HHIB05602U HIS 60. Oplysning og offentlighed: Europa og Danmark i 1700-tallet

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

HIS 60. Oplysning og offentlighed: Europa og Danmark i 1700-tallet

Uddannelse

Historie
Bachelorprojekt (Fagelement HHIB00601E) [Bacheloruddannelsen, 2013-ordningen]

Kursusindhold

Oplysning og offentlighed: Europa og Danmark i 1700-tallet
Overalt i Europa er 1700-tallet præget af kritiske tanker og nye ideer. Det mærkes først blandt de intellektuelle i den strømning, der er blevet kaldt oplysningen. Efterhånden slår det igennem i en bredere offentlig debat. Oplysningen forbinder sig med en stigende vilje til at ændre på praksis i samfundet og kulminerer med revolution og radikale reformer sidst i århundredet.

Så meget ved vi alle sammen. Men historikerne er slet ikke færdige med at studere det ’oplyste’ århundrede. Nye emner er kommet på scenen ved siden af politik og religion: magi, luksus, mode, køn, krop, sjæl. Heltehistorien om den frie tankes gennembrud har fået modspil af skeptiske historier om rationalitetens disciplinerende magt.

På BA-projekt holdet vil vi arbejde med tidsalderen med udgangspunkt i den trykte debat, som var det centrale medie for den offentlige diskurs. Materialet for de enkelte projekter skal findes i det originale trykte materiale fra det danske monarki i 1700-tallet, som findes næsten fuldstændigt på Det kongelige Bibliotek. På holdet vil vi arbejde med at lære at læse tidens tekster, at analysere tekst, og med teoretiske tilgange til studiet af medier / offentlighed / debat / diskurs. Vægten vil ikke ligge på at læse bøger, men på selv at skrive historie ud fra kilderne fra dengang, og på komparative og teoretiske rammer for arbejdet med kilderne.

Faglige mål (uddybning af de i studieordningen beskrevne):
Den studerende kan efter kurset:
• have kendskab til de vigtigste sider af oplysningen som europæisk strømning og de vigtigste sider af Danmarks 1700-tals historie indplaceret i denne ramme
• have studeret et udvalg af originale tekster fra perioden som grundlag for BA-projektet
• have indsigt i væsentlige tolkninger af oplysningstiden som samfundsfænomen og af det trykte mediums rolle i processen

- Dorinda Outram: The Enlightenment, 3. udgave. Cambridge University Press, 2013. (Isbn: 9781107636576)
- Ole Feldbæk: Den lange fred, 1700-1800. (Gyldendals og Politikens Danmarkshistorie Bind 9. Red. af Olaf Olsen). København, 1990 (eller senere – gratis online på http:/​/​www.denstoredanske.dk/​Danmarkshistorien/​Den_lange_fred).

Holdundervisning /seminar og individuel vejledning
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 42
  • I alt
  • 42
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Kriterier for bedømmelse