HFKK00331U KA-tilvalg: Auditiv kultur Modul 1: Radio

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

Auditory Culture 1

Uddannelse

Litteraturvidenskab og Moderne Kultur og Kulturformidling.

Kursusindhold

Auditiv Kultur I handler om lydens mediehistorie og -æstetik i det 20. og 21. århundrede. Kurset munder ud i en undersøgelse af en problemstilling indenfor det auditive felt samt et auditivt formidlingsprodukt i form af et radioindslag.

 

Pensum består af teorier om lydens mediehistorie, lytningens erfaringspotentiale, radioens æstetik og historie, det auditive rum og radiofonisk lydkunst med tekster af blandt andre Roland Barthes, Michel Chion, Douglas Kahn og Rudolf Arnheim.

Lytningen til og analysen af historiske og nutidige radiofoniske produktioner er desuden en del af pensum. Vi skal lytte til eksempler på radiofoniske produktioner fra det 20. og 21. århundrede af blandt andre Else Marie Pade og Stephen Schwartz samt nyere produktioner fra DR, This American Life, RadioLab, Third Ear og The Lake.

 

På kurset skal de studerende desuden i grupper på 2-4 personer tilrettelægge og producere et radioindslag i tæt samarbejde med en kulturredaktion på DR. Indslaget skal beskrive og analysere et konkret auditivt fænomen i en kulturhistorisk og æstetisk sammenhæng på baggrund af en institutions- og målgruppeanalyse. Derudover skal produktionen demonstrere deltagernes viden om radiofoniske virkemidler, optage- og fortælleteknikker. Der lægges på kurset stor vægt på gruppearbejdet, hvorfor deltagerne må regne med regelmæssige møder i grupperne udenfor undervisningen.

 

Radioproduktionen kan handle om den første noise koncert i 1913 bragt til live af futuristen Luigi Russolo, 70’ernes lydøkologiske eksperimenter, musique concrete, technoens tilfældige opfindelse i et fly gennem Tyskland i 1981, Ipod-kultur, community radio, radiokunst, jingler, lydkunstneriske eksperimenter i offentlige rum, auditive formidlingsstrategier i kunstformidling, radiohørespil eller hjemmebyggede instrumenter i circuit bending. Kunst- og kulturhistorien er fyldt med spændende lyd, der er et utal af muligheder!

 

Kurset i auditiv kultur I giver de studerende færdigheder i at analysere værker og tekster, der omhandler kulturhistoriske problemstillinger indenfor det auditive felt samt at tilrettelægge og producere et radioindslag.

 

Auditiv Kultur er en KA-tilvalgsuddannelse over to moduler. Modul 1 har fokus på radio i et mediehistorisk og -æstetisk perspektiv, mens modul 2 har fokus på lydens rolle i moderne æstetik og kunsthistorie. Tilsammen giver de to moduler indblik i og erfaring med den auditive dimension af moderne kulturhistorie.

 

Arnheim,  Rudolf:  ”In Praise of Blindness” i  Radio.  An art  of  Sound.  Faber  and  Faber  Limited,  1971 (1936), s.  133‐150.

 

Barthes, Roland: ”Listening” in: Daniel Kurjakovic & Sebastian Lohse (red.):

Other Rooms, Other Voices / Andere Räume, Andere Stimmen/ Autres éspaces, autres voix. Swiss Radio, 1999. Pp. 141-50.

 

Chion, Michel (1994). ”The Three Listening Modes”, i: Audio-Vision, Columbia University Press, p. 25-33

 

Kahn, Douglas: Histories of Sound Once Removed, i Kahn, Douglas and Whitehead, Gregory: Wireless imagination, sound, radio and the avantgarde, Cambridge, Massachusetts & London, MIT PRESS, 1994, p. 1-29

 

Poulsen,  Ib:  ”Radiomontagen  og  dens  radiofoniske  rødder – om  Hørebilledet,  den  litterære  tekstmontage,  featuren  og  den  moderne  radiomontage”  i  Mediekultur, 

nummer  33.  Mediekultur,  2001,  p.  5‐26.

Holdundervisning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 84
  • Forberedelse
  • 300
  • Forelæsninger
  • 33
  • Vejledning
  • 3
  • I alt
  • 420
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Se studieordningen.
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Censurform
Ingen ekstern censur