ASTK18209U AFLYST - Vetoaktører i Politik
CANCELLED - Veto Players in Politics
Bachelorstuderende: 10 ECTS
Kandidatstuderende: 7,5 ECTS
Siden 1980erne har begrebet ”vetoaktører” (eller ”vetospillere”) fået en stadigt mere fremtrædende plads i politologien. Vetoaktører er politiske aktører, der kan bremse en kollektiv beslutning, og hvis ikke-modstand derfor er nødvendig for at ændre noget. Som sådan er det et velkendt fænomen gennem århundreder—f.eks. sidestillede kamre i et parlament, en præsident der kan nedlægge veto, en højesteretsdomstol der kan underkende lovgivning, o.s.v. Teoridannelser på området er dog primært udviklet siden 1970erne.
Fagets formål er at introducere begrebet til statskundskabsstuderende, samt vise hvorledes det kan bruges til dels teoribygning, herunder øge forståelsen af, hvordan politiske institutioner fungerer, og dels til empiriske studier af konkrete fænomener.
Blandt de emner faget vil behandle er: (1) selve vetoaktørbegrebet, herunder Pareto-kriteriet, forskellige typer af vetoaktører (partier, institutioner, embeder) m.v. (2) Forfatninger. (3) Forskellige regimetyper: Ikke-demokratiske, præsidentielle og parlamentariske. (4) Regerings- og parlamentsorganisering, herunder koalitionsregeringer. (5) Folkeafstemninger. (6) Føderalisme, kammerstruktur og kvalificerede flertal. (7) Økonomisk politik. (8) Regeringsstabilitet. (9) Domstole/forvaltning og EU.
Derudover vil der ved fagets slutning være mulighed for at fokusere på emner foreslået af de studerende.
Undervejs vil der være indlagt en skrivepause med mulighed for
individuel vejledning.
Faget afsluttes med 1-2 heldagsseminarer, hvor de studerende får
lejlighed til at fremlægge udkast til fri opgave og få feedback fra
underviser og deltagere.
Viden:
- At forstå centrale begreber i.f.m. den teoretiske anvendelse af vetoaktør-perspektivet, f.eks. Pareto-kriteriet, ….
- At kende hovedtræk i en række nyere, centrale teoridannelser indenfor studiet af forfatninger, regimetyper, organiseringen af regeringer og parlamenter, samt folkeafstemninger, føderalisme, domstole m.v.
Færdigheder:
- At anvende vetoaktør-perspektivet på studiet af f.eks., hvorledes regeringer og parlamenter er organiseret, konsekvenserne af regler om simpel, absolut eller kvalificerede flertal m.v.
- At anvende vetoaktørteorier på konkret empiri.
- At kunne vurdere konsekvenserne af alternative konfigurationer/antal af vetoaktører i et politisk system.
Kompetencer:
- At give den studerende kompetence til at kombinere teoretiske indsigter af varierende abstraktion med empiriske studier af alternative konstitutionelle arrangementer.
Fagets pensum vil til hver gang være bygget op om typisk 1-2 kapitler fra en grundbog, en surveyartikel og 1-2 konkrete teoretisk-empiriske anvendelser.
Grundbog:
Tsebelis, George (2002): Veto Players: How Political Institutions Work. Princeton: Princeton University Press.
Dertil ca. 35 tidsskriftsartikler, samt uddrag fra bøger.
- Kategori
- Timer
- Holdundervisning
- 28
- I alt
- 28
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig afleveringFri opgave
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
- Reeksamen
Fri skriftlig opgave
Kriterier for bedømmelse
- Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, dvs. hvor den studerende med ingen eller få og uvæsentlige mangler og på selvstændig og overbevisende måde er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.
- Karakteren 7 gives for den gode præstation, dvs. hvor den studerende, om end med adskillige mangler, på sikker vis er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.
- Karakteren 02 gives for den tilstrækkelige præstation, dvs. den minimalt acceptable præstation, hvor den studerende kun usikkert, mangelfuldt og/eller uselvstændigt er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- ASTK18209U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- KandidatBachelor
- Varighed
- 1 semester
- Placering
- Forår
- Skemagruppe
- .
- Kursuskapacitet
- ..
- Studienævn
- Statskundskab studienævn
Udbydende institut
- Institut for Statskundskab
Udbydende fakultet
- Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Peter Kurrild-Klitgaard (pkk@ifs.ku.dk)