LKEB10077U Biokemi 1
Biochemistry 1
Bacheloruddannelsen i biologi-bioteknologi
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Bacheloruddannelsen i husdyrvidenskab
Bacheloruddannelsen i naturressourcer
Bacheloruddannelsen i kemi
Følgende emner behandles teoretisk:
Kemisk opbygning af proteiner, kulhydrater, lipider og RNA/DNA (kort), ved repetition og overbygning på viden fra de grundlæggende kemikurser. Introduktion til struktur og funktionalitet af proteiner, herunder enzymer. Funktionalitet af membraner, herunder membrantransport. Energiforhold, energirige forbindelser, cofaktorer.
Universelle metaboliske reaktioner af betydning for omsætning af næringsstoffer: Glycolyse, citronsyrecyklus, oxidativ phosphorylering, pentosephosphatvejen, gluconeogenese, lipidstofskiftet incl. betaoxidation, aminosyrestofskiftet incl. ureacyklus.
Af ikke-universelle reaktioner gennemgås glyoxylatcyklus, som kendes fra planter og bakterier. For relevant differentiering mellem studieretninger gennemgås desuden muskelproteiners biokemi (studerende på Fødevarer og Ernæring samt Husdyrvidenskab) henholdsvis fotosyntese og Calvins cyklus (øvrige studieretninger). Udvalgte organers biokemi hos højere dyr, herunder eksempler på regulering af metabolisme og integration af stofskiftet.
Kurset indeholder desuden en eksperimentel introduktion til simple biokemiske teknikker og problemstillinger: Analytiske og præparative separationsteknikker (kromatografi og elektroforese), introduktion til funktionel karakterisering af enzymer (kinetik, specificitet), samt enzymbaseret bestemmelse af udvalgte metabolitter.
Kursets vigtigste målsætning er at give en teoretisk indføring i biokemiens hovedområder, med vægt på generel metabolisme samt struktur og funktion af de væsentligste makromolekyler. Derudover vægter kurset at give de studerende en praktisk introduktion til simple biokemiske teknikker og problemstillinger gennem en række laboratorieøvelser.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden:
-Beskrive proteiners, kulhydraters, lipiders og tildels nucleinsyrers grundlæggende kemiske opbygning samt overordnede funktion og egenskaber
-Beskrive hovedprincipperne for væsentlige biokemiske teknikker til oprensning og karakterisering af proteiner, herunder basale enzymkinetiske undersøgelser
-Klassificere enzymer i hovedklasser og beskrive disses generelle virkningsmekanismer og regulering
-Beskrive centrale metabolismeveje og deres overordnede regulering
-Kende til centrale reaktioner og metabolitter, inklusiv funktionen af udvalgte cofaktorer
-Udvise overblik over samspillet mellem forskellige metabolismeveje, herunder også betydningen af forskellige organeller i cellen, samt forskellige væv i organismen
Færdigheder:
-Udføre beregninger af Gibbs fri energi og standardreduktionspotentialer og demonstrere en kvantitativ forståelse af disse
-Anvende de mest almindelig brugte grafiske præsentationer af enzymkinetiske data, og demonstrere en forståelse af, hvordan disse anvendes til estimering af de kinetiske konstanter
-Arbejde sikkerhedsmæssigt forsvarligt i laboratoriet med udvalgte eksperimentelle teknikker og metoder, der anvendes ved praktiske biokemiske undersøgelser
-Udføre databehandling af forsøgsresultater og præsentere konklusioner på en overskuelig måde
-Kunne anvende den opnåede viden til at fortolke data og koble til kendte biokemiske sammenhænge
Kompetencer:
-Overføre basal biokemisk teori (metode og ræsonnement) til anvendelse inden for relaterede fagområder, f.eks. på videregående kurser indenfor fødevarevidenskab, bioteknologi, plante- og dyrefysiologi mm
-Foreslå og gennemføre relevante eksperimentelle teknikker til simple praktiske biokemiske eksperimenter
Berg, Tymoczko & Stryer: “Biochemistry”, 7. udgave
(2012)
Bjergegaard: "Opgavesamling Biokemi 1", nyeste udgave
Agerbirk og Bjergegaard: "Biokemi 1 Øvelsesvejledning",
nyeste udgave
De aktuelle udgaver af lærebog og kompendier offentliggøres på
Absalon forud for kursusstart
Eksterne studerende (f.eks. CVU'ere) bør som minimum opfriske kemiske færdigheder inden kurset påbegyndes. Ligeledes er et overordnet kendskab til celler (opbygning, vigtigste organeller etc) væsentligt
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 4
- Forberedelse
- 126
- Forelæsninger
- 32
- Praktiske øvelser
- 24
- Projektarbejde
- 4
- Teoretiske øvelser
- 16
- I alt
- 206
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 4 timer med opsyn.Eksamenssættet består typisk af 3-5 opgaver med underspørgsmål. Den indbyrdes vægtning, der kan variere, angives ud for de enkelte opgaver.
- Krav til indstilling til eksamen
Godkendelse af mindst 5 ud af i alt 7 rapporter over laboratorieøvelser/case.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
OBS: Hvis eksamen afholdes på ITX, stiller ITX computer til rådighed. Egen computer, tablet eller mobiltelefon må IKKE medbringes. Lærebøger og noter medbringes i papirform eller på USB-stik.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
- Reeksamen
Mundtlig reeksamen. Samlet varighed, 20 minutter pr. studerende.
Opfyldes kravene ikke som følge af manglende godkendelse af afleverede rapporter, skal rapporterne genafleveres senest 2 uger inden tilmelding til reeksamen, og rapporterne skal være godkendt senest 1 uge inden reeksamen.
Opfyldes kravene ikke som følge af manglende deltagelse i øvelserne skal kurset som udgangspunkt følges næste gang dette udbydes.
Kriterier for bedømmelse
Topkarakteren 12 gives for den fremragende præstation, der demonstrerer udtømmende opfyldelse af kursets mål uden væsentlige mangler. Se i øvrigt målbeskrivelsen.
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LKEB10077U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 1
- Skemagruppe
- A (tirs 8-12 + tors 8-17)Laboratorieøvelserne vil (bortset fra ét øvelseshold) være placeret udenfor den valgte ugestruktur. Det tilstræbes, at øvelserne placeres i modul B, såfremt hovedparten af de studerende har parallelkursus i modul C. Desuden kan fredag eftermiddag indgå, hvis antallet af tilmeldte kræver dette.
- Kursuskapacitet
- 240. Kurset er forbeholdt studerende, for hvem kurset er obligatorisk. Eventuelt ledige pladser op til max.kapaciteten kan tilbydes andre studerende.
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institutter
- Institut for Fødevarevidenskab
- Institut for Plante- og Miljøvidenskab
Kursusansvarlige
- Charlotte Bjergegaard (3-73727a50767f7f743e7b853e747b)
- Iben Lykke Petersen (3-797c8050767f7f743e7b853e747b)
Hovedansvarlig for den eksperimentelle del af kurset
Undervisere
Kursets undervisere omfatter forelæsere, øvelseslærere (teoretiske øvelser, rapportværksted og praktiske øvelser) samt tilknyttede laboranter. Der er typisk omkring 10-12 undervisere på kurset.