HVKK03113U Visuel kultur/Kunsthistorie/Moderne kultur: Audiovisuel kommunikation

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

Audio visual communication

Kursusindhold

Lyd og billeder lever i tæt dialog i kulturformidling, i den kommercielle visuelle kultur og på sociale medier. Redskaberne til at skabe multimedieproduktioner findes i de fleste menneskers baglomme, på nettet og i det professionelle lag i forskellige udgaver – hver med sine konsekvenser for udbredelse og udtryk. Den hurtige udvikling af nye teknologier, formater og distributionsplatforme betyder, at forholdet mellem lyd og billede hele tiden genforhandles– afhængigt af hvilken kontekst audiovisuelle produktioner produceres til – og præsenteres i.

På kurset arbejdes både med en praktisk og en teoretisk tilgang. Vi analyserer både film- og kunsthistoriske eksempler, samtidskunst og kommerciel brug af audiovisuel kommunikation på sociale medier. Samtidigt læser og diskuterer vi teorier om film, medieæstetik og perceptionspsykologi. Med afsæt i analyser og teorier vil vi dernæst selv eksperimentere med praktiske afprøvninger af, hvordan lyd og billede påvirker hinanden, og hvordan forskellige koblinger hele tiden danner nye betydninger i udtryk og reception. Vi undersøger bl.a., hvordan audiovisuelle fænomener påvirker vores krop og sansning ved at analysere forskellen mellem at producere til hhv. byens, udstillingens og internettes rum. Vi skal således både lave egne produktioner og analysere andres for at få et kritisk kendskab til virkemidler på både produktions- og receptionssiden.

Modulet giver den studerende et indgående og specialiseret kendskab til audiovisuelle produktioner, til teori om auditiv og visuel betydningsproduktion og til temaer inden for lyd og billeders samspil i nutidens konvergenskultur. Gennem kurset sættes den studerende i stand til selvstændigt at analysere og reflektere over problemstillinger inden for medieæstetik, intermedialitetsteori og perceptionspsykologi med fokus på metodebevidsthed, egne erfaringer og teori. Desuden opøves kompetencer til at analysere og italesætte audiovisuelle produktioner og til at producere egne små projekter med lyd, fotografi og video.

Underviserne:
Kirstine Autzen, cand.mag. visuel kultur, freelance fotograf og underviser.

Kassandra Wellendorf, cand. mag. visuel kultur, film- og medieinstruktør og studieadjunkt på IKK.

Mette-Marie Zacher Sørensen, ph.d. er post.doc. på IKK - forsker i mediekunst, æstetik, intermedialitet og nye analysemetoder

Som optakt til kurset anbefaler vi at læse: Lars Elleström “The Modalitiets of Media: A Model for Understanding Intermedial Relations” in Elleström, Lars (Red), Media Borders, Multimodality and Intermediality, Palgrave Macmillan, 2010.

Forelæsninger
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 80
  • Forberedelse
  • 283
  • Forelæsninger
  • 56
  • Vejledning
  • 1
  • I alt
  • 420
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Kurset udbydes af Visuel kultur, og VK stud. kan tage eksamen i "Visualitetsteori, specialisering" - "Analytik/visuelle felter, specialisering" - Frit emne, studerende fra Kunsthistorie kan tage eksamen i "Værkanalyse A" - "Værkanalyse B", og Moderne kultur stud. kan tage eksamen i Frit emne på 2008-ordningen eller Frit emne A, B eller C på 2015-ordningen