
- tilgår...
- Kursuskapacitet
- Max. 12 studerende
- Studienævn
- Studienævnet for Kunst- og Kulturvidenskab
Udbydende institut
- Institut for Kunst og Kulturvidenskab
Udbydende fakultet
- Det Humanistiske Fakultet
Kursusansvarlige
- Inger Vinther Damsholt (idams@hum.ku.dk)
- Henrik Raabo (mqb291@hum.ku.dk)
- Britt Hein Jespersen (tlh724@hum.ku.dk)