NNEM14003U Kvalitet af råvarer
Quality of Primary Produce
Vegetabilske produkter:
Modulet omhandler kvalitetsparametre for vegetabilske produkter
herunder bl.a. indholdsstoffer som f.eks. protein, kulhydrat, fedt,
smagsstoffer, vitaminer, mineraler, deres sammensætning og
næringsværdi og andre faktorer er farve, renhed, udseende, form,
konsistens, holdbarhed. I modulet vil produktionsfaktorer, som har
betydning for produktkvalitet indgå, herunder sortsvalg, gødskning,
pesticidanvendelse, skader som følge af svampe og insektangreb,
mekaniske skader, høst, rensning, transport af råvarer samt
opbevaringsforhold. Fordele og ulemper ved dyrkning af gensplejsede
afgrøder samt risikovurdering vil også blive behandlet.
Animalske produkter:
Undervisning omhandler produktionssystemer og hvordan ernæring,
fodersammensætning, opstald-ningsforhold og andre
produktionsfaktorer kan påvirke råvarekvaliteten. I modulet
introduceres de metoder man har til at overvåge og kontrollere
kvalitetetsparametre i en husdyrproduktion, ligesom
kvalitetsanalyser behandles. Modulet indeholder også
bioteknologiske metoders anvendelse samt etiske
problemstillinger.
Viden:
- beskrive hvordan forskellige kvaliteter af råvarer fremkommer og
hvordan råvarernes kvalitet indvirker på forarbejdningsprocesserne
og på kvaliteten af det færdige fødevareprodukt.
- opsummere råvarehåndteringens indvirkning på kvalitet.
- udvise overblik over betydningen af overvågning og kontrol af
råvareproduktionen.
Færdigheder:
- formidle viden skriftligt og mundtligt om problemstillinger, der
vedrører fremstilling af råvarer til fødevareproduktion.
- forklare sammenhænge mellem produktionsmetoder og råvarekvalitet.
Kompetencer:
- bedømme produktionsprocesser for råvarer og analysere styrke og
svagheder af betydning for kvaliteten.
- diskutere og vurdere betydningen af overvågning og kontrol af
råvareproduktionen.
- anvende udvalgte parametre til analyse af
råvarekvalitet.
Bogen "Fødevarer og kvalitet- råvarer og
forarbejdning" redigeret af Lise, Justesen, Ulla Uebel og
Karin Østergaard, Nyt Teknisk Forlag.
Desuden vil litteratur, der indgår i pensum vil være tilgængelig
via Absalon, eller blive udleveret.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 1
- Forberedelse
- 31
- Forelæsninger
- 27
- Praktiske øvelser
- 2
- Projektarbejde
- 100
- Teoretiske øvelser
- 2
- Vejledning
- 2
- I alt
- 165
- Point
- 6 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøve, 30 minBeskrivelse af eksamen: Ved eksamen fremlægges kort dele af projektrapporten. Der kan eksamineres i hele projektrapporten samt det øvrige pensum
Vægtning: Mundtlig eksamen: 100% - Krav til indstilling til eksamen
- Aflevering af projektrapport
- Hjælpemidler
- Kun visse hjælpemidler tilladt
Projektrapport
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
- Reeksamen
- Projektrapport afleveres 2 uger før tilmeldning til re-eksamen, hvis kravet ikke allerede er mødt.
Kriterier for bedømmelse
Karakteren 12 gives til studerende, der fuldt ud tilfredsstiller de opstillede læringsmål
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NNEM14003U
- Point
- 6 ECTS
- Niveau
- Master
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Forår
Udenfor blokstruktur
- Skemagruppe
- Afholdes næste gang 26. januar – 21. marts 2014. Kurset består dels af forelæsninger som finder sted på to samlinger og dels af udarbejdelse af en projektopgave.
- Kursuskapacitet
- 30
- Efter- og videreuddannelse
- Pris
Pris: 11.250,- kr.
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institutter
- Institut for Plante- og Miljøvidenskab
- Institut for Fødevarevidenskab
Kursusansvarlige
- Christian Andreasen (3-6765724474706972326f7932686f)