HHIK07791U HIS 79. Madens historie i Danmark set i en global kontekst. Historiedidaktisk område
HIS 79. Madens historie i Danmark set i en global kontekst. Historiedidaktisk område
Historie
Historisk kerneområde 5 (HHIK03791E) [Det centrale fag i Historie
med gymnasierettet profil: Studieordning for det centrale fag på
kandidatniveau i Historie, 2015-ordningen]
Historisk kerneområde 5 (HHIK03791E) [Studieordning for sidefaget på kandidatniveau i Historie, 2015-ordningen]
Madens historie i Danmark set i en global kontekst.
Historiedidaktisk område
Mad er ikke bare en del af det daglige liv, som forskellige
mennesker går mere eller mindre op i. Mad er en central del af
menneskers samfundsmæssighed og dermed en vigtig del af historien.
Hvordan mennesker fra stenalderen til i dag har skaffet sig
råvarer, tilberedt og spist mad har været en variabel i mange af de
store samfundsmæssige forandringer økonomisk, socialt, kulturelt,
sundhedsmæssigt og politisk.
Som historiefaglig problemstilling er madhistorie empirisk og
teoretisk velegnet som udgangspunkt for konkret arbejde med
historiedidaktik og refleksion over historiedidaktisk praksis:
Feltet interesserer mange gymnasieelever og det passer fint til
kravene i gymnasiebekendtgørelsen. Der findes endnu ikke ret meget
undervisningsmateriale til dansk madhistorie, mens forskning i
madens historie internationalt et af de helt store emner lige nu.
Det giver mulighed for, at undervisningsforløb og materiale
udarbejdet på dette kursus kan bringe forskningsfronten ud i
gymnasiet.
Kurset vil først ligne et almindeligt områdekursus, hvor deltagerne
tilegner sig en konkret historisk viden på baggrund af ny dansk og
international forskning i madhistorie. Men meget hurtigt vil vi
sideløbende arbejde med historiedidaktiske problematikker. Altså
hvordan laver man en undervisningsplan og udarbejder et materiale,
så gymnasieelever på den tid de har til rådighed og med de
forudsætninger, de har, får mulighed for erkendelser, der opfylder
kravene i bekendtgørelsen for historiefaget. Hvis alt falder på
plads, vil lærere fra gymnasier gæsteundervise på kurset og
studerende på dette hold vil i grupper få lejlighed til af afprøve
undervisning, de selv har planlagt, i gymnasieklasser.
Faglige mål (uddybning af de i studieordningen
beskrevne):
Den studerende kan efter kurset:
• i en diskuterende form redegøre for de store linjer ma-dens
historie i Danmark fra stenalderen til i dag set i en global
kontekst inklusive forskellige tilgange til feltet og teoretiske
forståelser af udviklingen
• redegøre for madens historie indenfor et mindre selv-valgt tema i
madhistorie egnet til undervisning 3 x 1,5 time i gymnasiet og
diskutere kilder og metoder til belys-ning af dette tema på den
måde, der viser en dybtgående viden
• indenfor den selvvalgte problemstilling kunne foreslå og
udviklende diskutere konkrete undervisningsaktiviteter rettet til
gymnasieelever og foreslå emnemæssige samar-bejdsmuligheder med
andre gymnasiefag end historie
Litteratur, læsning og uploads inden
kursusstart
Grundbøger på kurset er nedenstående. Oplysninger om den øvrige
litteratur kommer i Absalon. For at få fuldt udbytte af kurset er
det nødvendigt at læse værkerne mærket med * inden
kursusstart efter anvisningerne i kursusrummet i Absalon og skrive
et upload om hver.
- Roderick Floud, Robert W. Fogel, Bernard Harris & Sok Chul
Hong: The Changing Body: Health, Nutrition, and Human
Development in the Western World since 1700. Cambridge
University Press, 2011 (p. 1-40). [KB-online]
*Food in time and place: the American
Historical Association companion to food history. Eds.: Paul
H. Freedman, Joyce E. Chaplin, Ken Albala. Berkeley: University of
California Press, 2014 (eller senere).
* Ole Hyldtoft: Mad, drikke og tobak 1800-35:
Forbrugsmønstre, kultur og diskurser. Kbh.: Museum Tusculanum,
2012 (vær meget opmærksom på at få den rigtige bog. Hyldtoft har
lavet flere med næsten ens titler).
- Tenna Jensen: Fødevareforbrug i Danmark i det 20. århundrede,
tre perspektiver på fødevareforbrugets langsigtede
udviklinger. (Ph.d.-afhandling). Det Humanistiske Fakultet,
Københavns Universitet, 2011.
- Anne Løkke: "Kapitel 40. Kost og krop i Danmark fra
stenalderen til i dag," IN Menneskets ernæring (4.
udgave). Red. af Susanne Bugel Arne Astrup, Jørn Dyerberg og Steen
Stender. Kbh.: Munksgaard, 2015. [pdf i Absalon].
- Søren Mørch: Den ny Danmarks historie 1880-1960. Kbh.:
Gyldendal, 1982 (s. 9-34). [pdf i Absalon].
- Caroline Nyvang: Danske trykte kogebøger 1900-70, fire
kostmologier. (Ph.d.-afhandling). Det Humanistiske Fakultet,
Københavns Universitet, 2013 (forventes at udkomme inden
kursusstart eventuelt med ændret titel).
- Svend Skafte Overgaard: Fra mad til ernæring, Mikkel
Hindhedes ernæringsdiskurs og dansk madkultur 1900-1945.
(Ph.d.-afhandling). Det Humanistiske Fakultet, Københavns
Universitet, 2008.
- Kategori
- Timer
- Eksamensforberedelse
- 129,5
- Forberedelse
- 203
- Holdundervisning
- 56
- I alt
- 388,5
[KA] Læs mere på:
https://intranet.ku.dk/historie_ka/undervisning/historie/Sider/default.aspx
[KA tilvalg] Læs mere på:
https://intranet.ku.dk/historie_ka/tilvalg/tilvalgka/Sider/default.aspx
- Point
- 15 ECTS
- Prøveform
- Andet med opsyn.
- Krav til indstilling til eksamen
Aktuelle studieordninger for Historie og Uddannelseshåndbog for Historie; Pensumbestemmelser for kandidatuddannelsen i Historie; Kronologiske spredningskrav for kandidatuddannelsen i Historie
Kriterier for bedømmelse
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- HHIK07791U
- Point
- 15 ECTS
- Niveau
- KandidatKandidat tilvalg
- Varighed
- 1 semester
- Placering
- Forår
- Skemagruppe
- Se skemalink
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævnet for Saxo-Instituttet
Udbydende institut
- Saxo-Instituttet - Arkæologi, Etnologi, Historie og Græsk og Latin
Kursusansvarlige
- Anne Løkke (2-6f7a4e76837b3c79833c7279)