NPLB14012U Mikrobiologi
Microbiology
Bacheloruddannelsen i biologi-bioteknologi
Bacheloruddannelsen i molekylær biomedicin
Bacheloruddannelsen i naturressourcer
Bacheloruddannelsen i kemi
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Kandidatuddannelsen i Animal Science
Kurset vil give de studerende kendskab til prokaryote og eukaryote mikroorganismers opbygning og cellestrukturer, samt give en forståelse af principperne bag mikrobiel diversitet og taksonomisk inddeling af mikroorganismer. Kurset giver endvidere kendskab til de vigtigste mikrobielle stofskifteprocesser og til mikroorganismers vækst- og overlevelsesstrategier. Ligeledes opnås der en forståelse af, hvordan mikroorganismers vækst kan hæmmes med fysiske og kemiske metoder. Antibiotiske stoffers virkningsmekanismer bliver gennemgået og relateret til de faktorer, der fører til udvikling af resistens. Betydningen af mobile DNA elementer og de mekanismer, der ligger til grund for deres spredning blandt mikroorganismer, vil blive gennemgået.
Under øvelsesdelen indøves følgende:
- sterile arbejdsmetoder;
- mikroskopering af bakterier og svampe til karakterisering af
morfologi og cellestrukturer;
- isolering, rendyrkning og overordnet klassifikation ved hjælp af
klassiske og molekylære metoder;
- undersøgelse af vækst samt kontrol af vækst ved hjælp af
antibiotika og desinfektionsmidler;
- påvisning af ekstracellulær enzymproduktion hos svampe
Studerende på Bioteknologi-uddannelsen:
Under kurset vil de studerende få kendskab til udvalgte
problemstillinger, som relaterer sig til bioteknologiske
anvendelser af bakterier og svampe, samt få en kort introduktion
til interaktioner mellem mikroorganismer og deres miljø, herunder
planter eller dyr.
Studerende på Fødevarevidenskabs-uddannelsen:
Under kurset vil de studerende få kendskab til udvalgte
mikrobiologiske problemstillinger inden for produktion af
fødevarer, herunder metoder til bekæmpelse af bakterier,
betydningen af probiotiske bakterier, eksempler på anvendelse af
svampe i fødevareproduktion, samt præsentation af interaktioner
mellem bakterier og svampe.
Studerende på Naturressource-uddannelsen:
Under kurset vil de studerende få kendskab til vigtige
problemstillinger inden for mikroorganismers funktion i naturlige
og menneskeskabte miljøer, ligesom der gives en kort introduktion
til interaktioner mellem mikroorganismer og
planter.
Kursets formål er at give de studerende et bredt kendskab til
bakteriers og svampes forekomst og aktivitet i naturlige og
menneskeskabte miljøer, samt i fødevarer. Ved hjælp af nye og
klassiske metoder bliver vigtige grupper af bakterier og svampe
karakteriseret med hensyn til vækst og fysiologi. Sameksistens og
konkurrence mellem bakterier og svampe beskrives og relateres til
deres livsform og stofskifteprocesser. Metoder til kontrol
(hæmning) af mikroorganismers vækst ved hjælp af antibiotika og
fysiske metoder gennemgås, ligesom deres identifikation og
taksonomi bestemmes med molekylære og morfologiske analyser. De
studerende introduceres til anvendelse af mikroorganismer inden for
fødevare- og plantebioteknologi, og får kendskab til
sygdomsfremkaldende bakterier og deres virulensfaktorer. Endvidere
gennemgås vigtige principper bag betydningen af mikroorganismer for
plantedyrkning samt nedbrydning af miljøfremmede stoffer. Forekomst
og anvendelse af bakterier og svampe relateres til bioetiske og
miljømæssige aspekter ved anvendelse af mikroorganismer inden for
bioteknologi og fødevareproduktion.
Viden
- demonstrere kendskab til forekomst, vækst og fysiologi hos
vigtige grupper af bakterier og svampe
- referere basale principper bag isolering, identifikation, vækst
og kontrol af mikroorganismer
- beskrive vigtige stofskifteprocesser hos mikroorganismer
- relatere anvendelse af antibiotika og andre hæmmende stoffer til
kontrol af mikroorganismers vækst
- have kendskab til principper bag spredning af mikroorganismers
gener i miljøet
Færdigheder
- formidle viden om bakterier og svampes morfologi og biologi
- analysere sammenhænge mellem stofskifte og forekomst af bakterier
og svampe i forskellige miljøer samt i fødevarer;
- vurdere viden om anvendelse af mikroorganismer inden for
fødevare- og plantebioteknologi
- analysere betydningen af mikroorganismer for plantedyrkning og
stofomsætning i jorden
- vurdere principper om bakteriers betydning for udbredelsen af
sygdomme, produktion af antibiotika, samt interaktioner med andre
organismer
Kompetencer
- vurdere forekomst og betydning af bakterier og svampe i naturlige
og menneskeskabte miljøer
- anvende mikrobiologiske teknikker til dyrkning og karakterisering
af mikroorganismer
- bedømme muligheder for bioteknologisk udnyttelse af
mikroorganismer
1. Madigan, M.T., Martinko, J.M, Bender, K.S. Buckley,
D.H., Stahl, J.M. : Brock Biology of Microorganisms, 14. Edition,
Pearson Education, 2014
2. Olsson, S: Introduction to fungi (kompendium, hentes fra kursets
hjemmeside på Absalon)
3. Øvelsesvejledning (hentes fra kursets hjemmeside på Absalon)
4. Udleveret materiale (omfang oplyses under
kurset)
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 3
- Forberedelse
- 63
- Forelæsninger
- 32
- Praktiske øvelser
- 24
- Projektarbejde
- 84
- I alt
- 206
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 3 timer med opsyn.Eksamen består af en individuel bedømmelse i form af en skriftlig eksamen, som omfatter en 1 times multiple-choice test (uden hjælpemidler) samt en 2 timers skriftlig eksamen (essay) med specifikke hjælpemidler.
Vægtning: Multiple-choice testen tæller 1/3 og essay-opgaven tæller 2/3.
Kurset er udtaget til ITX eksamen på Peter Bangs Vej - Krav til indstilling til eksamen
Aflevering af mindst 75% af opgaver fra gruppearbejde samt 75% tilstedeværelse ved øvelseskursus og ved fremlæggelse af gruppearbejde
- Hjælpemidler
- Kun visse hjælpemidler tilladt
Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt til essayopgaven. Multiple-choice opgaven besvares uden brug af hjælpemidler.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
1 intern bedømmer
- Reeksamen
Ved 10 eller færre tilmeldte til reeksamen vil eksamensformen være mundtlig eksamination.
Hvis kravene ikke er opfyldt afleveres 75% af rapporterne senest 2 uger inden tilmelding til reeksamen.
Kriterier for bedømmelse
De studerende skal have erhvervet viden i det omfang, der er givet i målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NPLB14012U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 3
- Skemagruppe
- A (tirs 8-12 + tors 8-17)
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Biomolekylær videnskab og Teknologi
Udbydende institut
- Institut for Plante- og Miljøvidenskab
Kursusansvarlige
- Niels O. G. Jørgensen (4-74756d704676726b7434717b346a71)
Undervisere
Jan Sørensen; Ole Nybroe, Stefan Olsson; Kristian K. Brandt; Thomas G. Roitsch