HHIK05791U HIS HK 5: Madens historie i Danmark set i en global kontekst (økonomisk, kulturelt, socialt og politisk)
HIS HK 5: Madens historie i Danmark set i en global kontekst (økonomisk, kulturelt, socialt og politisk)
HISTORIE
KA-niveau:
Historisk kerneområde 5 (HHIK03791E) [Det centrale fag i Historie
med gymnasierettet profil: Studieordning for det centrale fag på
kandidatniveau i Historie, 2015-ordningen]
KA-tilvalg:
Historisk kerneområde 5 (HHIK03791E) [Studieordning for sidefaget
på kandidatniveau i Historie, 2015-ordningen]
HK 5: Madens historie i Danmark set i en global kontekst
(økonomisk, kulturelt, socialt og politisk)
Mad er ikke bare en del af det daglige liv, som forskellige
mennesker går mere eller mindre op i. Mad er en central del af
menneskers samfundsmæssighed og dermed en vigtig del af historien.
Hvordan mennesker fra stenalderen til i dag har skaffet sig
råvarer, tilberedt og spist mad har været en variabel i mange af de
store samfundsmæssige forandringer økonomisk, socialt, kulturelt,
sundhedsmæssigt og politisk.
Som historiefaglig problemstilling er madhistorie empirisk og
teoretisk velegnet som udgangspunkt for konkret arbejde med
historiedidaktik og refleksion over historiedidaktisk praksis:
Feltet interesserer mange elever og det passer fint til kravene i
gymnasiebekendtgørelsen. Der findes endnu ikke ret meget
undervisningsmateriale til dansk madhistorie, mens forskning i
madens historie internationalt et af de helt store emner lige nu.
Det giver mulighed for, at undervisningsforløb og materiale
udarbejdet på dette kursus kan bringe forskningsfronten ud til
gymnasieeleverne, når deltagerne på dette hold tager det med sig
efter endt uddannelse.
Kurset vil først ligne et almindeligt områdekursus, hvor deltagerne
tilegner sig en konkret historisk viden på baggrund af ny
international forskning i madhistorie. Men meget hurtigt vil vi
sideløbende arbejde med historiedidaktiske problematikker. Altså
hvordan lægger man en undervisningsplan og udarbejder et materiale,
så gymnasieelever på den tid de har til rådighed og med de
forudsætninger, de har, får mulighed for erkendelser, der opfylder
kravene i bekendtgørelserne for historiefaget. Hvis alt falder på
plads, vil lærere fra gymnasier og professionshøjskoler
gæsteundervise og de vil afprøve materiale udarbejdet på kurset i
samarbejde med grupper af studerende fra holdet. Jeg håber at
materialet bliver så godt, at det kan blive begyndelsen til en
kildesamling til brug i gymnasiet. Jeg har erfaring med at lave
gymnasierettet undervisningsmateriale fra bogen Familieliv i
Danmark, der har været en steadyseller siden 1986.
Faglige mål (uddybning af de i studieordningen
beskrevne):
Den studerende kan efter kurset:
• I en diskuterende form redegøre for de store linjer madens
historie i Danmark fra stenalderen til i dag set i en global
kontekst inklusive forskellige tilgange til feltet og teoretiske
forståelser af udviklingen.
• Redegøre for madens historie indenfor en mindre selvvalgt
problemstilling i en afgrænset periode og diskutere kilder og
metoder til belysning af denne problemstilling på den måde, der
viser en dybtgående viden.
• Indenfor den selvvalgte problemstilling kunne foreslå og
udviklende diskutere konkrete emnemæssige samarbejdsmuligheder med
andre gymnasiefag end historie.
For at få fuldt udbytte af kurset er det nødvendigt at læse to bøger og to artikler inden kursusstart efter anvisningerne i kursusrummet i Absalon og skrive en sides upload om hver. Anvisninger til dette og litteraturliste til kurset kommer til at ligge i Absalon senest i begyndelsen af juli måned.
- Kategori
- Timer
- Holdundervisning
- 56
- I alt
- 56
- Point
- 15 ECTS
- Prøveform
- Andet med opsyn.
Kriterier for bedømmelse
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- HHIK05791U
- Point
- 15 ECTS
- Niveau
- KandidatKandidat tilvalg
- Varighed
- 1 semester
- Placering
- Efterår
- Skemagruppe
- Se skemalink
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævnet for Saxo-Instituttet
Udbydende institut
- Saxo-Instituttet - Arkæologi, Etnologi, Historie og Græsk og Latin
Kursusansvarlige
- Anne Løkke (2-6772466e7b7334717b346a71)