HKVK03112U KØN; Cyborgs, gudetricks og feministisk kvantemekanik - Køn og videnskab
Gender and Science
Dette kursus tager udgangspunkt i kønsforskningens videnskabsteoretiske diskussioner og de principielle spørgsmål om videnskabens natur, som kønsforskning giver anledning til. Består god videnskabelighed i at kunne hæve sig over kønnede, klassemæssige og etniske forskelle – eller består den netop i at kunne reflektere kritisk over hvilke forskelle, der gør en forskel? Hvordan kan man videnskabeligt forholde sig til forskellighed? Og hvilke etiske og politiske konsekvenser kan forskelstænkning have? Vi skal se på diskussion om, hvad der udgør objektiv videnskab, og om hvorvidt man kan tale om forskelle former for objektivitet. Hvilken rolle spiller andre sociale kategorier, som fx etnicitet, race,klasse, alder, handikap og seksualitet for, hvordan et områdes (og en forskers) videnskabelighed vurderes? Er det overhovedet meningsfuldt at lægge en kønsforskningsvinkel på videnskaber som sprog- og litteraturforskning, filosofi, biologi og fysik? Og i givet fald hvordan?
Vi skal se nærmere på den moderne videnskabs historie med henblik på kønnets betydning i den videnskabshistoriske udvikling: Hvad har det videnskabshistorisk betydet, at kvinder var udelukkede fra uddannelsesinstitutioner som fx universitetet? Og hvilke forandringer betød det, at kvinderne fik adgang? For kvinderne? For mændene Og for videnskaben?
På kurset kommer vi omkring begreber som objektivitet og subjektivitet, situerethed og cyborgs, tænketeknologier og feministiske figurationer, nomadiske subjekter og akademiske drags, poststrukturalisme og nymaterialisme og meget mere, og du vil få lejlighed til at undersøge, hvad en kønsvinkel kan betyde for din egen kernefaglighed.
Faglige mål:
Eksaminanden skal:
- kunne redegøre for og sammenligne fagets centrale begreber og teorier og reflektere over kønnets betydning i den videnskabshistoriske udvikling;
- Kunne forholde sig kritisk til kønsforskningens historiske og videnskabsteoretiske grundlag og denne forsknings teoretiske positioner;
- kunne diskutere og kritisere aktuelle problemstillinger og debatter inden for køn og videnskabsteori;
- kunne formidle fagets teorier i et klart og korrekt sprog.
- Kategori
- Timer
- Eksamensforberedelse
- 146,5
- Holdundervisning
- 56
- Undervisningsforberedelse
- 210
- I alt
- 412,5
- Point
- 15 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøveMundtlig eksamen med synopsis
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- HKVK03112U
- Point
- 15 ECTS
- Niveau
- KandidatBachelor tilvalg,Kandidat tilvalg
- Varighed
- 1 semester
- Placering
- Efterår
- Skemagruppe
- Uden for skemastruktur
- Kursuskapacitet
- 60
- Efter- og videreuddannelse
- Pris
Kun for studerende ved Åbent Universitet:
Læs mere om pris her
Læs mere om tilmelding her- Studienævn
- Studienævnet for Nordiske Studier og Sprogvidenskab
Udbydende institut
- Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab
Kursusansvarlige
- Mons Bissenbakker (thc211@hum.ku.dk)
Undervisere
Mons Bissenbakker