HREK00061U REL, Religion på film (F16)

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

Religion, Religion in movies

Uddannelse

set sigter mod KA-studerende i religionshistorie, som skal skrive opgaver i Religionsvidenskabelig formidling B, men kan også benyttes af opgaveskrivere på andre religionsvidenskabelige discipliner på BA- og KA-niveau.

Kursusindhold

Nigerianske gyserfilm skaber heksejagter i Subsaharisk Afrika og Vatikanet må offentligt forholde sig til påstande fra filmatiseringer af Dan Brown. Hvad er budskabet når to patriotiske piloter på et feltlazaret i filmen Pearl Harbor (2001) donerer blod i Coca-cola-flasker til lyden af katolsk præst, der giver en døende soldat den sidste olie? Eller hvordan skal vi forstå at parisiske kvinder gik i trance i biografen under visning af antropologen Jean Rouch’s klassiske dokumentar om en Vestafrikansk besættelseskult?

Det levende billede skaber en oplevet nærhed som adskiller det fra tekst, og som gør dette medie særdeles attraktivt for religiøse grupper, men også for forskeren som ønsker at dokumentere og formidle menneskers kultur, handlinger, historie, religion.

Kurset vil have to dele. I den første vil vi se på hvordan film-mediet kan bruges i studiet af religion. Vi vil se nogle klassiske og relevante værker fra den visuelle antropologis historie og behandle nogle grundlæggende træk ved brugen af film-mediet som forskningsredskab. I den anden del vil vi se på film som religiøst udtryk. Dette vil behandle hvordan den ikke-vestlige Anden repræsenteres og repræsenterer sig selv på film. Vi vil arbejde ud fra film fra Nigeria, Japan og andre steder. Videre vil vi arbejde med filmiske eksempler på udtryk for væsentlige aktuelle strømninger i vestlig majoritetsreligion.

Målbeskrivelser

BA 2010-studieordning:
Valgfrit område (fagelementkode HREB00311E)
 
BA tilvalg 2008-studieordning:
Religionsanalytisk område A (fagelementkode HREB10091E)
Religionsanalytisk område B (fagelementkode HREB10101E)

KA Religionshistorie 2008-studieordning:
Speciel religionshistorie A (fagelementkode HRHK03661E)
Speciel religionshistorie B (fagelementkode HRHK03671E)
Religionsvidenskabelig formidling A (fagelementkode HRHK03641E) Religionsvidenskabelig formidling B (fagelementkode HRHK03651E)
 

KA Religionssociologi 2008-studieordning:
Særligt studeret område 1 (fagelementkode HRSK03431E)
Særligt studeret område 2 (fagelementkode HRSK03491E)
Formidling (Fagelementkode HRSK03471E)

Litteraturliste lægges på Absalon inden kursusstart.

 

Holdundervisning med aktiv deltagelse
  • Kategori
  • Timer
  • Forberedelse
  • 384,5
  • Forelæsninger
  • 28
  • I alt
  • 412,5