HKVK03141U KØN; Fra Queer til Crip

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

From Queer to Crip

Uddannelse

Kønsstudier

Kursusindhold

De seneste år har en række nye køns- og seksualitetsanalytiske retninger udfordret og udv_det det queerteoretiske felt og dets tænkemåder. Selvom de deler væsentlige queerteoretiske synsvinkler, har retningerne også kritiseret blindheder og normativiteter i queerteori og har gennem dette markeret sig som selvstændige queerteoretiske discipliner.

Med udgangspunkt i en introduktion til ’queer classic’ tager kurset på en rejse gennem forskellige discipliners begrebsliggørelser af, hvad det særligt ’queer’ er for noget. Hvordan kan queer teori ses som både inspireret af og i kritisk opposition til homoseksualitetsstudier og forskelsfeminisme? Hvad er heteronormativitet? Analyser af homonormativitet,homonationalisme og nekropolitiske studier ser på, hvad der sker, når det queer fra at være det ekskluderede, selv bliver en udgræn_sende norm. Crip Theory tager udgangspunkt i den kropslige vending i feminisme og queer teori, men spørger også kritisk til, hvilken krop disse retninger fremstiller som den ideelle? Er nogle kroppe i sig selv handicappede – eller er det snarere samfundet, som er ’handicappende’? Den ontologiske vending vil have det materielle tilbage i kønsforskningen, og undersøger bl.a. på hvilken måde, man kan hævde, at naturen (fx et lynnedslag) er queer. Affektstudier giver os et kritisk blik på ellers idealiserede følelser som glæde og kærlighed. Og furturisme-kritiken sætter kursets foreløbige punktum ved simpelt hen at aflyse fremtiden.

Vi skal bl.a. læse tekster af: Lisa Duggan, Susan Stryker, Rosemary Garland Thomson, Robert McRuer, Eli Caire, Karen Barad, Jasbir Puar, Sara Ahmed, Michel Foucault, Judith Butler, Eve Sedgwick og Lee Edelman.

Kursets faglige og kompetencemæssige mål

Kurset sigter på at sætte kursisterne i stand til at kunne 1) identificere og karakterisere hovedpointer, som kendetegner de enkelte teoretiske retninger, deres relation til queer teori og deres indbyrdes ligheder og forskelle og 2) omsætte de nævnte positioners tænkning i konkrete analyser af udvalgte kulturprodukter af forskellig art. Der vil i undervisningen blive givet eksempler på mulige analyseområder og empiri.

Hovedparten af kursets tekster findes på e-læringsrummet Absalon: adgang via punkt KU.

Hertil kommer: M. Foucault: Viljen til viden (kan findes i den akademiske boghandel, KUA)

Der kan kun opgives tekster fra pensum og kompendier. Ved kapitel-uddrag er det dog muligt at opgive hele bøger.

Holdundervisning
Forhåndskendskab til kønsforskning fra kurset "Kønsforskningens teori og praksis" (EF2011) vil være en fordel – men ikke en forudsætning, for at følge kurset. "Fra Queer til Crip" kan tages selvstændigt, men kan også med fordel følges parallelt med kurset "Fra Køn til Queer".
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamensforberedelse
  • 160,5
  • Holdundervisning
  • 42
  • Undervisningsforberedelse
  • 210
  • I alt
  • 412,5
Point
15 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Fri skriftlig hjemmeopgave