JJUA55175U Specialstrafferet

Årgang 2017/2018
Engelsk titel

Criminal law regarding specific crimes

Kursusindhold

På 1. semester på studiet får de studerende en grundlæggende forståelse for straffelovens almindelige og specielle del i faget Strafferet. Faget Specialstrafferet handler om særlovgivningen og er således en overbygning på faget Strafferet.

Særlovgivningen regulerer mange varierede dele af samfundslivet, og de fleste straffesager vedrører overtrædelser af særlovgivningen.

I faget Specialstrafferet undervises i de i praksis mest anvendte særlove: færdselsloven, våbenlovgivningen, lovgivningen om euforiserende stoffer, arbejdsmiljøloven, ordensbekendtgørelsen, dyreværnsloven og varemærkeloven.

Både de materielle regler og strafhjemlen i de pågældende særlove gennemgås, og de studerende får herunder en forståelse for særloves opbygning og karakteristika.

Der undervises endvidere i juridiske personers strafansvar, idet der særligt inden for særlovgivningen bliver tale om at rette strafansvar mod virksomheder. Herunder gennemgås temaet om valg af rette ansvarssubjekt i straffesager.

Reglerne i straffelovens almindelige del om konfiskation og rettighedsfrakendelse gennemgås i detaljen, idet også disse emner har særlig relevans inden for særlovgivningen.

I modsætning til, hvad der gælder inden for straffeloven, så straffes overtrædelser af særlovgivningen som udgangspunkt ved uagtsomhed, hvorfor uagtsomhedsbegrebet gennemgås og uddybes ift. undervisningen på 1. semester.

Undervisningen suppleres af besøg hos Arbejdstilsynet og Københavns Politis våbenkontor, og Rettighedsalliancens advokat kommer på besøg og holder oplæg om bl.a. ophavsretlige problemstillinger på internettet.

Specialstrafferet er et fag, som enhver kommende praktiker inden for strafferet (anklager, forsvarer, dommer) bør beskæftige sig med.

Målbeskrivelser

Fokus er på en forståelse for de gennemgåede lovområder og grundbegreber og deres anvendelse i praksis samt på deres formål, herunder deres politiske kontekst.

De studerende opnår at kunne:

- redegøre for lovgivers valg af straffebestemmelsers placering i henholdsvis straffeloven og særlovgivningen, herunder redegøre for den bagvedliggende etiske vurdering i forbindelse med dette valg

- redegøre for skyldkravet for straffebestemmelser i særlovgivningen og kunne reflektere over, hvilke realiteter der på nogle områder ligger til grund for en uagtsomhedsvurdering

- redegøre for systematikken i færdselsloven og forklare og diskutere domstolens praksis i relation til definitionen af uagtsomhedsansvaret

- identificere konkrete problemstillinger inden for udvalgte særlovsområder og præsentere en fagligt begrundet løsning for områdernes problematikker

- redegøre for de for særlovgivningen særligt relevante sanktioner og reflektere over deres betydning inden for udvalgte særlovsområder

- formidle og formulere sin viden og argumentation fagligt og sprogligt korrekt på en struktureret og sammenhængende måde

- identificere og anvende relevante kilder ved fortolkning af særlovgivningen

- diskutere og redegøre for strafferetlige problemstillinger i en politisk kontekst

- træffe afgørelse om tiltalerejsning i særlovssager

- argumentere for sanktionspåstande i særlovssager

Det er tilstrækkeligt at have haft faget Strafferet på bacheloruddannelsen.
Undervisningen er baseret på en vekselvirkning mellem en praktisk orienteret manuduktion, diskussion, praksisgennemgang og cases. Det lægges op til en aktiv deltagelse fra de studerende med en selvstændig stillingtagen til de juridiske problemstillinger, der bliver gennemgået, herunder trænes evnen til at sætte strafferetlige spørgsmål i en politisk kontekst. Som nævnt er en af læringsaktiviteterne endvidere besøg hos udvalgte, relevante særmyndigheder.
  • Kategori
  • Timer
  • Forberedelse
  • 178,25
  • Seminar
  • 28
  • I alt
  • 206,25
Skriftlig
Mundtlig
Kollektiv
Løbende feedback i undervisningsforløbet
Feedback ved afsluttende eksamen (ud over karakteren)
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve, 20 min
Mundtlig eksamen med forberedelse, 20 minutter
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Eksamensperiode

Efterår: Uge 1, 2018 - tirsdag, onsdag, torsdag - OBS: FAGET ER NEDLAGT I EFTERÅRSSEMESTERET 2017

 

Forår: Uge 25, 2018 - onsdag, torsdag, fredag
 

Reeksamen

Efterår: Uge 7, 2018 - onsdag, torsdag, fredag - OBS: FAGET ER NEDLAGT I EFTERÅRSSEMESTERET 2017

 

Forår: Uge 31, 2018 - onsdag, torsdag, fredag